Britští poslanci zamítli dohodu o brexitu. Co nastane, si myslím, že v tuto chvíli nikdo neví. Všechny varianty jsou otevřené, řekla Kateřina Konečná na ČT

16. 1. 2019

Nejen Kateřina Konečná byl hostem úterního pořadu na ČT, Události, komentáře. Řeč byla o brexitu. Poslanci dohodu odmítli.

"Já musím říct, že jsem si přála výsledek, aby ta dohoda byla přijatá, protože ona to vlastně byla taková rozvodová dohoda. Co nastane, v tuto chvíli si myslím, že nikdo neví. Všechny varianty jsou otevřené. Druhé referendum, žádný brexit nebo úplně tvrdý odchod, odchod bez jakékoliv dohody. Opravdu všechny ty varianty jsou otevřené. To, jak to dopadne na Českou republiku, bude záležet na tom, jakým způsobem opravdu budeme odcházet. To znamená, kdyby to byl odchod bez jakékoliv dohody, tak to bude velmi tvrdý dopad pro české občany nejenom žijící ve Velké Británii, ale i v České republice, kteří mají zaměstnavatele, kteří například vyváží zboží do Velké Británie. Pokud by samozřejmě došlo k tomu, že by Britové například i stáhli svoji žádost o aktivaci článku padesát, protože i to je ještě pořád možné, to znamená, že by opustili myšlenku brexitu, tak zůstáváme ve stejném režimu, na který jsme byli zvyklí. Pokud by došlo k druhému referendu, bude to o čase, ve kterém bude vypsán a jakým způsobem to bude vyjednáváno. To znamená, každá ta věc, která se teď stane, každá věc, se kterou premiérka May přijde jako s další možnou alternativou, bude mít různý dopad na české občany," řekla Konečná.

Více na ČT24 - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/219411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM