Mrtva sezona

5. 1. 2021

Rok 2020 máme za sebou, ale problémy, které přinesl, nás všechny zaskočily a dále trvají… Jednalo se o dosud nepoznanou nákazu, která změnila snad veškerou činnost ve všech oblastech našeho života v celém světě i v ČR.
Za pochodu se řešily nástrahy oné nákazy hned v březnu. Nejvíc byli postiženi starší občané, někteří přišli i o to nejcennější, jako je život. Dost výrazně se zastavil běžný život občanů, spolků a jiných činností. Zažili jsme uzavření mnoha služeb a obchodů se spotřebním zbožím. Měli jsme s manželkou štěstí, že se nám podařilo dokončit týdenní lázeňský pobyt v Poděbradech. Chodili jsme pár týdnů i na veřejnosti se zahaleným obličejem, což jsme brali jako nutné opatření.
V létě došlo k rozvolnění a čekali jsme, že přišla chvíle, kdy jsme se už té nákazy zbavili.
Vše se ale ještě zhoršilo a musíme se stále každý starat o co nejlepší zvládnutí všech nepříjemných opatření a hledět i na problémy ostatních kolem nás. Zatím nelze vyčíslit veškerý hospodářský i společenský propad, to je na odbornících.

Bitva o hejtmanství
U nás na Karlovarsku jsme zažili další dosud neznámou věc, jakou bylo vyjednávání stran a hnutí v našem kraji po volbách do krajského zastupitelstva. Až na šestém jednání o případné koalici se podařilo zakončit bitvu o hejtmanství a složení rady. Novinkou je stanovení uvolněných, tedy placených čtyř zastupitelů. Nikdy se do té doby nic takového nestalo. Lidi, znalé problémů v Karlovarském kraji to velice překvapilo. Myslím, že v době současné krize to bylo nemravné. Nás, kandidáty do krajského zastupitelstva za KSČM, překvapily výsledky, ani nemluvit…
Ale i za Velkou louží se dlouhou dobu bojovalo o výsledky prezidentských voleb. USA, dříve známé jako země neomezených možností, se změnily v zemi zajímavých podivností. Jestli se dozvíme něco bližšího o falšování nebo manipulaci prezidentských voleb? Je to ale na lidech v této zemi, a ještě se možná dozvíme zřejmě hodně nového…
Vrátím se ale domů. Rok 2020 byl podle mého »mrtvou sezonou«. Rok 2021 nebude zřejmě výrazně lepší, ale společnost na ten stav připravená být musí. O nákaze koronavirem se za posledních deset měsíců řeklo a napsalo mnoho. Pro toho, kdo čte také jiné informace na sociálních sítích, než jsou hlavní sdělovací prostředky, tak je těžké se v tom problému orientovat. Protichůdných informací je víc než dost. Ale hlavně si můžeme vybrat, čemu věřit. A to je ještě obtížnější. Je na každém z nás, jak budeme chránit svým chováním sebe i okolí.
Nechci ale končit pesimisticky, tak přeji tedy všem občanům České republiky i občanům našeho města Hroznětína a přilehlých částí hlavně hodně optimismu, klidu, míru a dobré zdraví.

Autor: 
Jan Tancibudek, předseda ZO KSČM Hroznětín