Konečná: Pfizer těží z toho, že byl nejrychlejší, ale měli jsme jednat také s výrobci z východních trhů

24. 1. 2021

Europoslankyně Kateřina Konečná byla v pátek hostem pořadu Týden podle Jaromíra Soukupa a diskutovala o návratu dětí do škol, o očkovací strategii a vakcínách.

"My jako eurposlanci jsme chtěli vidět ty smlouvy o dodávkách vakcín už půl roku. Minulý týden se rozhodlo na Evropské komisi, že nám v dobré víře dají jednu ze smluv se společností CureVac k nahlédnutí. Kvůli tomu jsem odjela do Bruselu. Nakonec ji uvolnili i na internetu, byla volně ke stažení, ale z těch 60 stran, jsou všechny přílohy začerněny. Důležité údaje jako např. kolik to všechno stojí, kolik mají dodávat, za co nesou odpovědnost, vedlejší účinky... Takže se tam toho moc nedovíte. Nicméně ve smlouvě Curevacu a předpokldádám, že Pfizer to má podobně, je napsáno, že by firmy měly zaručit ty dodávky, které naslibovaly. Pfizer samozřejmě těží z toho, že byl nejrychlejší, že dostal v EU nejdříve povolení. Myslím si ale, že jsme jako EU měli jednat také s výrobci z východních trhů, s výrobci ruské a čínské vakcíny o tom, zda bude možné s nimi např. uzavřít nějaký předběžný kontrakt. To jsme udělali jen s těmi americkými. Kdybychom si u nás schválili jakoukoliv vakcínu, tak vždy musí projít autorizačním procesem, tzn. že naši odborníci řeknou, je bezpečná, nakupte nebo není bezpečná, nenakupujte. My jsme k tomu procesu ale ani nedostali," řekla Konečná.

Záznam https://www.facebook.com/komunistickastranacechamoravy/posts/20573393144...