Dluhy nemocnic nelze donekonečna přehlížet

15. 9. 2020

V čele kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy do krajských voleb stojí Eva Valjentová. Od mládí vyrůstala v hornickém Sokolově, po gymnáziu pak pokračovala v Ostravě na Vysoké škole báňské, obor lomové dobývání. Eva Valjentová zůstala městu i dolům po celý život věrná. KSČM je sice v současné době v Karlovarském kraji v opozici, v minulých letech byla ale členem vládnoucí koalice a Eva Valjentová zastávala funkci krajské radní i první náměstkyně hejtmana. Jako jeden z největších problémů Karlovarského kraje vnímá situaci ve zdravotnictví a hrozící nezaměstnanost vyplývající z útlumu těžby a zpracování hnědého uhlí na Sokolovsku.

Který z problémů Karlovarského kraje vidí KSČM jako nejzávažnější?

Prioritou je navázat na probíhající jednání související se zachováním stávajících pracovních míst, případně podporou vytváření míst nových. A to souvisí nejen s útlumem těžby uhlí na Sokolovsku, ale také s hledáním řešení těžké situace v oblasti lázeňství a cestovního ruchu, který je pro náš region neméně důležitý. Za zcela nezbytné považujeme stabilizovat situaci v Karlovarské krajské nemocnici. Stamilionové dluhy, které nemocnice má, nelze přehlížet.

Jaký je váš pohled na současné dění v regionu?

Kraj je strukturálně narušený. To znamená, že některé struktury nefungují nebo jsou málo výkonné. Nemáme uplatnění pro děti, jsou tu nízké mzdy, nízká vzdělanost. Základem kraje je ekonomika, která je postavena na třech pilířích. Těžební a s ním související energetický a chemický průmysl. Lázeňství, cestovní ruch a zábavní průmysl a produkce polotovarů v průmyslových zónách, práce ve mzdě. Současný vývoj ukazuje, že všechny tři oblasti nemají dostatečnou absorpční schopnost při ekonomickém výkyvu, a výpadky pro řadu z nich mohou být fatální.

Co chcete v případě úspěchu ve volbách lidem v kraji nabídnout?

Při správě kraje je pro nás prioritou otevřenost, transparentnost a spolupráce. Základem našeho programu je reálné zhodnocení současného stavu, ve kterém se kraj nachází a návrh základu komplexního řešení. Nechceme se zaměřovat jen na jednotlivé a dílčí projekty, hledáme řešení komplexní a dlouhodobé.

Co by mělo být prioritou v kraji, který je téměř ve všech oblastech společenského života na chvostě ze všech krajů ČR?

V současné situaci je prioritní hledání podpory pro udržení stávajících pracovních míst a hlavně vytváření nových. Hlavní odvětví, která poskytují pracovní místa v našem regionu, se ocitla v krizi. Ať už se jedná o útlum těžby hnědého uhlí a navazujících technologií, tak i krizi lázeňství a cestovního ruchu, která se našeho regionu dotýká ve velké míře. Další stěžejní problém kraje je ohrožená dostupnost základní lékařské péče, tj. chybějící zubaři, pediatři i praktičtí lékaři. Toto je ale jen špička ledovce. Máme co řešit ve všech oblastech společenského života, ať se jedná o školství, sociální služby, dopravní infrastrukturu a v neposlední řadě také o životní prostředí. Jsme jedním z krajů, který je významně ohrožen suchem, a proto je nastartování řešení tohoto problému také jednou z priorit, která náš kraj čeká.

Jaká by měla být úloha kraje při řešení problémů?

Řešení zaměstnanosti vyžaduje systémový přístup, který zatím v kraji postrádáme. Chceme zahájit soustavnou a programovou spolupráci s domácími výrobními podniky a vytvořit podmínky pro aplikovanou vědu. Nemůžeme se spoléhat jen na zahraniční investice, ale musíme hledat domácí zdroje, které vedle nabídky pracovních míst budou podporovat také výzkum a vývoj. To by mělo vést k motivaci ke zkvalitnění našeho školství. V našich školách je potřeba se zaměřit na získávání skutečných vědomostí a ne na formálnost vzdělání.

Jak byste zhodnotila poslední koalici, která vedla Karlovarský kraj?

Jako nezvládnutou vnímám rozhodně oblast zdravotnictví, především pokračující propad v hospodaření Karlovarské krajské nemocnice. Také se stále zhoršuje dostupnost lékařské péče pro obyvatele našeho kraje. Nedaří se zabezpečit praktické lékaře, pediatry ani stomatology do menších míst našeho regionu. Abych jen nekritizovala, určitě pozitivním počinem byla spolupráce na získání významného investora do kraje - automobilky BMV, se kterou, doufejme, přijdou i zajímavé pracovní příležitosti, především pro naše vysokoškolsky vzdělané pracovníky. Jinak na mě vedení kraje působilo celou dobu takovým poklidným dojmem, až by se dalo říci, že kdo nic moc nedělá, také nic moc nezkazí.

Často se mluví o programu re:start, který se týká uhelných regionů. Myslíte si, že má kraj šanci dostupné prostředky vyčerpat včas a smysluplně? Do kterých oblastí by podle vás měly tyto prostředky směřovat?

Zatím není připraven dostatek projektů, které by signalizovaly, že vyčerpáme v plné míře poskytované finanční objemy. Problémem je také obrovská byrokracie spojená s čerpáním těchto peněz. Přesto si myslím, že i přes těžkosti by měl být kraj dále v rozpracovanosti, respektive realizaci důležitých investic pro rozvoj kraje.

Kam by měly směřovat tyto prostředky?

Měly by jít tam, kde to vytváří perspektivu dalšího rozvoje regionu, to znamená do infrastruktury, vzdělávání, zdravotnictví, podpory rozvoje domácích výrobních podniků s výrobou s vysokou přidanou hodnotou, podpory rozvoje aplikované vědy. Pokud se toto podaří dobře realizovat, souběžně se mohou rozvíjet i ostatní oblasti života kraje, jako je sociální péče, kultura, cestovní ruch a mnohá další.

Zdroj: 
Petr Przeczek, MFDnes