Demokracie a dvojí metr

21. 12. 2017

Pravicoví politici v naší zemi bijí na poplach. Naše demokracie je ohrožena a jedním z hlavních důvodů je volba komunisty Zdeňka Ondráčka do čela Komise pro kontrolu GIBS . Kromě toho, že je aktivním členem KSČM,  se provinil tím, že  v byl roce 1989 posluchačem policejní školy a v souladu s tehdejší legislativou a  podle rozkazu svého velitele zasahoval proti demonstrantům.

     Jen před pár měsíci mohl celý svět v přímém přenosu sledovat,  jak policejní a vojenské jednotky brutálně postupovali proti občanům Katalánska, kteří  hlasovali v referendu za nezávislost.  Několik set Katalánců skončilo s vážnými zraněními v nemocnicích.

Ti samí politikové nám tvrdili, že jde  o ochranu demokracie a celistvosti Španělska  a že „lidé byli zmláceni“  podle zákona.  V čem je rozdíl? Možná v barvě obušků.

Demokracie znamená vláda lidu. A jestliže je lid zmlácen za hlasování v referendu, což je vrcholný projev demokracie,  je něco  špatně.  Španělsko je navíc  řádným  členem Evropské unie, která na demokracii zakládá svou existenci . Demokracie v naší zemi musí být hodně slabá,  pokud je ohrožena tím, že je legálně zvolený poslanec  zvolen do čela komise, kde má navíc jen jeden hlas . Ale co jiného čekat od českých pravicových politiků, než dvojí metr a prázdné fráze o demokracii bez jakéhokoliv obsahu.

Autor: 
Martin Mareš, předseda ZO KSČM 1057