Bez legislativních změn krizi v krajském zdravotnictví nevyřešíme

17. 1. 2019

Karlovarská krajská nemocnice (KKN) bude letos opět ve ztrátě. Není to nic překvapivého, divil bych se spíš, kdyby byla v přebytku nebo měla alespoň vyrovnané hospodaření, tak jak tomu bývávalo v dobách samostatně fungující Nemocnice Karlovy Vary. Bohužel se schodek  nedaří snižovat. Letos bude činit 130 až 150 milionů korun, což je alarmující situace, kterou je třeba důsledně řešit. Podle veřejně dostupných informací, usiluje v současné době management nemocnice o navýšení plateb od VZP. Až 100 milionů korun měla už na jaře přinést jednání s naší největší zdravotní pojišťovnou, rámcová smlouva je ale stále v nedohlednu a KKN bude nakonec ráda, když jí platby za pojištěnce nesníží.   

A protože se legislativních změn jen tak nedočkáme, usiluje Karlovarský kraj ve spolupráci s KKN o nápravu situace vlastními silami. Ve hře je pronájem nemocnice prostřednictvím komisionářské smlouvy. Je to ale opravdu správné řešení? Firma, která bude nemocnici řídit, se bude potýkat se stejnými problémy jako Karlovarský kraj a nikdo nám nedá záruku, že se jí podaří se nimi vypořádat. Navíc odejdou schopní manažeři,  pravděpodobně i lékaři a kraj bude v případě potřeby jen těžko shánět náhradu. 

Úsporu finančních prostředků má také zajistit smlouva o energetických službách s ČEZ ESCO. Zakázka je realizována metodou EPC, to znamená, že smlouva obsahuje právní garance, že každý rok nemocnice uspoří nejméně 8,5 milionu korun na výdajích za teplo, elektřinu, plyn a vodu. Investice do vylepšení energetického zázemí zafinancuje ČEZ ESCO. Splácet se má postupně – z dosažených úspor. Otázkou je, zda je tato dohoda opravdu tak výhodná, jak se na první pohled zdá. Vstupní investicí Karlovarského kraje je totiž částka překračující 65 milionů korun bez DPH, cena za roční provádění energetického managementu a souvisejících služeb činí 908 400 Kč, opět bez DPH. Nemocnice má za deset let ušetřit 85 milionů korun.  Když ale sečteme výše uvedené náklady a připočteme DPH, vloží nemocnice do projektu zhruba 90 milionů, tedy o pět víc, než je deklarovaná úspora. Nikde jsem se ale nedozvěděl, kolik by stály energie a obnova energetického zázemí bez této smlouvy, tedy pokud by  KKN na jejich dodavatele vyhlásila řádné výběrové řízení.

Na neudržitelnou  ekonomickou situaci krajského zdravotnictví upozorňujeme už řadu let.  Finanční zdroje na udržení  KKN na stávající úrovni nejsou neomezené a řešení narůstajících problémů je v nedohlednu. Obdobná situace je i v ostatních krajích. Je naivní domnívat se, že sama ředitelka KKN, která byla pověřena jednáním s VZP, dosáhne navýšení plateb a vyjedná stejné podmínky, jaké mají fakultní nemocnice nebo srovnatelná soukromá zdravotnická zařízení. Pokud nebude Asociace krajů ČR tlačit na ministerstvo zdravotnictví a nebude požadovat systémové řešení, nic se nezmění. Podotýkám, že v současné době, kdy je předsedkyní AKČR hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová z ANO a ministrem zdravotnictví Adam Vojtěch ze stejného politického hnutí, nastala ideální situace a je potřeba jednat rychle. 

Autor: 
Mgr. Jaroslav Borka