Grospič (KSČM) ostře proti neofašistickému návrhu na nižší penze pro některé důchodce…

15. 7. 2021

Zvýšení důchodů jde v Poslanecké sněmovně do závěrečného čtení.

Při projednávání zákona dne 14. července o zvýšení důchodů pro příští rok nad povinnou valorizaci byla nejbouřlivější diskuse o návrhu předsedy lidovců Mariana Jurečky. Ten navrhl, aby lidé exponovaní za minulého režimu dostávali od příštího roku naopak méně. Při vystoupení některých poslanců tento návrh odmítli především poslanci KSČM.

Ostře na tento návrh reagoval například místopředseda KSČM Stanislav Grospič. Uvedl, že Jurečkův návrh má „hluboký nádech neofašismu“. Zároveň připomněl, že se na vedení státu za socialismu podílela také lidová strana (ČSL) sdružená v Národní frontě.

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM) prohlásila, že Jurečka „hraje předvolební kampaň“. Varovala také, že by se mohlo snížení důchodů dotknout i soudců, státních zástupců nebo učitelů.

Nad jeho návrhem se pozastavila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), podle které máme 32 let po pádu komunismu „v zemi mnohem závažnější problémy“.

Jurečkův návrh se nelíbí ani Jaroslavu Holíkovi (SPD). „Uplynulo 30 let a vymetáme ze skříní pavučiny, vymetáme třídní nepřátele,“ řekl.

Naopak podle předsedy pirátského poslaneckého klubu Jakuba Michálka je logické, že v průběžném penzijním systému nebudou nynější generace platit podle něho vysoké důchody bývalých komunistických představitelů.

Ze stenografického záznamu: 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych vaším prostřednictvím chtěl zareagovat na svého předřečníka. Myslím si, že tady míchá hrušky s jablky a zanáší do české společnosti hluboký svár. Uplynulo 30 let a byli jsme všichni svědky toho, jak se nový režim po roce 1989 v 90. letech vypořádal celou řadou zákonů s dobou minulou, a některé z nich jsou platné i dodnes a stále se uplatňují. Přestože bylo garantováno, že nic takového nebude. Jenom pro jeho informovanost by si mohl uvědomit, že tehdy nebyli poslanci a zákonodárci uvolněni pro výkon své funkce, vykonávali normální občanská zaměstnání v dílnách a jinde a byli placeni pouze symbolickou odměnou za zasedání parlamentu, které se konalo zpravidla dvakrát do roka. Členové ústředního výboru nebyli odměňováni vůbec, byli to lidé, kteří pracovali normálně ve svých občanských zaměstnáních a pouze se scházeli na zasedání ústředního výboru a nepožívali za to žádné odměny. Toto, co se tady zavádí, tak má hluboký nádech, a teď mi to promiňte, neofašismu. A já si myslím, že v moderní společnosti, v dnešní společnosti, nemá tento návrh své opodstatnění, a nepřál bych si, abychom šli cestou polofašistických režimů, které tady byly zmiňovány v některých zemích v Evropě.

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane místopředsedo. A vaším prostřednictvím k oběma svým předřečníkům. Já jsem nikoho nenálepkoval, nikoho jsem neosočoval, jenom jsem se snažil vysvětlit, kdo jaké bral důchody a kdo kde pracoval. Skutečnost byla taková, že zaměstnanci Komunistické strany Československa měli platy výrazně podprůměrné, než byl průměr v národním hospodářství. To lze statisticky dohledat. Ten, kdo sem zanáší svár, to jste vy. Ten, kdo rozděluje společnost, to jste vy. Kdo ji nálepkuje, to jste také vy.

A potom se musím zeptat: kde byla Československá strana lidová? Ona přece poměrně byla zastoupena ze všech funkcích včetně funkcí ministerských.

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já tedy nevím, na co dřív reagovat. Mně to tady trošku přijde jako demagogie, ať už od mého kolegy předřečníka, nebo i pana kolegy Jurečky, tam je asi obrovská, vaším prostřednictvím. Každopádně si myslím, že mám ještě vystoupení, jsem psaná, uvidíme, jestli se na to dostanu, ale chtěla bych se vrátit k meritu tohoto zákona.

Nezlobte se, jenom bych chtěla opravdu na pana kolegu Jurečku. Možná mi to vysvětlí. Ten jeho návrh, ten jeho pozměňovací návrh konkrétní, který hovořil o prominentech. To znamená, tak jak my jsme ho četli, jak si myslíme, že opravdu cílí, se týká vlastně těch nových nebo nového nároku na důchody, ale hlavně týká se to tedy soudců, státních zástupců, ale třeba i učitelů, kteří vlastně učili před rokem 1989 a kteří řešili tu situaci, nebo víceméně učili v souladu s metodikou tehdejšího státu. To znamená, že ono úplně jste neříká pravda. A tak jak se říká do médií, jak je to cílené, tak to má asi trošku jiný podtext, úplně nevím. A na druhou stranu je to neústavní. A vy tady hrajete opravdu jenom předvolební kampaň. Nezlobte se na mě.

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní, psp.cz, (ČT24)