Argentina vzala peníze bohatým, poslouží ve válce s koronavirem. Budou mít čeští politici ke stejnému řešení odvahu?

8. 2. 2021

Dluhy státu za pandemii by ze solidarity měli zaplatit ti, kteří během ní ještě více zbohatli. Ale Česká republika by neměla zapomenout i na dividendy zahraničních firem či bank s neproduktivním kapitálem. Budou mít k tomu politici odvahu? AB a další česká pravice nikoliv. Ti budou zdražovat potraviny a energie všem občanům.

V Argentině vstupuje v platnost jednorázová daň pro nejbohatší obyvatele země, která má pomoci zaplatit zdravotnický materiál a poskytnout finanční úlevu menším podnikům bojujícím o přežití kvůli restriktivním opatřením. Ti, kteří mají více než 200 milionů pesos (48,3 milionu Kč), budou muset zaplatit přibližně tři procenta z aktiv deklarovaných v zemi a více než pět procent z aktiv držených v zahraničí. Zákon se bude vztahovat přibližně na 12 tisíc lidí. Celý článek zde:

Ondřej Hudec, úpravy: jk
Lidovky.cz, foto: pixabay