VLÁDA JE DOSTATEČNĚ VSTŘÍCNÁ

30. 12. 2020

Otázky Haló novin pro Pavla Hojdu, stínového ministra průmyslu a obchodu za KSČM

Jaký je postoj KSČM k dalšímu rozvoji jaderné energetiky v ČR? 

KSČM podporuje od samého počátku rozvoj jaderné energetiky z prostého důvodu, protože nemáme podmínky pro zajištění energetické bezpečnosti využitím přírodních zdrojů jako je sluneční energie, energie větru nebo vodní energie. Jsme průmyslová exportní země a potřebujeme nutně stabilní dodávku poměrně velkého množství elektrické energie. V našich podmínkách toto zajistí právě jaderná energetika. Mnozí namítají, že nyní elektrickou energii vyvážíme, ale to je pouze přechodné období a po odstavení uhelných elektráren nebude jiná náhrada než právě jaderná energetika.

Postupuje vláda vůči dotčeným obcím dostatečně vstřícně a transparentně?

Domnívám se, že vláda postupuje dostatečně vstřícně; zejména v oblastech, kde jsou jaderné elektrárny, obce značně profitují z jejich přítomnosti. Při přípravě úložišť jaderného vyhořelého paliva je situace komplikovanější. I když obce, v jejichž katastru se uvažuje o úložišti, dostávají benefity, občanské iniciativy neberou v úvahu opatření, která budou právě pro úložiště zajišťována, a nezajímají je ani profity, které obce právě z provozování úložišť budou mít. Snad časem budou vstřícnější, až se seznámí se všemi podrobnostmi a bezpečností provozu takového úložiště. Je to ale ještě běh na dlouhou trať.

Co si myslíte o tom, že lidé protestují proti uložení extrémně zabezpečeného jaderného odpadu, a nezajímají je desetitisíce jaderných náloží, které jsou neustále připravené k odpálení?

Osobně se domnívám, že je to částečně neinformovanost a částečně podléhání katastrofickým scénářům spojených s případnou havárií úložiště. Podmínky, které jsou ale pro zabezpečení takového úložiště, jsou dle mého názoru tak propracované, že není nutné se obávat, a navíc v budoucnu bude velmi pravděpodobně možné další využívání takto uskladněného vyhořelého paliva. Lidé prostě více věří pověrám a katastrofickým scénářům než realitě a garancím státu.

Zdroj: 
Haló noviny