Střední školy v kraji: Kvalita musí převládat nad kvantitou

23. 11. 2017

V Karlovarském kraji s necelými 297 000 obyvatel existuje 36 středních škol, 27 z nich zřizuje Karlovarský kraj. Na území našeho malého regionu působí dokonce 9 gymnázií a fungují tu také 3 vysoké školy. Z tohoto přehledu by se zdálo, že kraj má všechny předpoklady být špičkou ve vzdělanosti. Opak je ale pravdou. Náš region dlouhodobě zaujímá poslední, tedy 14. příčku v žebříku vzdělanosti v České republice a stejně je na tom co se týče výše průměrné mzdy.
Příčinami tohoto stavu, který není v republice ojedinělý, by se mělo systémově zabývat především ministerstvo školství. Otázkou ovšem je, kdy a jak, když se na postu ministra školství střídají odborníci či jeden za druhým tak, že se mnohdy nestačí ani naučit cestu do úřadu.
Pokud není odpovídající zájem o stav školství v regionech ze strany „vrchnosti“, musí se jím vážně zabývat Karlovarský kraj. Přestože se o to krajští politici pokusili už třikrát, krizi se jim nepodařilo zažehnat. Hlavním důvodem je dlouhodobý pokles uchazečů o studium. Za posledních 8 let jsme zaznamenali úbytek žáků o cca 4500. Nabídka několikanásobně převyšuje poptávku. Na střední školy se tak dostávají žáci bez studijních předpokladů, oborová struktura neodpovídá potřebám zaměstnavatelů, absolventi nemají požadované znalosti.
Všichni víme, že je současný stav nevyhovující a v podstatě neudržitelný. Proto byl na posledním jednání krajského zastupitelstva představen návrh na změny v soustavě středních škol v regionu. Zároveň byla ustavena pracovní skupina složená ze zástupců všech politických stran a hnutí, která má za úkol podrobně prozkoumat předložený materiál a připravit své stanovisko pro další jednání zastupitelstva.
Navrhovaná opatření jsou ale pouze prvním krokem. Následovat musí změna v systému gymnazijního vzdělávání tak, aby víceleté gymnázium bylo skutečným výběrovým studiem a nenahrazovalo základní školu. Absolvent gymnázia má být dobře připraven na studium na vysoké škole, nikoli na práci u pokladen supermarketů či u pásů v montovnách, jak tomu v mnohých případech je.
Dnes již nestačí zavedený stipendijní systém, který podporuje vybrané obory studia na středních školách, nestačí ani vysokoškolský stipendijní systém, jímž kraj finančně motivuje vysokoškoláky z regionu, aby se po dokončení studií vrátili zpět. Dnes musíme hledat cesty k udržení studijních a učebních oborů, které potřebují firmy v kraji a jejichž absolventi nahradí stárnoucí řemeslníky a mistry svých oborů.

JUDr. Václav Sloup, zastupitel Karlovarského kraje