Z krajské konference KSČM

3. 3. 2018

Předsedou KV KSČM zůstává Josef Murčo, do senátu kandiduje Eva Valjentová

Oba kandidáty zvolili delegáti Krajské konference KSČM, která se konala 3. března 2018 v Sokolově. Komunisté dále zhodnotili svou činnost za uplynulý rok, ústřednímu výboru KSČM doporučili zpracovat dokument, který by jednoznačně a kriticky analyzoval příčiny volebního propadu a přesně definoval vnitřní a vnější faktory ovlivňující volební výsledek. „Je to poprvé, co Karlovarský kraj nemá svého poslance za KSČM,“ konstatoval staronový předseda KV KSČM Josef Murčo. Ve své zprávě dále ocenil profesionalitu krajských zastupitelů a vyhodnotil práci základních organizací a okresních výborů při přijímání nových členů a jejich zapojení do stranické a veřejné činnosti.  „Stálým problémem KSČM, nejen v Karlovarském kraji, je stárnutí a klesající počet členů, kterých je nyní v kraji 880.  Každý rok se podaří přijmout většinou méně než 10 nových členů,“ dodal Josef Murčo.

V rámci diskuse patřila k nejčastějším zmiňovaným problémům  práce s mládeží a mladými členy.  „Pokud chceme oslovit mladé, musíme zlepšit komunikaci prostřednictvím internetových stránek a především sociálních sítí. Tyto informační kanály potřebujeme i v té souvislosti, že počet odběratelů Haló novin je dlouhodobě nízký,“ uvedl Jaroslav Borka s tím, že k webu orientovanému na lithium by brzy měl přibýt web zaměřený na církevní restituce.

Na místopředsedu ÚV KSČM delegáti navrhli Richarda Pokorného z Plzně.

Konference se jako hosté zúčastnili místopředseda ÚV KSČM Josef Skála, předsedkyně ÚRoK KSČM Helena Vrzalová a předseda sekce regionálních dějin František Kovanda. Josef Skála před delegáty položil zásadní otázku dalšího posunu KSČM vzhledem ke změněným náladám ve společnosti. „Naše parketa musí začínat tam, kde všichni ostatní končí,“ nastínil další směřování strany Josef Skála.

Cílem KSČM v senátních i komunálních volbách bude posílit postavení KSČM a oslovit co nejširší okruh voličů, kterým není budoucnost lhostejná.  V závěru krajské konference se delegáti shodli na tom, že strana by měla vystupovat jednotně, všichni členové by se měli povznést nad osobní animozity a opět začít táhnout za jeden provaz.

Barbora Vojtová