Restart je příležitost pro Karlovarský kraj. Dokážeme ji využít?

29. 1. 2018

Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj prostřednictvím Úřadu vlády požádaly o finanční a systémovou podporu konkrétních opatření, která pomohou restartovat ekonomiku těchto regionů. Úřad zmocněnce vlády navrhl vytvoření Strategie hospodářské restrukturalizace, podle níž by vláda a region společně postupovaly.

Dne 25. 1. 2018 jsem se zúčastnila semináře o průběhu realizace tohoto projektu nazývaného Restart, který by mohl významně pomoci našemu regionu. Měli jsme možnost seznámit se s návrhy opatření pro aktualizaci Akčního plánu zmíněné strategie i s aktivitami Úřadu zmocněnce vlády pro Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj. O konkrétních krocích v jednotlivých kapitolách nás informovala přímo zástupkyně zmocněnce zodpovědná za Ústecký a Karlovarský kraj Gabriela Nekolová. Ačkoli byl tento seminář avizován v dostatečném předstihu a následoval bezprostředně po skončení relativně krátkého jednání mimořádného zastupitelstva, nemile mě překvapil malý zájem zastupitelů. O neúčasti vedení kraje a především radního Josefa Janů, zodpovědného za zmíněnou oblast ani nemluvím. Koho jsme se měli ptát, jak se s  již realizovanými opatřeními v rámci kraje pracuje, jak jsou připravovány projekty do výzev na čerpání národních finančních prostředků, jaká je spolupráce s obcemi a jak jsou informovány o možnosti z těchto zdrojů čerpat?  Očekávala jsem proto i účast starostů obcí v kraji.  Neúčast starostů objasnil pan ředitel Karlovarské agentury rozvoje podnikání Vlastimil Veselý, tím že tento seminář byl primárně určen pro zastupitele Karlovarského kraje.

Tento příspěvek vlastně píšu proto, že na závěr celé velmi zdařilé a pro mě přínosné prezentace, zazněla výtka zástupkyně úřadu směrem ke krajům a obcím. Chybí totiž konkrétní partneři, kteří by pomáhali dotáhnout a využít již schválená opatření do zdárného a hlavně smysluplného konce.
Od pana ředitele Veselého jsem se také dozvěděla o všech možnostech a způsobech informování o programu Restart, nedá se tedy říci, že by kraj, města a obce nemohly vědět o již realizovaných opatřeních. Proto se ptám, proč jsme tak málo připravení žádat do programů, když jsme si o ně sami řekli.

Prožíváme období radosti nad realizací úžasné investice, kterou je spolupráce kraje, Sokolovské uhelné, a.s. a automobilového koncernu BMW AG.  Automobilka začne u Sokolova stavět nové zkušební centrum pro testy autonomních vozů. Investice má pro Karlovarský kraj obrovský význam.

Neměli bychom ale zapomínat, že BMW všechny naše problémy nevyřeší.  Když nám někdo nabízí pomocnou ruku v takové oblasti, jako je další rozvoj kraje, měli bychom ji bez výhrad přijmout.

Autor: 
Eva Valjentová, zastupitelka Karlovarského kraje za KSČM