VÝSTUPY UHELNÉ KOMISE BUDOU NESMÍRNĚ DŮLEŽITÉ

27. 11. 2019

Otázky Haló novin pro Pavla Hojdu, stínového ministra průmyslu a obchodu za KSČM

Jak se na »konec doby uhelné« díváte jako zastupitel Karlovarského kraje, kde Sokolovská uhelná už ohlásila útlum těžby a propouštění asi 1000 zaměstnanců?
Rozhodně to není pro českou ekonomiku a energetické hospodářství jednoduchý problém. Vinou útlumu těžby na Sokolovsku dojde opět k navýšení nezaměstnanosti v okrese, který nyní má největší nezaměstnanost z Karlovarského kraje. Navíc ubudou pracovní místa, která nepotřebují vyšší vzdělání, a to vidím jako druhý problém, protože Karlovarský kraj je také typický tím, že je zde nejnižší vzdělanost, a ti, kteří mají vysokoškolské vzdělání, uplatňují svoji pracovní sílu a vzdělání v Praze nebo průmyslových centrech, jako jsou Plzeň a Brno.

Jedinou rozumnou alternativou uhlí v energetice je jádro, stavba nových bloků se však neuvěřitelně vleče. Mohla by pomoci právě uhelná komise?
Bohužel pro Českou republiku je jedinou rozumnou alternativou jádro a ostatní, zejména obnovitelné zdroje mohou být pouze doplňkem. Nejsme Rakousko, které má dostatek vodních zdrojů, nebo Německo, které má pobřeží moře a nížiny, kde může využívat energii větru. V ČR je právě využití větrné energie z hlediska potřeb naší energetiky marginální a solární elektrárny nás stojí příliš mnoho peněz, a navíc oba možné doplňky potřebují zálohované energetické zdroje, např. obrovská bateriová úložiště nebo elektrárny, např. plynové, které je možné iniciovat v době výpadku obnovitelných zdrojů – to je ale velmi nákladné a bateriová úložiště zatím jsou ve vývoji a nejedná se o laciné řešení. Nesmíme zapomínat na robotizaci (bude potřeba více energie než dosud), dále na razantnější používání elektromobilů a v neposlední řadě na nutnou náhradu lokálních uhelných kotelen a centrálních výtopen na uhlí, které lze nahradit pouze dražším plynem nebo opět elektřinou. S rostoucí životní úrovní a předpokládaným oteplováním nesmíme zapomínat ani na nárůst klimatizačních jednotek, které samozřejmě lze provozovat pouze na elektrickou energii. Totéž platí o tepelných čerpadlech k vytápění.

Myslí někdo na to, čím budou topit domácnosti, které dnes mají kotle na uhlí? Praha už topení uhlím zakázala…
V Praze není problém s dostupností plynu, ale přechod z vytápění na uhlí na vytápění plynem, peletami, elektřinou nebo tepelnými čerpadly je pro mnohé domácnosti velkým finančním problémem a bez dotací prakticky neproveditelné. Vytápění uhlím využívají převážně starší občané, kteří nemají takové možnosti získání dotací a případně splatitelných půjček při přechodu na jiné, ekologičtější topení.
Je ale zapotřebí dodat, že ekologičtí aktivisté by si měli uvědomit, že v ekonomice jako je česká nelze ze dne na den zakázat využívat uhlí v energetice, protože by nastal energetický a ekonomický kolaps našeho hospodářství. Proto budou výstupy uhelné komise nesmírně důležité, nebudou laciné, ale musejí být propracované do všech důsledků a detailů.
Musím ale podotknout, že Evropa se snaží řešit znečišťování ovzduší a zasahovat proti důsledkům oteplování, ale např. Čína počítá s výstavbou uhelných elektráren v množství, které provozuje v současné době Evropa, USA prakticky neřeší problémy klimatické změny a Afrika, která se postupně rozvíjí, rozhodně nebude přijímat tak drastická omezení jako připravuje Evropa.