Jak chutná moc

17. 1. 2019

Útlá kniha Ladislava Mňačka, která mě inspirovala k titulku tohoto článku, by měla být povinnou četbou každého politika. Zvláště pak toho, který ztratil pokoru, sebereflexi i odpovědnost vůči svým voličům tím, že vykonává několik náročných funkcí najednou. Jednu na úkor druhé. Sám jsem si vyzkoušel, že zastávat dva vysoké posty, byť svým způsobem provázané, lze velmi obtížně a jen po omezenou dobu.  

Krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš  je zřejmě vytížen nedostatečně.  Proto řídí jednou rukou snad nejproblematičtější rezort v regionu a v České republice vůbec a druhou město Ostrov. Asi se shodneme, že na bezchybném fungování krajské nemocnice (KKN, a.s.) závisí naše zdraví.  Bohužel to vypadá, že předpokládaná ztráta KKN a.s. bude letos podle studie renomované auditorské společnosti Deloitte činit minimálně 135 milionů korun.  Stále není jasné, jaké budou úhrady pojišťoven, chybí lékaři i střední zdravotnický personál. Nevíme, jak se bude vyvíjet situace v KKN, a.s. v příštích letech, protože stávající systém je  hlediska financování neudržitelný.  Přestože je stav krajského zdravotnictví takový jaký je, neváhal se jeho šéf zároveň pustit do starostování v Ostrově.  Jeho rezort pro něj zřejmě není důležitý. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit, že místostarostku bude Janu Burešovi dělat předsedkyně představenstva KKN a. s. a de facto ředitelka nemocnice Jitka Samáková.  Myslím si, že v tomto případě není relevantní, že oba dva nebudou pro svou funkci uvolněni, ale spíš to, že na jejich vytížení, budou doplácet občané Ostrova i krajské zdravotnictví.  Veřejnosti navíc dávají jasný signál. Práce ve vedení města a kraje pro ně není natolik důležitá, aby se jí věnovali na sto procent. Podle mého názoru tím znevažují činnost starostů a koneckonců i vrcholových manažerů, kteří se svému zaměstnání věnují naplno, aby jejich obce či firmy prosperovaly.

A tak se ptám, proč vlastně někteří lidé sbírají funkce tak, jako jiní třeba známky? Z čistého altruismu to zcela jistě nebude. V případě Jana Bureše je získání postu starosty pravděpodobně otázkou prestiže. Přestože nevyhrál volby, podařilo se mu sestavit koalici a porazit svého dlouholetého rivala. Pokud ale zastává tak důležitou funkci v krajské radě, bylo by korektní přenechat ji některému ze svých stranických kolegů. Jan Bureš samozřejmě není první ani poslední, kdo je přesvědčen o své nepostradatelnosti. Jemu ale zachutnala moc. Dočasná a pomíjivá entita, která snad nejlépe ukazuje, jak rychle může být politik nahraditelný. Řada jeho kolegů by mohla vyprávět.

A závěrem ještě poznámku. Stejný problém řešil svého času bývalý hejtman Josef Novotný a řeší jej (alespoň v době uzávěrky novin) i současná hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. Ta má však jednu výraznou přednost – umí pojmenovat problém a také za ním vytrvale jít, až do jeho vyřešení.  Z tohoto úhlu pohledu Karlovarskému kraji výrazně pomáhá a Karlovarský kraj získává na významu i prestiži.

Autor: 
Mgr. Jaroslav Borka