Reakce na článek publikovaný v HN 17. 11. 2017 „Aféra Lithium: Z proruských serverů až do sněmovny“

24. 11. 2017

Autor rubriky Střed Evropy Martina Ehla se ve svém článku zabývá vlivem proruských médií na naši politickou scénu, konkrétně analýzou kauzy lithium a detailně popisuje, jak lze prostřednictvím manipulativních informací a sociálních sítí znejistit voliče a ovlivnit politickou scénu.

Rozhodně nechci hodnotit ani polemizovat s tím, jak jednotlivá média nakládají s informacemi. Faktem ale je, že se kauza lithium nevynořila z ničeho nic necelé tři týdny před volbami.

O tom, že se něco začíná dít, jsem se dozvěděl jako poslanec parlamentu od občanů Karlovarského a Ústeckého kraje, kteří mne upozornili, že by se tento strategický prvek měl těžit mimo jiné také v našem regionu, konkrétně z odkaliště v Horním Slavkově. Díky jejich podnětu jsem se začal o těžbu, možné zpracování a také využití lithia zajímat.  Při získávání potřebných informací jsem se ale setkával s neochotou a liknavostí úředníků i členů vlády, a to včetně samotného premiéra. Jako by průzkumná činnost ani neexistovala, možnost těžby a zpracování nerostu se bagatelizovala. Postupně jsem se dozvídal, že máme cca 6 procent světových zásob poměrně kvalitní rudy, že část pozemků, kde se nachází už nevlastní stát, ale že je za podivných okolností a podle mého názoru za nehorázně nízkou cenu prodal státní podnik Diamo soukromé firmě.

Je mi jasné, že těžba a zpracování lithia je velmi nákladná a investice s tím spojené jsou pro stát riskantní. Když jsem poprvé interpeloval předsedu vlády ( 16.1. 2017!), chtěl jsem vědět, zda a jakým způsobem vstoupí do tohoto procesu stát a jak ochrání naše nerostné bohatství, aby nám nezbyly jen oči pro pláč a zdevastovaná krajina. Nechci, aby občané Karlovarského a Ústeckého kraje doplatili na nečinnost a případně možný klientelismus politiků. Vágní odpovědi předsedy vlády na mou první interpelaci mne přesvědčily, že se musím touto problematikou začít zabývat podstatně intenzivněji.  Autor článku má pravdu v tom, že neexistovalo fakty podložené podezření, že by měla mít vládní ČSSD zisk z těžby. Chování některých vládních politiků i nově schválené dokumenty tomu ale nasvědčovaly, ať už se jedná o Horní zákon nebo Surovinovou strategii.

Proto jsem ve stejném smyslu interpeloval předsedu vlády podruhé, v polovině září letošního roku. O pár týdnů později už jsme mohli sledovat kauzu, kterou odstartoval podpis sporného Memoranda o vzájemném porozumění s EMH.  Stále si kladu otázku, co tím ČSSD sledovala. Opravdu si její lídři mysleli, že tento krok projde bez povšimnutí? Podpis Memoranda byl hlavní důvod, proč KSČM spolu s SPD iniciovaly svolání mimořádné schůze sněmovny, byť to bylo pouhých pět dní před volbami.

Je pravdou, že PR manažeři hnutí ANO a SPD dokázali kauzu lithium v předvolebním boji mistrně využít a možná i získat nějaké procento voličů. Předvolební boj skončil, ale na mém postoji se nic nemění. Občané musí vědět, co bude s plánovanou těžbou lithia i dalším nerostným bohatstvím dál. Já se budu o tuto kauzu zajímat  z pozice krajského zastupitele.

 

Odkaz na článek: http://bit.ly/2yLXX8R

Autor: 
Jaroslav Borka, zastupitel Karlovarského kraje