Nároky a odměňování členů okrskových volebních komisí

19. 8. 2021
Nároky členů okrskových volebních komisí upravují jednotlivé volební zákony (1).
 členové okrskových volebních komisí mají nárok na zvláštní odměnu za výkon funkce,
 člen okrskové volební komise a zvláštní okrskové volební komise, který je v pracovním nebo služebním poměru, má nárok na pracovní nebo služební volno v nezbytně nutném rozsahu a na náhradu mzdy (platu, služebního příjmu, odměny) ve výši průměrného výdělku od uvolňujícího zaměstnavatele, nebo paušální náhradu ušlého výdělku za dobu výkonu funkce u členů, kteří jsou samostatně výdělečně činní (výše paušální náhrady je stejná při všech volbách a činí 43 Kč za hodinu, nejvýše však 340 Kč za jeden den).
 
Kdy obdržím zvláštní odměnu?
Zvláštní odměnu a paušální náhradu ušlého výdělku členům vyplatí do 30 dnů po ukončení činnosti komise obecní úřad, pod který spadala okrsková volební komise.
Činnost komise je ukončena patnáctým dnem po vyhlášení celkových výsledků voleb Státní volební komisí (v případě voleb do Senátu, do zastupitelstev krajů, do zastupitelstev obcí a volby prezidenta republiky za předpokladu, že nebyl podán návrh na soudní přezkum). Státní volební komise vyhlašuje výsledky zpravidla nejbližší úterý po volbách.
 
Jak uplatním nárok na náhradu ušlého výdělku?
Nárok na náhradu ušlého výdělku je třeba uplatnit u obecního úřadu a výdělečnou činnost prokázat např. živnostenským listem, zápisem v obchodním rejstříku nebo jiným dokumentem.
 
Jak uplatním nárok na náhradu mzdy?
Zaměstnavatel, který svému zaměstnanci poskytl pracovní (služební) volno a náhradu mzdy (platu, služebního příjmu, odměny) ve výši průměrného výdělku, se může následně obrátit na příslušný obecní úřad a požádat o refundaci náhrady mzdy (platu, služebního příjmu, odměny), která mu bude vyplacena.
 
Jaká je výše zvláštní odměny?
V prováděcích vyhláškách jednotlivých volebních zákonů je výše zvláštní odměny shodně upravena (2) tak, že za výkon funkce v okrskové volební komisi náleží
 řadovému členovi 1 800 Kč,
 místopředsedovi a zapisovateli 2 100 Kč a
 předsedovi 2 200 Kč.
Předseda, místopředseda a zapisovatel mají ze zákona nárok na vyšší zvláštní odměnu. Důvodem jsou větší požadavky na tyto funkce a povinnost účastnit se školení.
Konají-li se volby v souběhu s jinými volbami, zvyšuje se odměna za výkon funkce o 400 Kč.
Odměna se zvyšuje o 400 Kč i v případě komunálních voleb v územně členěných statutárních městech a v hlavním městě Praze.
 
Odvádí se z odměny pojistné a daň?
Zvláštní odměna se zdaňuje a platí se z ní sociální pojištění. Z odměny se neodvádí zdravotní pojištění.
V podrobnostech k odvodům na sociální a zdravotní pojištění a k zdaňování zvláštní odměny je třeba se obracet přímo na příslušné resorty, tj. na Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo financí.
 
Proč jsem nedostal odměnu v plné výši?
Pokud se člen komise všech jednání nezúčastňuje, obecní úřad celkovou výši odměny poměrně krátí, a to podle evidence o jeho účasti na jednáních komise. Takovýto postup se uplatní mj. i v případě, kdy se člen neúčastní třeba jen prvního jednání komise, kde dochází ke složení slibu a k losování předsedy a místopředsedy. Důvody neúčasti přitom nejsou rozhodné, ani to, zda je neúčast omluvená či neomluvená.
Právní předpisy nevylučují způsob výplaty odměny přizpůsobit tak, aby bylo zachováno poměrné krácení odměny a zároveň došlo k odstranění výrazných disproporcí v poskytnuté celkové částce pro jednotlivé členy. Takovému postupu krácení pak odpovídá i možnost krácení podle hodin, která umožňuje vzít v potaz i to, jak dlouho komise zasedala, než předala výsledky za svůj volební okrsek.
 
Povinná účast předsedů, místopředsedů a zapisovatelů na školení
Všichni zapisovatelé, předsedové a místopředsedové okrskových volebních komisí jsou povinni se účastnit školení k zásadám hlasování a k systému zjišťování a zpracování výsledků hlasování, jež organizuje pověřený obecní úřad ve spolupráci s Českým statistickým úřadem.
Podle zákona předseda, místopředseda a zapisovatel, který nesplnil svou povinnost účastnit se školení, nemá nárok na vyšší zvláštní odměnu a náleží mu pouze odměna řadového člena. Jeho postavení předsedy, místopředsedy či zapisovatele tím ovšem není dotčeno.
V případě, že je zapisovatel jmenován nebo předseda či místopředseda vylosován až v době, kdy již nebylo možné účast na školení zajistit, uplatní se zákonná výjimka a zvláštní odměna se nesnižuje.
 
(1) § 82 zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
(2) § 12 vyhlášky č. 233/2000 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 212/1996 Sb., nálezu Ústavního soudu uveřejněného pod č. 243/1999 Sb. a zákona č. 204/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.