Nemocnice v Chebu v době koronavirové

24. 9. 2020

V době koronavirové pandemie, po vyhlášení nouzového stavu, jsem byl v kontaktu s některými zdravotníky a lékaři chebské části KKN a z jejich reakcí, z jejich poznatků jsem neměl a dodnes nemám radost!

Jsem rozčarován ze způsobu řízení KKN, speciálně směrem k chebské části v době po vypuknutí pandemie. Poměrně v krátké době po vypuknutí pandemie Covid 19 bylo vedení chebské části nemocnice nuceno vytvořit samostatné oddělení pro pacienty s COVID 19, tzv. Covidarium, a to proto, že krajská infekce v Karlových Varech byla zcela kapacitně nepřipravená a nebyla k plnění úkolů posílená. Tento stav vedl k nutnosti uzavřít v Chebu porodnici, omezit chirurgii a internu prakticky přebudovat na koronainfekci.

V této době byl velmi omezený přísun ochranných pomůcek pro chebskou část nemocnice a klíč k dělení těchto ochranných pomůcek byl vůči Chebu zcela nespravedlivý, neboť 1/3 pomůcek šlo do Chebu a 2/3 zůstaly v Karlových varech. Co mne obzvlášť zaráží, je fakt, že za prvních 14 dnů nedostali lékaři v Chebu jediný pokyn od vedení KKN týkající se řešení COVIDU19. Až po 14-ti dnech, kdy byli nakažení pacienti umísťováni na ARO a do „Covidaria“ v Chebu, byl vytvořen krizový štáb KKN bez zastoupení chebské části! Dodatečně do tohoto krizového štábu byl jmenován ředitel chebské nemocnice.

Vyjma MUDr. Jandy, který byl jmenován do krizového štábu poté, kdy se v Chebu zhroutilas JIP po hromadné nákaze sester, nikdo z vedení KKN a.s. do chebské části v době největší krize ani nepodíval, natož, aby odborně pomohl či rozhodoval o postupu. MUDr. Märzová, šéfová krizového štábu, se v Chebu objevila až po 2. krizi v doprovodu televize, čímž si budovala laciné PR!

Tato pandemie veřejně odhalila, že interna v Chebu je dlouhodobě personálně poddimenzovaná, že noví lékaři do chebské části KKN nepřicházejí přesto, že v Karlových Varech je přísun nových lékařů stálý a na interním oddělení zde nepracuje jediný cizinec, zatímco v Chebu je spíše minimum Čechů!!

Na interně vchebské části nemocnice pracují pouze 2 lékaři s atestací, přičemž primář interny nemá zajištěného zástupce! Bylo by vhodné, aby vedení KKN předložilo porovnání počtu lůžek na interním oddělení chebské části a karlovarské části KKN a k tomu dokladovalo počty lékařů, abychom si všichni uvědomili, kam že to někdo směruje chebskou část KKN a.s.!!! Bylo by velmi žádoucí, aby vedení KKN a.s. urychleně zahájilo personální konsolidaci chebské části nemocnice!

Porovnám-li některá fakta, kupříkladu stav, kdy interna v Karlových Varech měla vté době 15 lékařů a primáře na 25 lůžek+ 5 na JIP a na druhé straně interna v Chebu měla 9 lékařů (pouze 2 atestovaní) včetně primáře na 39 lůžek + 7-8 lůžek JIP, jasně vyplývá vztah vedení KKN a.s. k chebské nemocnici, která je personálně tak zdevastovaná, že hrozí její uzavření!!!

Uvědomme si, že uzavření interny v Chebu by ohrozilo chod celé chebské části KKN se spádem cca 11.000 obyvatel od Hranic po Planou!!!

Já se ptám, co dělá ředitelka KKN a.s. a co dělá Ing. Bureš, radní odpovědný za řízení zdravotnictví v Karlovarském kraji! Je jim bližší košile, než kabát, tedy starostování a místostarostování v Ostrově, nebo práce pro občany Karlovarského kraje v zabezpečování chodu Karlovarské krajské nemocnice, za což jsou krajem honorováni!!! Po mém kritickém vystoupení na zasedání Zastupitelstva Karlovarského kraje zareagoval Ing. Bureš, radní kraje odpovědný za zdravotnictví tak, že mi poslal vyjádření k mému vystoupení sepsané ředitelkou krajské nemocnice!

Po ukončení 2. krize vchebské nemocnici, byla celá nemocnice vydesinfikována hasiči, ale tzv. COVIDARIUM, tedy prostor, kde leželi nakažení pacienti, museli desinfikovat zdravotníci chebské nemocnice sami! To abychom věděli, komu máme poděkovat i za práci, která byla charakteru desinfekčního namísto zdravotnického!

Je na škodu, že za obětavou prací našich zdravotníků a lékařů v Chebské části KKN a.s. je skryt šlendrián spočívající v neochotě vedení KKN a.s. účinně pomoci personálně oslabené chebské části nemocnice a v neschopnosti radního pro zdravotnictví odborně řídit úsek nesmírně důležitý pro obyvatele kraje. Tento prožitý stav zdá se mi poněkud podivným a vede mne k jedinému závěru:

Někdo připravuje situaci pro privatizaci chebské části KKN a.s. a já zde vyslovuji varování – obyvatelé Chebska si nepřejí privatizaci chebské části KKN a.s. a mají obavy o zdravotnické zajištění spádové oblasti chebské nemocnice, mají obavy o zajištění svého zdraví tím, kdo je za to odpovědný, tedy Karlovarským krajem!

Autor: 
JUDr. Václav Sloup krajský zastupitel za KSČM
Zdroj: 
Krajské listy