V Moskvě se uskutečnilo 13. plenární zasedání ÚV Komunistické strany Ruské federace věnované tématu informačně – propagandistické práci strany v podmínkách současné hybridní války

27. 1. 2021

V Moskvě se uskutečnilo v sobotu 23.1.2021 řádné 13. plenární zasedání ÚV Komunistické strany Ruské federace, vedené Genadijem Zjuganovem, které se věnovalo tématu informačně – propagandistické práci strany v podmínkách současné hybridní války.

Vybrali jsme z hlavní zprávy pro plenární zasedání tyto pasáže:

Svět prochází nevratnými změnami. Planeta vstupuje do období otřesů nevídaných rozměrů, od první poloviny 20. století!
Přičemž postoje ke změnám se mohou lišit. Úkolem komunistů však není vychutnávat emoce, ale dávat událostem jasné marxisticko-leninské hodnocení, vypracovat přesnou strategii a taktiku jednání, důrazně hájit zájmy lidové práce.

Na pozadí pandemie koronaviru se globální krize prudce vystupňovala! Imperialisté se s tím nedokáží vyrovnat! 

Ve dvacátém století uspořádali imperialisté dvě světové války, aby si udržely moc. Nyní praktikují jemnosti nového typu války a nasazují hybridní technologie! 
Aniž by opustili závody ve zbrojení a sankce, globalisté se stále více uchylují k informační agresi! Pro  ovlivnění společenského vědomí, byly jimi nasazeny kvalitativně nové technologické nástroje.

Naše strana je povinna reagovat na tyto nové hrozby! Bez vytvoření účinných mechanismů práce v podmínkách informační války bychom odsoudili náš zápas za sociální spravedlnost k porážce. A to by byla zrada grandiózní věci, které jsme zasvětili své životy.
V.I. Lenin uvedl ve svém díle, že imperialismus je nejagresivnější a nejničivější fází kapitalismu. V XXI. století imperialismus získal podobu globalismu. Nadnárodní síly podřizují své vůli nejdůležitější státní instituce formálně nezávislých zemí, spoléhajíc se na místní liberální zrádce. 
Ve vládách států chtějí globalisté vidět své lidi, kteří plní vůli MMF a Světové banky, WTO a NATO, Facebooku a Hollywoodu. K jejich posluhování využívají největší sdělovací prostředky, hordu pseudo odborníků, „elitu“ masové kultury. Všichni z nich jsou ozubená kola všudypřítomné informační sítě, která slouží k zotročení lidstva.
Kapitál nyní začal realizovat svůj nejhlavnější úkol. Pokoušejí se z masy lidí udělat stádo, které pomocí elektronického biče chtějí zahnat do stáje. Probíhá likvidace humanistických základů civilizace, které se formovaly po tisíciletí.

Aby světový kapitál vydržel konkurenci se SSSR, nestačil mu antikomunismus, ani lži o sovětské moci, studená válka, hon na čarodějnice McCarthyho a vojenská dobrodružství. To vše nestačilo na to, aby udržel pracující lid v sevření agresivního a chátrajícího kapitalismu. Musel slevit a přijít s „kapitalismem s lidskou tváří“, uznat právo na práci a zavést prvky sociální ochrany.

Po zrádném zničení Sovětského svazu v roce 1991 imperialisté demontovali prvky socializace kapitalismu. Dokonce i farizejské myšlenky konvergence obou systémů byly nemilosrdně pošlapané a zapomenuté. Podstata kapitalismu je nyní stále upřímnější, cyničtější a ničivější!
V podmínkách pandemie my vidíme zmatek vládní moci západních států. Jako by v zaostalých koutech Afriky, v ulicích megalopolí USA a Evropy, byly spěšně otevřeny nemocnice. Miliony lidí však tyto vlády nechaly opuštěné a zpanikařené. V mnoha zemích EU se ekonomika zhroutila o 10%! Z vedoucích mocností zajistila hospodářský růst pouze Čína, což opět prokázalo výhody socialismu!

Generální tajemník OSN A. Guterres varoval, že svět může čelit nejhorší recesi za posledních 80 let! 
Podle něj je bezprostřední hrozba hladu a „žádná vakcína nemůže napravit škody, které již byly způsobeny“. Zdůraznil: Kvůli vině vlád se země nemohly sjednotit před výzvou, kterou představuje koronavirus.

Podle ředitele Světového potravinového programu OSN D. Beasleye bude rok 2021 „katastrofický“. Připomněl: Počet lidí na pokraji hladovění ve světě již dosáhl 270 milionů. A to je každý 30. obyvatel této planety!Všechny tyto údaje jsou výmluvným sdělením o kapitalismu, který znásobuje krize, zbídačování a vymýrání! 
Bývalé republiky SSSR si to dobře uvědomují. V průběhu let „reforem“ po roce 1991, po rozpadu SSSR poklesl počet obyvatel Ruska o 20 milionů, Ukrajinců - o 10 milionů. Ale informační stroj globalistů bezostyšně lže dále o „neřestech“ socialismu!

Ruské státní orgány nechtějí řešit krizi hospodářského a sociálního rozvoje. Zavádí rozpočet degradace, plodí chudobu a zoufalství. To neposune zemi mezi pět předních světových ekonomik, jak slíbil prezident Putin v poselství národu, ale posune zemi z 12. na 15. místo. To znamená, že nevyhnutelná je nejen hospodářská, ale i politická krize! Jsou zamražené gigantické finanční rezervy státu. Oligarchové již zablokovali 33 trilionů rublů, jeden a půl federálního rozpočtu, které by mohly být vloženy do ekonomiky! Taková politika nespojuje lidi tváří v tvář hrozbám, ale rozděluje jej stále více.

Tak jako i na počátku 20. století je nyní Rusko slabým a extrémně zranitelným článkem světového kapitalismu. Hlavní výzvy jsou:
* Rychlé chudnutí občanů a demografická katastrofa
* Pád ekonomiky, růst nezaměstnanosti, krach malých a středních podniků
* Antinárodní finanční a rozpočtová politika orgánů státní moci
* Krizové jevy ve vědě, vzdělávání a v lékařské sféře
* Tlak na Rusko zvenčí a nevyhnutelné další jeho zvýšení s příchodem Bidenovy administrativy k moci ve Spojených státech
* Rostoucí hrozby po obvodu ruských státních hranic, včetně brutality banderovského režimu na Ukrajině, pokusů o běloruský Majdan, vítězství prezidenta pro-NATO v    Moldavsku, zhoršení situace na jihu Kavkazu.

Za všemi takovými skutečnostmi jsou závažné „promachy“ na úrovni státní vládní politiky.

Imperialisté vždy používali lži a provokace, ohlupovali vědomí lidí a zotročovali národy. Antifašistický český spisovatel Julius Fučík vydal před svým zavražděním fašisty v roce 1943 výzvu lidstvu: „Lidé, bďete!“ 

My musíme jasně chápat, jakému nepříteli čelíme v ideologických bitvách. Jeho provokace se již několikrát staly prologem velkých konfliktů a válek!

Zde jsou příklady:
V roce 1898 - využily USA k zahájení španělsko-americké války explozi křižníku Maine u pobřeží Kuby. Výsledkem bylo, že byla jimi zachvácena - Kuba, Portoriko, Filipíny a další země.

V roce 1915 - německá ponorka torpédovala britskou osobní loď Lusitania. Zemřelo 1198 lidí. Poté, když USA v dubnu 1917 vyhlásily Německu válku, využily tuto skutečnost jako argument. „Lusitania“ však měla na palubě 5450 krabic munice a vojenské techniky. Pašované zbraně, byly kryty cestujícími jako štít.

V roce 1933 - Hitlerovi oddíly zapálili Reichstag. Organizátoři byli oznámeni jako němečtí a bulharští komunisté, včetně Georgy Dimitrova. Svoboda tisku, shromažďování, osobní nedotknutelnost byla okamžitě zrušena, bylo zatčeno 4500 členů komunistické strany a demokratických organizací. Následoval nejzávažnější teror. Mnoho komunistů bylo zabito, zemřelo v koncentračních táborech. Nacisté takto jednali také s legendárním Ernstem Thälmannem. 
V roce 1939 - došlo na německo-polské hranici k útoku na německou rozhlasovou stanici v Gliwicích. Zvláštní operaci provedla sabotážní skupina SS. Berlín okamžitě obvinil Varšavu z porušení státní hranice. Svou vlastní provokaci použil jako záminku pro útok na Polsko a následnou okupaci Polska.

V roce 1964 - se v Tonkinském zálivu u Vietnamu se pokusily severovietnamské torpédové čluny zastavit elektronický průzkum prováděný americkým torpédoborcem Maddox. V reakci na to Američané na Madoxxu vystřelili. Washington to označil za „severovietnamskou agresi“ a rozpoutal válku. Za 10 let si konflikt vyžádal životy více než tří milionů Vietnamců.

11. září 2001 - došlo v New Yorku k největšímu teroristickému útoku v historii. Téměř tři tisíce mrtvých. Pouze velmi naivní lidé věří, že Usáma bin Ládin, který se skrýval před hranicemi USA, zaútočil bez pomoci Washingtonu na „Dvojčata“. Bílý dům ostře posílil rétoriku „boje proti terorismu“ a agresivně se začal řídil zásadou: „Kdo není s námi, je proti nám.“ (Pozn.: Začala nekonečná válka USA proti terorismu).

V 21. století - se provokace imperialistů staví na zásadně nové technologické základy. Internet a sociální sítě byly přidány k tradičním médiím - novinám, časopisům, televizím. Už nemůžeme mluvit o PMI - Prostředcích masových informacích , ale o PMS - Prostředcích masové komunikace, nebo dokonce o prostředcích zombie.

Průběh událostí dokazuje, že kapitál využívá PMS jako rozhodující nástroj pro plnění své vůle! Globalisté s jejich pomocí rozbíjejí jak národně orientovanou buržoazii, tak tamní levicové vlastenecké síly. 

Po volbách prezidenta v USA v roce 2020 již nelze mocné propagandistické zbraně považovat pouze za „čtvrtou velmoc“. Globalistické pomocí PMS jsou schopni zasadit tvrdé rány oficiálním státním orgánům i samotnému prezidentovi USA. (Když jejich komunikační kanály na sociálních sítích blokují, nebo úplně vymažou)!

V naší zprávě plénu jsme pečlivě zkoumali, jak se to děje. Po svržení Donalda Trumpa padne veškerá propagandistická síla globalistů na Rusko. Už označili naši zemi za nepřítele číslo jedna!

V roce 2016 D. Trump vsadil na „hlubinnou Ameriku“ – na bílé důchodce, dělníky, zemědělce, a nezaměstnané a vyhrál. Pracovali na jejich vědomí a znalostech rozesíláním hromadný elektronických zpráv. Demokraté utrpěli tehdy velkou porážku. Ale do roku 2020 demokraté provedli nápravu chyb. Nyní Facebook a Twitter oddaně slouží jejich cílům. Prezidentovy účty byly během volební kampaně jednoduše omezovány, zprávy přerušované, a nakonec účty úplně vymazané!
Demokraté také zahájili násilnou nenávistnou kampaň proti Trumpovi v mainstreamových médiích hlavního proudu. Aktivně byli využíváni novináři, politologové, „hvězdy“ masové kultury. Televizní stanice jednoduše vypnuly vysílání prezidentových tiskových konferencí. 
Značná část americké populace tak podlehla náporu nepřetržitého vymývání mozků těmito masovými komunikačními prostředky.

Před Spojenými státy, již tyto metody informační války uspěly a osvědčily se: v Pobaltí, na Ukrajině, v Gruzii a Arménii, Moldavsku i Kyrgyzstánu! Nedávné protesty v Bělorusku byly směrovány prostřednictvím sociálních médií z Polska a Litvy. 

Masmédia v rukou globalistů se stala smrtící zbraní pro jakýkoli politický režim!

Technologie „barevných revolucí“ je světu známá od roku 1956 Maďarsko, 1968 Československo, 1979 Polsko. V SSSR bylo rozhlasové vysílání „Freedom“ a „Voice of America“ (Hlas ameriky), BBC a „Deutsche Welle“ posloucháno až 40 miliony lidí. To připravovalo protisovětský puč. K roku 1991 byla kontrapropaganda KSSS zcela rozbita a pátá kolona v SSSR vedená A.N. Jakovlevem – tehdejším tajemníkem ÚV KSSS proměnila stranická média v nástroj diskreditace socialismu.

Zničení SSSR však nezastavilo boj Západu proti Rusku. Zuří nová studená válka! Majitelé světových transnacionálních korporací se rozhodli svrhnout prezidenta V. Putina podle scénáře „barevné revoluce“. A. Navalny z nějakého důvodu dnes tleská inauguraci globalistického prezidenta ve Spojených státech.

Stanovisko Komunistické strany RF je dobře známé: Nahrazení umírněných liberálů v ruské vládě za jejich extremistické kolegy (Pozn.: v čele s bývalým předsedou vlády Dmitrijem Medveděvem), které proběhlo v lednu 2020 nevyvede Rusko z krize, ale situaci jen zhorší! 

Důsledkem tohoto scénáře bude:
1. Zavedení přímé kontroly Ruska globálním kapitálem při zachování vnějších atributů státnosti.
2. Další prodej státního majetku. Prudké zhoršení situace v ekonomice a úplná ztráta konkurenceschopnosti Ruska.
3. Klesající životní úroveň, masová chudoba a zrychlený zánik.
4. Nejhorší antikomunistická propaganda a zesílení represí proti levicovým vlasteneckým silám.
5. Prohloubení systémové krize a nerovnováhy všech systémů života země s vyhlídkou na zničení státnosti.

V současnosti Jelcinovy pohrobci prostupují všemi mocenskými strukturami země. Destruktivní povahu jednání všech těch, kteří nám tak tvrdohlavě vnucují „Jelcinova centra“, předurčuje následující:
    Neschopnost navrhnout program pro překonání krize
    Paranoidní strach ze socialistické alternativy
    Civilizační a kulturní rozpory mezi Západem a Ruskem

U rusofobních sil  je dnes každodenní příležitost „krmit“ významnou část naší populace prostřednictvím televizních kanálů a rozhlasových stanic, novin a internetových publikací. A všichni jsou pod vlivem stejných globálních korporací jako NBC, The New York Times nebo CNN.

Zdálo by se, že Západ vyhrál „válku“ s komunistickým SSSR. Voice of America (Hlas ameriky), BBC, Svoboda a Deutsche Welle vysílají v ruštině. K tomu se přidává silné proniknutí do naší země přes internet a sociální média. 

Cílem, stejně jako v boji proti SSSR, je zničení státnosti současného Ruska. Zvláštní pozornost a významná role při plnění tohoto úkolu je přisuzována „Páté koloně“ uvnitř Ruska. (Poz.: v čele s Navalnym).

Dokonce i na státem kontrolovaných televizních kanálech, jako je Channel One, Rossija 1, NTV, TVT a Zvezda, je kompradorská linka široce zastoupena a protisovětské útoky, zde znějí pravidelně. 

Tento jejich přístup vychází z jádra prezidentské administrativy a ruské liberální vlády. Podívejte se na jejich personální politiku! Hlavní postavy těchto hlavních mainstreamových médií udělali kariéru v Jelcinově éře, díky své nenávisti k sovětskému režimu a k pracujícím lidem.
Politické pořady – např. „Večer s Vladimírem Solovjovem“ po „60 minut“ - publikují Žirinovského,  s proudem protisovětské hysterie. Představitelé Komunistické strany Ruské federace do tohoto programu téměř nezvou a nesmějí je vysílat. Zato okamžitě prezentují ty, kteří předstírají „novou levici“ v Rusku.

Fakta o velké minulosti naší země se používají jako záminka pro pomluvu.  To vše ale není v žádném případě v souladu s nedávnými dodatky k Ústavě RF o ochraně historické pravdy a zachování paměti předků. 

Ano, úřady Ruska uznávají velikost vítězství nad fašismem. Přitom však ignorují skutečnost, že takovou válku by nebylo možné vyhrát bez velkého hrdinství sovětského lidu a komunistické strany, bez vytvoření silného průmyslu a zemědělství, vědy, kultury a vzdělání. Tento bezprecedentní vzestup společnosti ve světových dějinách zajistili lidé vychovaní v myšlenkách sovětského vlastenectví a socialistické transformace Ruska.

V roce 150. výročí narození V.I. Lenina sociologové  znovu potvrdili, že téměř 60% respondentů jej hodnotí kladně. Těch na opačné straně je o polovinu méně. Všimněme si také pozitivního přístupu k Leninovi u 57 % respondentů ve věku od 18 do 30 let. Bylo tedy marné, že se Čubajs a Borovoj pokoušeli „zatnout poslední hřebík do víka rakve komunismu“.

Antisovětský duch se formuje také přes nové filmy o válce se „zvláštními důstojníky zla“ a „odpornými politickými komisaři“. Diváci viděli podobné věci ve filmech „Ržev“ a „Do Paříže!“ Ten získal cenu za nejlepší hraný film na filmovém festivalu v Londýně. Stanislav Govorukhin měl pravdu: „Západ odměňuje jen ty postavy, které hanobí naši vlast.“ 

Je potřeba energicky odhalovat všechny tyto ohavnosti a jejich autory! A nejen naši propagandisté by zde měli pracovat. Právo na legislativní iniciativu je třeba využívat rozhodněji!

Antinacionální činnost antisovětistů by měla být potlačována, a měla by být odhalolána podstata současného režimu.

Při vytváření úplně nového současného režimu v Rusku moc parazituje na sovětském odkazu - od budování závlah, přes budování plynovodů a vojenské výzbroje až po vítězství ve druhé světové válce. Ale v sociálním a duchovním smyslu současný režim vystupuje v úplném antagonismu sovětské epochy!
Boj proti falsifikátorům historie je a bude vždy středem pozornosti naší strany. 

Ruská kultura je základem naší civilizace, její duše a srdce. Vždy kultivovala cíle dobra a spravedlnosti. Dějiny Ruska jasně ilustrují vliv kultury na vědomí národa.
Nemůžeme být nazýváni předvojovou leninskou stranou, pokud nespojíme nejlepší tvůrčí síly. Utrpěli jsme těžké ztráty, mnozí naší soudruzi a spojenci zemřeli.

Opozice v Rusku proti současnému neoliberálnímu rozmachu viditelně roste. A i to je nepochybný úspěch levicových sil a vlastenců Ruska. Velký kruh patriotů sjednotila „ruská touha“ a idea „sovětského vítězství“.

V naší osudové době jsme povinni sdělit masám, jaký je potenciál našeho přežití a úspěchu. A je v nejbohatší nadnárodní kultuře Ruska. Jeho vrcholem je velké mezinárodní bratrství sovětských národů, velká sovětská civilizace!

Naše pozice je zásadová, tok protisovětských a rusofobních produktů musí být zastaven! Budeme pokračovat v boji za to v ulicích, v parlamentu a v našich médiích. 
Čínská lidová republika přesvědčivě prokázala, jak je možné a nutné hájit její důstojnost, svrchovanost a informační prostor. 

Co je třeba dělat v této době.  Vlastní technologie a vyškolené kádry

Stranická média jsou v popředí třídního boje. Připomeňme Lenina: „Politické noviny jsou jednou ze základních podmínek účasti jakékoli třídy moderní společnosti na politickém životě země obecně, a zejména účasti na volební kampani.“
Rok po vydání Pravdy Lenin definoval „pravdismus“ jako alternativu k oportunismu. 
V den 10. výročí vydání prvního čísla novin Pravda, Stalin ne náhodou napsal: „Pravda“ z roku 1912 položila základ vítězství bolševismu v roce 1917 “. Pravděpodobně naše noviny prostě nemohou získat vyšší známky. Úkolem je zůstat toho být vždy hoden.

Je požadováno, aby náš současný stranický tisk uchoval, využil a rozvinul všechny své zkušenosti. 
Je důležité, aby Pravda hrála roli teoretického orgánu Komunistické strany RF. Mluví v něm vůdci strany a nejlepší levicoví publicisté.
Noviny nesou prapor „pravdismu“ v době ideologické kolísání společnosti. V roce 1912, od prvního vydání, oznamovala stávky. Stávky jako nástroj jsou dnes ještě vzácné. Pravda se však snaží o každé takové skutečnosti vyprávět, publikuje stránku „Dělnická fronta“, věnuje se činnosti všeruského ústředí protestního hnutí, uvádí „Adresy odporu“. Chrání podvedené akcionáře, hovoří o krachu malých podniků, utrpení farmářů, podporuje Tatyanu Doroninu a Moskevské umělecké divadlo pojmenované po A.M. Gorkého, Bakhrushinovo muzeum a Polytechnické muzeum.
V regionech rozvíjejí tradice stranické žurnalistiky naše regionální noviny.
Aby se prolomila informační blokáda v polooficiálních médiích, jsou publikovány projevy D.G. Novikova, Yu.V. Afonina, L.I. Kalašnikov.
Důležitým prvkem propagandy jsou speciální čísla zpravodaje Pravda. A určitě je budeme i nadále vydávat.

Komunistická strana Ruské federace má vlastní prostředky ovlivňující masové vědomí: 
    Stranický tisk, lidové „sovětské Rusko“, 
    Internetové stránky. 
    Televizní kanál - Krasnaja linija 
    Pracujeme na sociálních sítích. 
► Žádná metoda propagandy však nevyřeší všechny problémy informační války. 
► Žádná sada nástrojů nenahrazuje ostatní. 
Budeme používat všechny prostředky propagandy a zvyšovat jejich účinnost.

Informační prostor se stal polem ostrých a nemilosrdných bitev. Digitální technologie přinesla hybridní válku v nebývalém měřítku. Ani malé děti nyní už nevěří v nezávislost médií!

Informace jsou mocnou zbraní v rukou vládnoucí třídy. Proto German Gref (pozn. prezident SBERBANK) koupil Sojuzmultfilm a Ališer Usmanov investoval miliardy do platformy UCHI.RU.

Komunistická strana Ruské federace vytvořila dobrý potenciál pro obhajobu. Je však důležité zlepšovat přístupy k němu každý den. 
Rostou požadavky na informace, na jejich kvalitu, formát a zejména účinnost. Tempo života se zrychluje. Cirkulace informačního toku je prudce zrychlena. 
To představuje nové výzvy pro mobilitu a technologickou výzbroj stranu.

Přesvědčili jsme se o nutnosti rychlé reakce na události ve chvílích útoků proti naší straně i naěim lidem. (Na Státní statek pojmenovaného po V.I. Leninovi a sdružení "Zvenigovsky", ve dnech pronásledování S.G. Levchenko a jeho rodiny, v podmínkách pronásledování V.I. Bessonova i při zhoršující se situaci v Bělorusku vv srpnu 2020. 

Potřebujeme lidské zdroje a technické kapacity, které dramaticky rozšíří možnosti našich médií.
Množství informací, s nimiž se moderní člověk setkává, se každé dva až tři roky zdvojnásobuje. KPRF by měla mít fyzickou schopnost jej zpracovat a proměnit jej v proud zpráv. Žádné z našich novin, webových stránek a televizních kanálů sami o sobě neorganizují tok komplexních informací. 

Je před námi nutnost vytvoření Centra pro sběr, zpracování informací a produkci obsahu pro dodávání informací stranickým médiím.
Informační centrum by mělo denně produkovat desítky zpráv, generovat informace, hledat formy propagandy pro zprávy ÚV KSČ, klíčové články a prohlášení. Takový mechanismus nám umožní rychle měnit téma toku informací v závislosti na situaci.

Potenciální publikum naší „TV Krasnoj linie“ dosáhlo 36 milionů diváků. Jedná se o televizní kanál ÚV KPRF, kde mají největší internetové předplatné mezi stranickými médii. Výsledek byl dosažen díky úsilí celého redakčního týmu. 
Nejdůležitějším úkolem televizního kanálu je zvýšit podíl skutečných diváků na jejich celkovém objemu. To vyžaduje více informací, zavedení živého vysílání a propagační opatření. Tato práce má také své vlastní překážky. Společnosti VGTRK a TVT začaly požadovat, aby nám vlastníci práv k hraným filmům neprodávali právo promítat původní sovětské filmy.  Situace však vyžaduje zvýšení vlastní výroby, rozšíření výrobní základny a řádné technologické zajištění.

Dnes naše přístupy k informační práci vypadají takto:
1. Jediný, silný a strukturovaný tok stranických zpráv je poptávkou dne. Úspěchu nelze dosáhnout bez zahrnutí všech pododdělení strany do této práce.
2. Pro zpracování informací a produkci zpráv je zapotřebí jediné Centrum, které funguje jako zpravodajská agentura. Informační centrum bude schopno generovat značné množství informací pro všechna média strany a denně vytvářet portrét strany.
3. Informace nejsou jen reakcí na události. Jedná se o metodickou práci na vytváření novinek a prosazování naší agendy. Plánování by mělo vycházet z kalendáře života v zemi a všeho, co je v práci strany jasné, zajímavé a smysluplné. Nejdůležitějším úkolem v tomto případě je utvářet si obraz budoucnosti, zprostředkovat náš program ústupu země z krize.
4. Rychlá reakce na události, komentáře vedoucích funkcionářů komunistické strany - to je naše exkluzivita. Nejprve je třeba propagovat. Je nutné zvyknout si na tento algoritmus všechna média strany.
5. Komunistická strana potřebuje pro práci na vytváření informačního toku odborníky. Jejich úkolem je však organizovat stranické kádry s dobrým ideologickým a teoretickým výcvikem.

Přes rychlý růst sociálních sítí přijímá 70% populace v Rusku stále informace z televize. Pro úspěšnou konkurenci s jinými televizními kanály je přechod „Krasnoj linie“ k živému vysílání opravdu zralý.

Komunistická strana byla za poslední rok zmíněna na sociálních sítích více než 3,6 milion krát. Počet reakcí, lajky, sdílení a komentáře - dosáhl 18 milionů měsíčně. Pokud jde o klíčové ukazatele, Komunistická strana Ruské federace sebevědomě konkuruje straně „Jednotné Rusko“. Oficiální zdroje strany se úspěšně rozvíjejí. Za poslední rok se dynamika jejich předplatného zvýšila čtyřikrát.
Důležitá je také práce regionálních výborů na sítích.
Strategie dalšího zvyšování počtu účtů Komunistické strany na sociálních sítích, kategoricky vylučuje podvádění předplatitelů a čtenářů.

Není žádným tajemstvím, že profesionální „trollové“ vkládají významnou část svých komentářů k článkům o politice na sociálních sítích. Jejich účast v diskusích je zajištěna dobrým platem. „Kremlští trollové“ se aktivně „pasou“ na stránkách opozice. Počet pracovníků v jejich „továrnách na informace“ se pohybuje v tisících a náklady dosahují miliard rublů.

„Nesystémoví liberálové“ dokážou na sebe upoutat pozornost. Reakce na jejich obsah je často určena jednoduchou metodou: Proklel úřady - stal se hrdinou internetu. Protikorupční vyšetřování je také velmi zajímavé. Záběry luxusních domů získávají miliony zhlédnutí.

Na rozdíl od „kremelských robotů“ a liberálů, Komunistická strana Ruské federace nestaví svou propagandu na populismu nebo nadávkách, ale na hloubkovém studiu situace a východisek z krize! Ano, takové materiály jsou pro odpovědné a ohleduplné lidi. Jsou však i pro názorové vůdce v různých skupinách. 

Mocní a liberálové mají výhodu svých kolosálních finančních zdrojů. Schopnosti KPRF jsou jiné. KPRF má velký aktiv lidí  a širokou regionální sítí. Dejme pokyn předsednictvu Ústředního výboru, aby aktivněji identifikovalo a podporovalo tvůrčí iniciativy našich soudruhů.

Je třeba se naučit jakékoli podnikání. Semináře o práci v sociálních sítích v Novosibirsku, Omsku, Orenburgu a Leningradské oblasti získaly dobré hodnocení. 
Centrum pro politická studia připravuje pracovníky na „bitvu v sítích“. Nejdůležitějším úkolem je vytvořit pro volby do Dumy rozsáhlou komunitu správců digitálních zdrojů strany.

Stojí za to věnovat pozornost WhatsAppu a Telegramu. Jejich možnosti se rozšiřují. Mnoho matek už je na školním chatu rodičů. Obyvatelé bytových domů vytvářejí rozhovory o společných problémech domu. Je nutné do těchto skupin infiltrovat nebo převzít iniciativu k jejich vytvoření.

Osvojili jsme si různé propagandistické nástroje a můžeme být na to hrdí. Podmínky hybridní války však představují úkol: Vytvořit harmonický fungující tým z různých nástrojů. Jsem si jistý, že to dokážeme. Máme k tomu dostatek vůle, talentu a zdrojů.
 

Vážení účastníci pléna! 

Vstupujeme do rozhodného období přípravy na 18. sjezd Komunistické strany Ruské federace a volby do Státní dumy. Přípravy na sjezd, propaganda jeho rozhodnutí, parlamentní boje vyžadují, aby stranická média hluboce odhalila podstatu rozporů kapitalismu, aby živě představila náš program a autoritativní tým.
Ideologický boj mezi prací a kapitálem vyžaduje komplexní teoretickou analýzu současnosti. 

Očekáváme další analýzu - světových procesů, stavu komunistického hnutí, třídní konfrontace mezi prací a kapitálem, vývoj situace v Bělorusku, socialistické zkušenosti Číny, Vietnamu, Kuby od našich ideologů, vědců RUSO, stranických publicistů.

Stranická média musí odhalit třídní a demokratickou podstatu Levicově vlastenecké lidové fronty, její roli v boji proti antikomunismu, antisovětismu a rusofobii. Lidé by měli vědět o práci Výboru pro ochranu před politickými represemi, který vedl J.P. Sinelshchikov. Budeme i nadále hovořit o parlamentní a mimoparlamentní práci strany, o iniciativách v souladu s protikrizovým programem komunistické strany. 

Nezapomeňme: Informační válka - je nejnaléhavější složkou třídního boje mezi prací a kapitálem. Abychom zvítězili v boji za socialismus, musíte se naučit, jak vyhrát na bojišti informací.

K řešení úkolů propagandy navrhuje předsednictvo Ústředního výboru uspořádat fórum stranických novinářů. Činnost našich ústředních a regionálních médií by měla být více koordinována a schůze jejich redaktorů by měla být pořádána každoročně. Je nutné vytrvaleji vytvořit v terénu síť korespondentů „TV Krasnoj linii“, „Pravdy“, „Sovětského Ruska“, místa KPRF.RU.

Komunistická strana a naši spojenci jsou skutečnou alternativou k postupu degradace a katastrofy. Na Mezinárodním ekonomickém fóru ve městě Orel pod Moskvou jsme potvrdili význam našeho protikrizového programu. Strana to podpořila návrhy na znárodnění, oživení vesnice, zavedení spravedlivého rozsahu daně z příjmu, podporu „válečných dětí“, snížení důchodového věku, řešení problémů v oblasti životního prostředí a platby těm, kteří přišli o práci kvůli epidemii koronavirů.

Perspektivnost našich ideí dokázaly národní podniky. Navzdory krizi, pandemie a různým lupičům, podniky vedené P.N. Grudininem a I.I. Kazankovem, I.A. Sumarokovem a I.A. Bogachevem dosahují nejlepší výsledky!

Oslavili jsme 150. výročí narození V.I. Lenina. Programová výroční zpráva „Ideologické dědictví V.I. Lenin a boj pracovníků za socialismus v 21. století “je plný konkrétních závěrů a úkolů pro ideologickou a teoretickou práci, pro činnost našich médií, pro organizování politické výchovy mas a práci s voliči.

Tváří v tvář hrozbám pandemie koronaviru představila Komunistická strana program na podporu ruského zdravotnictví. Stojíme za jeho hlubokou modernizaci založenou na jedinečných úspěších sovětské medicíny.

V říjnu 2020 jsme se rozhodli vytvořit „Levicovo-vlasteneckou lidovou frontu“. Hlavním úkolem je sestavit vládu lidové důvěry, radikální změnu kurzu a realizaci našeho programu v zájmu pracujících.

Oslavili jsme 103. výročí Velké říjnové socialistické revoluce s apelem na občany - „Čekáme na vás v řadách boje za spravedlivé, silné a socialistické Rusko - za SSSR!“  Toto je výzva všem, aby se spojili za triumf myšlenek spravedlnosti, rovnosti a přátelství národů.

Z parlamentních tribun a na protestních akcích jsme vystupovali proti rozpočtu degradace a vyhynutí. Staly se jádrem odporu proti masivnímu převodu univerzit a škol na „dálkovou výuku“. Připomněli jsme výhody zákona o vzdělávání pro všechny. Prohlásili jsme: Spoléhání se na principy ruské, sovětské školy je klíčovou podmínkou pro rozvoj země! „Vzdělání a bezpečnost státu“ - tak jsme nazvali naši adresu k národu. Jeho požadavky musí zůstat nejostřejším nervem v naší praktické práci.
Útok na vzdělání je součástí hybridní války globalismu proti Rusku. Méně než 4% federálního rozpočtu jsou přidělena na vzdělávání a toto číslo klesá. Trváme na tom: Náklady by se měly alespoň zdvojnásobit. 

Vyšli jsme s manifestem „Ruský základ mocnosti“. Vymírání národa je přímým důsledkem dravého socioekonomického loupeživého kurzu. Pouze jeho opuštěním se zastaví demografická katastrofa.

Konkurence na ruském politickém poli se prohlubuje. Třídní základy stranického systému se maskují. Ideologická prázdnota mnoha stran také vede ke strukturální degradaci. 

Volby v letech 2018–2020 ukázaly, že Jednotné Rusko stále více ztrácí důvěru. Jeden za druhým selhávají příkazy z prezidentova poselství. Jednotné Rusko nechce zodpovídat za krizi způsobenou v naší zemi.

Požadavky společnosti vyvolávají problém zlepšování organizační struktury Komunistické strany Ruské federace. Naše stranické struktury by měly být schopné sebeorganizace a sebeobrany, rozšířit jejich informační otevřenost. Zkouška bojové připravenosti strany dnes probíhá uprostřed zhoršující se krize. 

V Komunistické straně Ruské federace končí etapa výročních schůzí a konferencí a voleb. Vyvrcholením bude 18. sjezd KPRF, který uspořádáme ve dvou fázích. V dubnu 2021 podáme zprávu o naší práci, zvolíme nové složení Ústředního výboru a Ústředního revizní komise a v červnu 2021 schválíme předvolební program a složení týmu (kandidátku) pro volby do Státní dumy.

Člověk se musí naučit umně kombinovat všechny formy agitace a propagandy. Rostovský regionální výbor komunistické strany tedy nezapomněl na techniku „ode dveří“, pravidelně vycházejí noviny a pracuje se na internetu a sociálních sítích. Díky tomu bylo v minulých volbách v Gukovu, Millerově a Taganrogu dosaženo úspěšného výsledku.

Ve zprávě plénu jsme v sekci „Slovo a skutek strany“ nabídli kousky zajímavých a významných zkušeností komunistů z Jakutska a Komi, Přímořského kraje, Vladimíra, Kalugy, Moskvy, Penzy a Ťumeňska. Žádáme vás a trvejte na tom: Zobecněte tento druh zkušeností ve svých organizacích, vypůjčte si je od sousedů, diskutujte o nich na plenárních zasedáních a schůzkách, využijte je k implementaci našich programových pokynů.
Stranická práce – je zajímavá a složitá věda. Nedosáhneme úspěchů s surovém zápase, jestli nevzbudíme touhu straníků hledat a zkoušet, přemýšlet i pochybovat, ale hlavně konat a vítězit.

Závěr

Vážení soudruzi! Pád ekonomiky, obrovské zbídačení národa, rostoucí ceny, krize ve školství a medicíně - to vše jsou tragické důsledky politiky „strany u moci“. 
Liberálně-spekulativní model je beznadějný a stále více trváme na naší alternativě - na socialistické transformaci vlasti.

Je zřejmá hluboká krize buržoazního systému. 60% obyvatel světa je přesvědčeno, že kapitalismus je škodlivý. Více než polovina mladých lidí v Evropě a ve Spojených státech se považuje za příznivce socialismu. Popularita levicových myšlenek se stále více odráží v literatuře, v dílech Josepha Stiglitze, Michaela Lewise, Johna Perkinse, Davida Darshiniho a dalších autorů. Odhalením kapitalismu a odhalením jeho zločinů přispívají k vítězství socialistických idejí v informační válce.

Překonání kapitalismu je klíčovou podmínkou pro přežití lidstva, zachování jeho humanistických a tvůrčích základů. To je v přímém souladu s naším cílem - svržením vlády buržoazie a předáním moci do rukou pracujících.

Návrat Ruska na cestu socialistického rozvoje je hlavním smyslem našeho každodenního boje.

Pevně jsme přesvědčeni, že náš národ má silnou historickou imunitu. A schopnost se vzpamatovat z pandemie kapitalismu a vstoupit do éry socialistického obrození!
Jsme na správné cestě. Hodně štěstí nám všem na této cestě!

 

 

Redakčně kráceno, v některých frázích použit volnější překlad přizpůsobený pro české jazykové prostředí, doplněny některé datumy pro vyšší vypovídací schopnost článku.
 

Autor: 
ÚV KPRF, překlad. Mgr. Vladimír Frouz
Zdroj: 
www.kprf.ru