Kompenzační bonusy: U části podnikatelů byla identifikovaná podvodná jednání.

23. 7. 2020

Finanční správa požaduje vrácení zhruba 91 milionu korun, které vyplatila na kompenzačních bonusech živnostníkům. Je to 0,4 procenta z celkem 21,7 miliardy korun, které stát na této podpoře, vydal. Včera to oznámila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Finanční správa podle své šéfky Tatjany Richterové podala 28 trestních oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu kvůli získání bonusu. »Z tisíce žádostí jsou průměrné čtyři neoprávněné, takže každá 250., « uvedla Schillerová. Podle ní jsou však nesmyslné fámy šířené na sociálních sítích, že finanční správa masivně žádá poskytnuté bonusy zpět. »Straší se tady lidé, naši živnostníci, naše osoby samostatné výdělečné cenné, což považuji za trestuhodnou věc, « řekla ministryně. Stát podle ní požaduje zpět něco přes 91 milionu korun.

Richterová dodala, že finanční správa spolu s Finančním analytickým úřadem (FAÚ) odhalila pokusy o neoprávněné vylákání vyplacení bonusu za 15,3 milionu korun. Poskytnutí 11,3 milionu zastavila.

»Nejedná se o osoby, které by si požádaly omylem, nebo nějakou neznalostí. Jsou to identifikovaná podvodná jednání ve většině případu organizovaných skupin, nebo jednotlivců, kteří jsou velice odvážní a myslí si, že my ty nástroje kontroly nemáme, « řekla Richterová.

Autor: 
ste
Zdroj: 
ihalo.cz