Svět podle Horáčka

5. 12. 2017

Kandidát na prezidenta republiky Michal Horáček se v rámci své kampaně pustil naplno do boje o Pražský hrad, když vyzval Andreje Babiše, aby uplatnil svůj vliv a zabránil volbě Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Hlavním důvodem je podle Horáčkova vyjádření působení kandidáta KSČM v „pořádkových“ jednotkách, které zasahovaly v roce 1989 proti demonstrantům na Národní třídě.

Fakta jsou ale poněkud jiná. Stálé pořádkové jednotky byly zřízeny až v devadesátých letech, jejich vybavení se nedá s tím, co měli k dispozici příslušníci SNB vůbec srovnat. A zřejmě jen náhodou mají tyto pořádkové jednotky černé uniformy. Stejnokroje téže barvy nosila na našem území jen jedna nechvalně proslulá organizace za druhé světové války. Ale zpět ke Zdeňku Ondráčkovi. Ten na rozdíl od Michala Horáčka získal od NBÚ prověrku na stupeň „přísně tajné“. Nebyl nikdy veden v žádných svazcích StB a řadu let pracoval jako policista a vyšetřovatel.

Naproti se prezidentský kandidát Michal Horáček věnoval v předlistopadové éře černým sázkám, a to zejména na pražském dostihovém závodišti v Chuchli.  Otázkou je jak to bylo s jeho vlastní spolupráci s StB. Podle veřejně dostupných zdrojů existoval svazek kandidáta tajné spolupráce číslo 21967 s krycím jménem Sázkař a sám Horáček to přiznává. Dokonce si nechal vypracovat expertní posudek, podle kterého se státní bezpečností nespolupracoval a má čisté lustrační osvědčení. Svazek byl ale v roce 1989 skartován. Faktem ale zůstává, že téměř každý rok cestoval na Západ. V roce 1984 dokonce strávil půl roku na studijním pobytu v USA, na který byl pozván díky zisku novinářské ceny Excellence in Journalism za své dopisování do zahraničního tisku.

Ze svých nemalých výdělků pak po listopadu 1989 založil společnost Fortuna a je spoluzodpovědný za rozšíření gamblerství v naší zemi.

Zvláštní jsou také jeho politické preference. V roce 2013 podpořil založení Liberálně ekologické strany, aby v témže roce dle jeho vlastních slov hlasoval pro KDU-ČSL. Nejzajímavější skutečností je ale fakt, že spis vedený StB na dnešního kandidáta na prezidenta ČR byl krátce po listopadu 89 zničen.

Tedy na jedné straně jen nenávistná slova, která nejsou ničím podložena a na straně druhé nesporně kontroverzní fakta, která ukazují morální integritu a charakter obou uvedených pánů. Rozdíl je pouze v tom, že jeden jde takříkajíc s kůží na trh, se svou minulostí se nijak netají a druhý si tu svou upravuje, jak se mu hodí. Podle mého názoru opět v tomto případě měříme dvojím metrem.

A otázka na závěr. Mám tedy slova pana Horáčka chápat tak, že všichni policisté, kteří pracovali, pracují nebo budou pracovat v pořádkových jednotkách a jejichž práce si nesmírně vážím, nebudou smět působit ve veřejné sféře, anebo se budou muset ptát těch „morálně čistých“, zda mohou či nemohou vykonávat tu či onu funkci ?

Autor: 
Martin Mareš, předseda ZO KSČM 1057 Karlovy Vary