Zeman velvyslancům: Nedávejte přednost ideologickým a studenoválečnickým výkřikům

24. 8. 2021

Prezident Miloš Zeman dnes přijal české velvyslance při jejich každoroční poradě na Pražském hradě. Tématem diskuze byl kromě jiného i Afghánistán, kam se podle jeho slov bude muset Severoatlantická aliance vrátit.

Prezident Miloš Zeman dnes přijal české velvyslance při jejich každoroční poradě na Pražském hradě. Tématem diskuze byl kromě jiného i Afghánistán, kam se podle jeho slov bude muset Severoatlantická aliance vrátit.

Tuto poradu zahájil ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Poděkoval za spolupráci s prezidentem, čehož si podle jeho slov velmi váží.

Prezident ve svém projevu hovořil o Afghánistánu a Tálibánu*. Podle jeho slov situace určitě pozitivní není. Dodal, že by tato země neměla poučovat ostatní země v tom, co mají a nemají dělat, jelikož to působí směšně. Konstatoval, že své názory na vývoj situace řekl již dříve během setkání v NATO.

„Američané zaveleli, my za to zaplatili znehodnocením všech investic včetně smrtí našich vojáků,“ uvedl.

Sdělil, že do Afghánistánu se bude muset Severoatlantická aliance vrátit„Nejdříve však musí přijít vlna teroristických útoků, bude to ještě chvíli trvat,“ uvedl.

Zeman o Dukovanech

Ve svém projevu se dotkl i stavby jaderných bloků v Dukovanech, odkud bylo vyloučeno Rusko i Čína. „Nedávejte přednost ideologickým výkřikům, ale ekonomické práci pro naši republiku,“ sdělil.

Dodal, že právě Rusko má podle jeho slov na takovou zakázku nejlepší reference. Podle slov prezidenta je snížení počtu účastníků v tendru na vybudování jaderné kapacity v Dukovanech učebnicovým příkladem zvýšení ceny zakázky o několik desítek miliard korun.

„Ti, kdo to způsobili,...připraví českou ekonomiku o několik desítek miliard korun. Byl bych rád, abyste si to uvědomili, abyste nedávali přednost ideologickým a studenoválečnickým výkřikům,“ uvedl.

On sám o sobě uvedl, že je „českým agentem“ a sdělil, že je pošetilé východní trhy odmítat. „Odmítnout exportní možnosti na těchto a dalších trzích je pošetilé. Pošetilé jsou i studenoválečnické postoje,“ sdělil.

Za zmínku stojí, že tato porada s velvyslanci trvá celý týden do pátku, avšak přijetí na Pražském hradě je jedním z hlavních bodů.

Celý článek zde: 

Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/