Odpovědi Evy Valjentové pro Blesk

17. 9. 2020

1) Jak se kraj změnil, co se povedlo a kde jsou rezervy?

Jako nezvládnutou vnímáme oblast zdravotnictví. Především pokračující propad v hospodaření krajské nemocnice. Pokud si hospodaření projdeme zpětně, zjistíme, že se zadluženost rok od roku zvyšuje. Přitom dostává pravidelně vysoké příspěvky od zřizovatele. Také se zhoršuje dostupnost lékařské péče pro občany. Nedaří se zabezpečit praktiky, pediatry ani stomatology do menších míst regionu.

2) S kým byste šel/šla do koalice a kterou stranu či hnutí už předem vyřazujete?

Programově se nejvíce prolínáme s ČSSD a určitě jsme připraveni s nimi o koalici jednat. Ale domnívám se, že jsme schopni a je zde i prostor jednat i s jinými uskupeními kandidujícími v kraji.

3) Jak je kraj a jeho nemocnice připraven na případný další nástup covidu-19? Jsou dostatečně materiálně a personálně zajištěné?

Tady se musíme spoléhat na ujištění vedení nemocnice včetně vedení kraje, že materiálně i personálně je vše zajištěné, a bohužel až čas ukáže, zda tomu tak bylo, či nikoli.

4) Máte nějaký plán, jak nalákat investory do kraje, což by pomohlo snížit velkou míru nezaměstnanosti v kraji?

Řešení nepřinese realizace jednoho projektu, to vyžaduje systémový přístup. Znamená to změnit výrobní orientaci, podpořit potravinářství, rozšířit maloobchodní síť. Zahájit spolupráci s domácími podniky. Nespoléhat se jen na zahraniční investice, ale hledat domácí zdroje. Nezříkáme se hledání spolupráce se zahraničními investory, pokud vytvoří zajímavá pracovní místa.

5) Jak podpoříte lázeňství a turismus, které jsou významnými zdroji příjmů kraje?

Krize ukázala, jak zranitelný tento rezort je. Neumím si představit politika, který by nyní zajistil návrat zahraniční klientely. Ono uspokojující řešení neexistuje. Je mi jasné, že lidé v lázeňství by rádi slyšeli, že do systému budeme investovat. Lze to, pokud přinesou návratnost a poslouží k překlenutí určitého období, které bude využito na změnu, která využije potenciál lázeňství a cestovního ruchu

Zdroj: 
Blesk