60. let od prvního letu člověka do vesmíru. Prvním kosmonautem světa byl Jurij Alexejevič Gagarin.

12. 4. 2021

Dne 12.4.2021 si připomínáme  60. výročí, kdy lidstvo na této planetě zahájilo lety do kosmu s lidskou bytostí na palubě, s tzv. kosmonauty. 

Prvním kosmonautem světa se stal právě před 60. léty, dne 12.4.1961 sovětský kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin na kosmické lodi Vostok 1.

Bylo to sotva 16 let po konci II. světové války a 4 roky poté, kdy tehdejší Svaz Sovětských socialistických republik vypustil jako první na této planetě do kosmu raketu Sputnik 1 v roce 1957. Byl to obrovský technologický skok, vědecký průlom v raketové technice, uskutečněný prostřednictvím tehdejší sovětské vědy.

Tehdy 12.4.1961 bylo prvnímu kosmonautu světa Juriji Gagarinovi 27 let. Startoval z kosmodromu Bajkonur jako nadporučík a během letu byl povýšen do hodnosti majora. Jurij Gagarin obletěl jedenkrát planetu země a po 108 minutách přistál živ a zdráv na předem určeném místě. Následně mu bylo uděleno nejvyšší státní vyznamenání „Hrdina  SSSR“!

Stal se příkladem a vzorem pro mnoho mladých lidí v tehdejšém SSSR i po celém světě, kteří se po jeho vzoru chtěli také stát kosmonauty. On otevřel novou oblast lidské činnosti – kosmonautiku.

Zprávu o letu prvního kosmonautu zveřejnila tehdy tisková agentura SSSR - TASS. Ta zpráva obletěla bleskově celý svět. Všichni lidé na této planetě, jak se zpívá v jedné písni, „zanechali hovorů a vedli hlavy nahoru“. Všichni chtěli vidět raketu a prvního kosmonauta! Byl to úžasný a převratný moment v historii lidstva na této planetě. 

Dnešní odborníci na kosmické lety hovoří o tom, že podle dnešních předpisů by se Gagarinův let nesměl vůbec uskutečnit! Bylo by to hrubé porušení většiny předpisů, a řídícího letu by okamžitě zavřeli za absolutní porušení všech bezpečnostních předpisů.  

Gagarinův let byl z tohoto pohledu průkopnický a hrdinný, s obrovským rizikem. Naštěstí dopadl pro lidstvo i Jurije Gagarina dobře!

Česká republika, tehdy Československá socialistická republika může být také hrdá na svého kosmonauta. Jsme třetí země na této planetě, po SSSR a USA, kdy vzlétl do kosmu „Čechoslovák“, inženýr, vojenský stíhací pilot Vladimír Remek. Stalo se tak 2.3.1978 na sovětské kosmické lodi Sojuz 28 v rámci programu Interkosmos.

Vladimír Remek je i první evropský kosmonaut. Od té doby nikdo další z českých občanů ve vesmíru nebyl!

Jurij Gagarin tragicky zemřel 27.3.1968 při letecké havárii. V té době byl již v hodnosti plukovníka a působil jako letecký instruktor a šéf přípravy oddílu nových sovětských kosmonautů. 

Jurij Gagarin se stal průkopníkem a doslova pionýrem nové lidské činnosti – kosmonautiky. Stal se svým historickým letem nesmrtelnou celosvětovou ikonou a hrdinou, dodnes inspirující mnohé mladé lidi z různých zemí na této planetě. 

Čest jeho památce. Sláva lidskému umu tehdejších sovětských lidí a sovětské vědě! 

Ruská federace je i dnes, po 60. letech velmocí číslo 1 v oblasti kosmonautiky a kosmických letů.

Zde je odkaz na krátké historické video:

https://www.youtube.com/watch?v=1LPplg2vrho

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
web, Mediální úsek Plzeňského KV KSČM