iDnes.cz: Vyžeňme kapitalisty ze státu, řekli komunisté. A odjeli na parníku

29. 8. 2021

V přístavišti u Brněnské přehrady dnes zahájila Komunistická strana Čech a Moravy ostrou část volební kampaně. Lídři všech krajů promluvili k několika desítkám shromážděných příznivců a představili program s heslem Šance na nový začátek. Ten zahrnuje pět priorit, dle jejich zástupců zaměřený především na sociální oblast. S lidmi se pak vydali na plavbu parníkem.

Komunisté jdou do voleb s pěti prioritami. Zajímat se chtějí o potřebné, péči o děti, přírodu a životní prostředí, chtějí zvýšit zdanění bohatých a zajistit bezpečí a mír. Což podle jejich zástupců znamená opustit Severoatlantickou alianci.

Místopředseda strany Petr Šimůnek na shromáždění řekl, že program KSČM je jediný ucelený v sociální oblasti. „Dá odpovědi na všechny otázky, které lidi trápí. Po 30 letech máme svobodu slova, můžeme hanobit prezidenta republiky, můžeme veřejně pálit vlajku, ale nemáme svobodu ekonomickou, kterou jsme měli před rokem 1989, kdy jsme všichni měli práci, za tu práci jsme měli přiměřenou mzdu a také jsme všichni nějakým způsobem bydleli. V dnešní době se naše společnost propadá do dluhové pasti,“ řekl.

Lídři v Brně se jednoznačně vymezili proti kapitalistické ekonomice. „KSČM je na rozdíl od všech ostatních politických parlamentních i neparlamentních stran jedinou stranou, která chce změnit to, co se tady děje. Odstranit příčiny všech těch nerovností, chudoby a tak dále. Chceme změnit kapitalistický režim, který je příčinou toho všeho,“ řekla lídryně pražské komunistické kandidátky Marta Semelová.

Semelová také stručně představila základní body programu. „Lidé musí mít povinnost, ale také právo pracovat. Kdo nemůže kvůli zdraví nebo věku, nesmí se dostat do chudoby. Zaveďme progresivní daň, ať platí víc bohatí a ne ti, kteří už nevědí, kde na to brát. Chceme také fungující zabezpečenou rodinu, kvalitní bezplatné vzdělání a všem dostupnou zájmovou činnost. Požadujeme také vystoupení České republiky z NATO, protože je to proválečný pakt. Každý člověk musí mít právo na bydlení a bezplatnou zdravotní a sociální péči a také práci za férový plat a férové podmínky. Zdraví nesmí být byznys,“ shrnula Semelová

.

Nad ekonomikou se ještě pozastavil i poslanec Jiří Dolejš. „Jestliže dnes chtějí mnozí čelit drahotě, čelit dluhovým spirálám a nechtějí, abychom dopláceli na to, že peníze mizí v zahraničí, musíme některé věci prosadit. Dluhy nelze zastavit tím, že se proškrtáme k blahobytu. Nelze ucpat odtoky peněz do ciziny tím, že nadále necháme v této zemi hospodařit především zahraniční kapitál. Za své daně musí člověk dostat kvalitní služby, musíme také vybírat daně tam, kde jsou. Tedy u bohatých. Zdanění korporací a nadnárodních firem přinese peníze, které bohužel koncem loňského roku z rozpočtu zmizely. Stejně tak je potřeba bránit daňovým optimalizacím v daňových rájích, kde většina zahraničního kapitálu právě ty svoje penízky ohřívá,“ soudí Dolejš.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
IDnes.cz