Dluh nemocnic nelze přehlížet

11. 9. 2020

Při správě kraje je pro nás prioritou otevřenost, a spolupráce říká Eva Valjentová, lídr KSČM.

Včele kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy do krajských voleb stojí Eva Valjentová. Od mládí vyrůstala v hornickém Sokolově, po gymnáziu pak pokračovala v Ostravě na Vysoké škole báňské, obor lomové dobývání. Eva Valjentová zůstala městu i dolům po celý život věrná.
Jako jeden z největších problémů Karlovarského kraje vnímá situaci ve zdravotnictví a hrozící nezaměstnanost vyplývající z útlumu těžby a zpracování hnědého uhlí na Sokolovsku.
"Naší prioritou je navázat na probíhající jednání související se zachováním stávajících pracovních míst, případně podporou vytváření nových. A to souvisí nejen s útlumem těžby uhlí na Sokolovsku, ale také hledání řešení těžké situace v oblasti lázeňství a cestovního ruchu, který je pro náš region neméně důležitý. Za zcela nezbytné považujeme stabilizovat stav v Karlovarské krajské nemocnici, stamilionové dluhy, které nemocnice má, nelze přehlížet," shrnula Eva Valjentová nejplačivější problémy kraje.
KSČM je sice v současné době v Karlovarském kraji v opozici, v minulých letech byla ale členem vládnoucí koalice a Eva Valjentová zastávala funkci krajské radní i prvního náměstka hejtmana. Má tedy řadu zkušeností.
"Při správě kraje je pro nás prioritou otevřenost, transparentnost a spolupráce. Základem našeho programu je reálné zhodnocení současného stavu, ve kterém se kraj nachází, a návrh základu komplexního řešení. Nechceme se zaměřovat jen na jednotlivé a dílčí projekty, hledáme řešení komplexní a dlouhodobé," zdůrazňuje Valjentová.
V současné situaci je podle ní prioritní hledání podpory pro udržení stávajících pracovních míst a hlavně vytváření nových. "Hlavní odvětví, která poskytují pracovní místa v našem regionu, se ocitla v krizi. Ať už se jedná o útlum těžby hnědého uhlí a navazujících technologií, tak i krize lázeňství a cestovního ruchu, která se našeho regionu dotýká ve velké míře. Další stěžejní problém kraje je ohrožená dostupnost základní lékařské péče, tj. chybějící zubaři, pediatři i praktičtí lékaři. Toto je ale jen špička ledovce," dodává.
"Jako nezvládnuté vnímám rozhodně oblast zdravotnictví. Především pokračující propad v hospodaření Karlovarské krajské nemocnice. Také se stále zhoršuje dostupnost lékařské péče pro občany našeho kraje. Abych jen nekritizovala, určitě pozitivním počinem byla spolupráce na získání významného investora do kraje automobilku BMW, se kterou doufejme, přijdou i zajímavé pracovní příležitosti," zhodnotila Valjentová práci současné krajské koalice.

Zdroj: 
5plus2