Z rokování komunistů Chebska

5. 2. 2018

V sobotu 3. února 2018 se konala Okresní konference OV KSČM Cheb v Obecním sále v Třebeni, jehož výzdobu a ozvučení připravil s. Antonín Kalina, předseda místní ZO KSČM a starosta obce. Jednání konference se aktivně zúčastnili hosté v čele se s. Petrem Šimůnkem, 1. místopředsedu ÚV KSČM, přítomna byla i s. Eva Valjentová, předsedkyně klubu zastupitelů KSČM v zastupitelstvu Karlovarského kraje, PhDr. Oleg Kalaš, člen VV ÚV KSČM a předseda OV KSČM Sokolov, s. Josef Murčo, předseda KV KSČM a předseda OV KSČM Karlovy Vary či s. Václav Černý, který předsedal OV KSČM v Chebu od roku 1990 do roku 2016, kdy se vzdal funkce ze zdravotních důvodů.

Lze konstatovat, že cíle okresní nominační konference se podařilo naplnit. Na základě návrhů z výročních členských schůzí ZO KSČM a návrhu OV KSČM zvolila konference v tajném hlasování předsedou OV KSČM dosavadního předsedu s. Václava Sloupa, tři delegáty X. sjezdu KSČM a navrhla pro volbu na X. sjezdu KSČM na funkci předsedy ÚV KSČM soudruhy Vojtěcha Filipa, Josefa Skálu a Jaromíra Kohlíčka, pro pozice místopředsedů ÚV KSČM navrhla soudruhy Petra Šimůnka, Pavla Hojdu, Jiřího Dolejše, Josefa Skálu a Jaromíra Kohlíčka. Konference zvolila 21 členů OV KSČM, tříčlennou Okresní revizní komisi a tříčlennou Okresní rozhodčí komisi. Pro jednání Krajské konference KSČM, která se bude konat 3. 3. 2018 v Sokolově konference zvolila 10 delegátů a tři členy KV KSČM.

Na konferenci bylo přítomno 27 delegátů z 31 zvolených výročními členskými schůzemi a 23 pozvaných hostů. V průběh jednání vzdali všichni přítomní hold minutou ticha soudruhu Vladimíru Sýkorovi, poslednímu vedoucímu tajemníkovi KSČ okresu Cheb a současnému předsedovi ZO KSČM v Dolním Žandově, který zemřel v předvečer konání okresní konference.

Okresní konference přijala v závěru svého jednání kritické Stanovisko k materiálu ÚV KSČM „Návrh hodnocení výsledků voleb do PS PČR 2017“, který byl určen usnesením ÚV KSČM k diskusi na okresní konferenci. V tomto stanovisku konference odmítla akceptovat předložený materiál a důrazně doporučila ÚV KSČM zahájit urychleně práci na zpracování nové analýzy příčin volebního propadu KSČM a doporučila takto zpracovanou analýzu předložit jednání X. sjezdu KSČM a využít ji pro stanovení souboru opatření umožňujících restart KSČM.

Jako stěžejní úkol pro rok 2018 stanovila konference zahájit ve všech ZO KSČM odpovědnou přípravu na volby do zastupitelstev měst a obcí v roce 2018, která bude spočívat zejména v odpovědném výběru kandidátů KSČM a sestavení přitažlivého místního volebního programu tak, aby KSČM získala zpět důvěru jejích sympatizantů a voličů, kteří nám nedali hlasy v parlamentních volbách. Nemalým úkolem bude péče o členskou základnu, tedy o její rozšiřování, péče o členy, kteří vhledem k věku a zdravotnímu stavu již nezvládají aktivně plnit svá práva a povinnosti. 

Okresní konference KSČM ukázala, že převážná většina komunistů Chebska, kteří ač starší věkem, jsou mladí duchem a odhodláním dát všechny své síly ve prospěch lepší budoucnosti v naší zemi, že komunisté nehodlají sedět v koutku s rukama v klíně, ale jsou připraveni svést boj za spravedlivější, sociálně spravedlivou společnost, že nehodlají jakkoliv podporovat kapitalistický vývoj naší společnosti.

Autor: 
JUDr. Václav Sloup, předseda OV KSČM v Chebu