Z on-line rozhovoru Deníku s Evou Valjentovou

25. 9. 2020

DOTAZ: Byla jste i členkou KSČ?

ODPOVĚĎ: Ano byla. Vstoupila jsem do KSČ ve 22 letech v roce 1986.

DOTAZ: Co si myslíte, že bylo před rokem 1989 v Karlovarském kraji špatně a co dobře?

ODPOVĚĎ: Vzhledem k tomu, že jsem velký sokolovský patriot, tak se mi v našem kraji vždy líbilo. Ovšem určitě se nedá popřít, že byl velký problém s ovzduším, který byl důsledkem průmyslového zaměření Sokolovska. Co bylo dobře. Vnímám, že byla dostupnější lékařská péče, z pohledu dostupnosti praktických a dětských lékařů a zubařů.

DOTAZ: Jak funguje KSČM v Karlovarském kraji?

ODPOVĚĎ: KSČM má jasnou strukturu, která je tvořena od spoda. Tedy od základních organizaci, které řídí okresní výbory a ty jsou zastřešovány krajským výborem. Práce organizací resp. okresního či krajského výboru se řídí podle aktuálních situací, které je třeba v konkrétních místech řešit.

DOTAZ: S kým byste po letošních krajských volbách šla do koalice a s kým ne?

ODPOVĚĎ: Kategoricky netvrdíme, že s nikým nepůjdeme do koalice. Vím, že jsou strany, které kategoricky spolupráci s námi odmítají. Nám jde o práci pro občany kraje. Takže budeme rádi spolupracovat s každým, se kterým bychom našli shodu při naplňování našeho programu. Je jasné, že jsou nutné kompromisy, ale samozřejmě za některé limity nejsme ochotni jít.

DOTAZ: Valjentová je Vaše rodné jméno? A odkud toto jméno pochází?

ODPOVĚĎ: Jsem vdaná, takže příjmení mám mého manžela. Pochází ze Slovenska.

DOTAZ: Má KSČM šanci se v Karlovarském kraji vrátit do rady tohoto kraje?

ODPOVĚĎ: Šance je vždycky. Samozřejmě záleží na volebních výsledcích, které si v letošním roce netroufám odhadovat. Pak také samozřejmě záleží na tom, zda bychom našli koaličního partnera.

DOTAZ: Jaké myslíte, že má KSČM šance v letošních kraj. volbách v Karlovarském kraji?

ODPOVĚĎ: To lze velice těžko odhadnout. Zdá se, podle celorepublikových preferencí, že bojujeme o přežití. Doufám, že jsme levicově smýšlející obyvatele našeho kraje přesvědčili, že umíme řešit problémy našeho regionu. Důležité ale je, aby vůbec přišli k volbám. V současné situaci mám obavy, že bude velice nízká volební účast a v takovém případě si vůbec neumím představit, jak se to promítne do výsledků.

DOTAZ: Jak to vypadá s komunistickou mládeží v Karlovarské kraji?

ODPOVĚĎ: Nic moc. Myslím, že dnešní mladí nemají moc zájem o tradiční strany vůbec. Je to problém, na který se snažíme najít recept, ale zatím se to moc nedaří.

DOTAZ: KSČM od r. 2017 v Karlovarském kraji nemá ani jednoho poslance, nehrozí ji, že nebude mít ani jednoho kraj. zastupitele v Karl. kraji po letošních volbách?

ODPOVĚĎ: Těžko předvídat. Snažíme se, aby se to nestalo. Myslím, že nabízíme srozumitelný program a hlavně je pro naše občany. Poslední slovo pochopitelně budou mít voliči. Takže by měli přijít v co největším počtu k volbám.

DOTAZ: Před nedávnou dobou zveřejnilo ANO, jmenovitě starostka Oulehlová a hejtman Kubis, navázání spolupráce a investic sokolovska včetně Sokolovské uhelné a.s. s Tureckými partnery včetně přímé letecké linky Istanbul - Krlovy Vary. Zajímá mě Váš názor na tuto spolupráci. Děkuji.

ODPOVĚĎ: Každá spolupráce, která přinese užitek našemu regionu, je dobrá. Pokud to přinese nová pracovní místa, jenom dobře. Letecké spojení by určitě zvýšilo atraktivnost Karlovarského kraje.

DOTAZ: V mnoha městech po celé České republice je problém s nedostatkem parkovacích míst. Jaké by bylo podle Vás nejlepší řešení, aby se tato situace změnila? Jak by se podle Vás mohlo zlepšit i parkování přímo v Karlovarském kraji?

ODPOVĚĎ: To pochopitelně problém je, ovšem ten se musí řešit na místních úrovních podle lokálních podmínek dané obce či města. Těžko k tomu zaujmout krajské stanovisko.

DOTAZ: Během pandemie koronaviru si lidé stěžovali na čím dál více zdražující se ovoce a zeleninu. Ukázalo se, že obojí se do ČR hodně dováží. Že nejsme soběstačná země. Myslíte, že existuje nějaký nástroj, jak tohle zvrátit? Abychom mohli při podobných problémech být samostatnější a zároveň, aby nákupy lidi nezruinovaly?

ODPOVĚĎ: Rozhodně bychom ten nástroj měli hledat. Chtěli bychom začít více podporovat naše zemědělce, tak aby se podíl domácích produktů na našem trhu zvýšil a hlavně, aby cena těchto produktů byla dostupná a zároveň nebyla likvidační pro naše zemědělce. Současná krize ukázala, jak bylo krátkozraké zlikvidovat naši potravinovou soběstačnost, kterou jsme ještě před 30 lety měli.

DOTAZ: Karlovarský kraj se jako jeden z mnoha potýká s problémem, že mnoho jeho obyvatel musí pracovat v Německu, protože tam získají vyšší mzdy. Co by podle Vás mohlo lidi přimět v kraji zůstat a pracovat zde? Jakým způsobem byste se pokusili o to, aby v Karlovarském kraji vzrostly mzdy? A existuje nějaký prostředek, jak vyšších mezd dosáhnout?

ODPOVĚĎ: To je opravdu těžké. Je to závislé na podmínkách zaměstnavatelů a také pozice zaměstnanců. Někde si zaměstnanci umí vyjednat odpovídající mzdy. Ovšem krajský průměr je srážen dolů mzdami pracovníků ve službách, kteří tvoří minimálně pětinu všech zaměstnanců. V tomto segmentu fungovala od nepaměti šedá ekonomika a ne jinak tomu je i dnes. Tady by se musel změnit letitý přístup k odměňování zaměstnanců ve službách.

DOTAZ: Dobrý den, ve vašem volebním programu píšete, že chcete zastavit privatizaci a pronájem Karlovarské krajské nemocnice. Jak tohoto cíle chcete dosáhnout? Předem děkuji, Kamila Sloupová

ODPOVĚĎ: Privatizaci musí schválit zastupitelstvo kraje. Tudíž je potřeba takového mandátu zastupitelů, kteří si toto nepřejí, aby toto nikdy zastupitelstvo neodsouhlasilo. Vedle toho se musí zastavit další zadlužování Karlovarské krajské nemocnice a stabilizovat ji.

DOTAZ: Velkým problémem v Karlovarském kraji je dostupnost zdravotní péče. Například v Chebu je několik stovek lidí bez praktického lékaře, který tu před časem skončil. Zubaři v Chebu už taky neberou a lidé musí jezdit až do Karlových Varů. Máte v plánu zlepšit dostupnost zdravotní péče? A jakým způsobem toho chcete dosáhnout?

ODPOVĚĎ: Musíme zapracovat na zatraktivnění kraje, tak aby zde mladí lidé chtěli žít a zakládat rodiny. Musíme komunikovat již se studenty lékařských oborů. Ale také vyvíjet tlak na změny v oblasti vzdělávání lékařů, kteří mají problém se získáním atestace, pokud se nepohybují v blízkosti fakultních nemocnic. Města jsou připravena nabídnout novým lékařům podporu jak v oblasti bydlení, tak i v oblasti zabezpečení ordinací.