Podivná hra Ukrajinců

2. 6. 2018

Povolání novináře je náročné, nevděčné a velmi rizikové.  Jméno ruského novináře Arkadije Babčenka  skloňují v posledních dnech v různých souvislostech všechna možná média.   Ukrajinská tajná služba totiž za účelem zbránění jeho vraždy a odhalení pachatele zinscenovala jeho smrt a následné „zmrtvýchvstání“.  Z plánování likvidace nepohodlného žurnalisty pak obvinila Ruskou federaci. Tento postup zpochybňují a kritizují jak Reportéři bez hranic, tak Mezinárodní organizace Výboru na ochranu novinářů, která postupy Kyjeva označila za bezprecedentní a požádala úřady, aby vysvětlily důvody takto drastických opatření.

Babčenko se zřejmě nechtěně stal loutkou v rukách ukrajinské zpravodajské služby, která bez přesvědčivých důkazů oznámila celému světu úspěšnou akci, na jejímž konci je zachráněný novinář i údajný vrah najatý Ruskem.

A o co jde v této věci skutečně? V první řadě o to, zda občan přijme jakoukoli zprávu a bude ji akceptovat v plné šíři, a to i při absenci i toho nejmenšího důkazu.  To ostatní se teprve ukáže.

Každý pod pojmem pravda vidí něco jiného. V této souvislosti se nabízí otázka kdo, proč a proti komu vede hybridní válku. Odpověď není jednoduchá. Názor si ale každý musí udělat sám.

Autor: 
Martin Mareš