Betonové UNESCO

6. 10. 2021

Konečně máme, co jsme chtěli a o co jsme řadu let usilovali. Lázeňský trojúhelník je v UNESCO a my doufáme, že to do našeho regionu přivede více hostů, turistů a návštěvníků, kteří se zde budou léčit a obdivovat krásy lázeňských měst. Otázkou je, zda máme co nabídnout. Konkrétně mám na mysli Karlovy Vary. Výstavní a upravené centrum plné zeleně končí za Thermálem, pak už se naskýtá pohled na rozkopané ulice a městské části plné betonu. Ostatně už dlouhou dobu jsou naše největší lázně spojované s termínem navoněná bída a není se čemu divit. Vedení města totiž postupně likviduje to, co je součástí každého moderního města a to, čeho bychom si měli vážit. Městskou zeleň. Zde si dovolím připomenout, že před jedenácti lety, v březnu 2010 byl schválen zastupitelstvem města seznam neprodejných pozemků. Z tohoto seznamu se postupně se vybírají pozemky a nabízejí se bez jakéhokoliv zdůvodnění k prodeji. Do této kategorie patří pozemek p.č. 83/1 v katastrálním území Drahovice. Po mnoha letech zamítavých stanovisek se najednou, jako mávnutím kouzelného proutku, probudilo vedení Lázeňských parků a souhlasilo s prodejem části pozemku v ulici Kollárova a navíc nijak neprotestuje proti záměru soukromé společnosti, která zde hodlá vybudovat parkoviště pro svá auta. Místo toho, aby město využilo pás zeleně v bezprostřední blízkosti základní a střední školy a zkultivovalo ho, nechá zde privátní firmu postavit parkoviště, které ani nebude sloužit veřejnosti. Karlovy Vary prostě musí mít vždycky něco extra. Zatímco ostatní města rozšiřují pásy zeleně, vysazují parky, snaží se omezit automobilovou dopravu, naše radnice to dělá přesně obráceně. Demo verze ještě nedávno celkem dobře fungující MHD, donutila lidi vytáhnout auta. Zeleň, kterou našemu městu ostatní závidí, se nenápadně mění v beton. V konečném důsledku zmizí to, co významným způsobem dotváří lázeňskou atmosféru. Totiž zdravý vzduch, klid, pohoda a příroda. Připomíná mi to prodej Lázní Jáchymov. Přes kladný hospodářský výsledek a překonání obtíží spojených s koronavirem byly lázně prodány zahraničnímu zájemci. Nic se prý nezmění, říká ředitel Lázní Jáchymov, o čemž velmi pochybuji. A pochybuji též o zdravém uvažování vedení Lázeňských parků. Tyto dvě skutečnosti totiž značně kalí pohled na vstup do světové organizace UNESCO

Jaroslav Borka, zastupitel za KSČM
Radniční listy