13. sjezd Komunistické strany Vietnamu skončil. Vietnam dokončí prvky socialisticky orientované tržní ekonomiky a lépe vyřeší vztah mezi státem, trhem a společností“

2. 2. 2021

13. sjezd Komunistické strany Vietnamu je u konce. Stanovil ambiciózní cíle na nadcházející pětiletku. Vládnoucí Komunistická strana Vietnamu si v rámci svého plánu hospodářského oživení v postpandemické éře stanovila ambiciózní cíle pro podporu růstu a ekonomické expanze v příštích pěti letech.

Nguyen Phu Trong bude nadále vést Komunistickou stranu Vietnamu (CPV) jako generální tajemník poté, co ho nové plénum ústředního výboru jednomyslně zvolilo. 13. ústřední výbor CPV (CPVCC) také zvolil 18členné politbyro na svém prvním zasedání konaném v neděli, předposlední den 13. národního sjezdu strany, který začal 25. ledna.

Kongresu, který se konal uprostřed pandemie COVID-19 v Hanoji, se zúčastnilo více než 1587 delegátů z celé země. CPV s více než 5,1 miliony členů patří mezi největší komunistické strany na světě a řídí tamní socialistickou vládu.

Trongovo znovuzvolení do funkce generálního tajemníka strany na třetí funkční období a také znovuzvolení současného politbyra je velmi zajímavé. Stávající předpisy strany totiž odrazují od znovuzvolení osob starších 75 let. Volba 76letého Tronga však vyjadřuje důvěru strany v současné vedení, které obratně zvládlo pandemii COVID-19. Vietnam je právě teď jednou z nejúspěšnějších zemí v boji proti COVID-19 na světě.

Kongres také dokončil svůj plán zotavení po pandemii. V pondělí strana schválila ambiciózní plán na zvýšení svého předpandemického cíle růstu z 6% na 6,5% až 7% pro plánované období 2021–2025. Strana také plánuje zajistit větší investice do technologického rozvoje a hi-tech průmyslu jako hnací síly plánu obnovy.

Usnesení strany bere na vědomí komplikovaný vztah mezi socialistickou vládou a trhem, který se v letošním roce připravuje na otevření větším zahraničním investicím a více než tuctu dohod o volném obchodu. Ve stranickém dokumentu se uvádí, že Vietnam se „zaměří na opatření, která v zásadě dokončí prvky socialisticky orientované tržní ekonomiky a lépe vyřeší vztah mezi státem a trhem a společností“.

Autor: 
Petra Prokšanová-předsedkyně Komise mládeže ÚV KSČM
Zdroj: 
fb, foto: ihalo.cz