Vojtěch Filip: Vy jste tu vlastizradu podepsal, pane Jurečko

7. 10. 2021

Předseda KSČM a 1. místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Vojtěch Filip byl ve středu 6. října hostem SUPERDEBATY České televize. V prostředí Právnické fakulty UK se utkal v diskuzi s předsedy stran a hnutí, kteří dosáhly v průzkumu České televize hranice volebního potenciálu 5 % .Hlavními tématy byly řešení epidemie koronaviru, ekonomická situace země (dluhy, daně, inflace, bydlení) a vybraná témata zahraniční politiky (klima, bezpečnost, zahraniční orientace země).

Lidé očkovaní proti covidu-19 by neměli mít privilegia, která by je zvýhodňovala před neočkovanými. Vyplývá to z postojů většiny volebních subjektů,

KSČM nechce očkované nijak zvýhodňovat a v případě, že by se začalo uvažovat o zpoplatnění testování, chce podle svého šéfa Vojtěcha Filipa vystupovat proti – s odkazem na ústavně zakotvenou bezplatnou zdravotní péči. Vládu hnutí ANO a ČSSD podle Filipových slov komunisté sice nepodporovali, ale tolerovali, na dosavadním zvládání pandemie si ale připisují zásluhy: „KSČM navrhla a prosadila zvýšení platby za státního pojištěnce, takže zdravotní pojišťovny měly dostatek peněz i ve složité situaci pandemie.“

ČT24 požádala vědce, kteří spoluprací s Univerzitou Karlovou, aby oficiální životopisy lídrů i části jejich programů, které se týkají budoucnosti, zadali ke zpracování umělé inteligenci jménem Matylda. Ta připravila pro každého účastníka předvolební superdebaty otázku.

Matylda: Pane Filipe, děti dnes často ve škole hrají hry, používají WhatsApp, Snapchat, sledují ostatní na Instagramu a TikToku. K čemu se přikláníte - dětem tyto aplikace ve školách zakázat nebo povolit?

Vojtěch Filip (KSČM): Já jsem přesvědčen, že pro děti je nejlepší, když si mohou hrát venku s ostatními. Podle mého soudu škola je od toho, aby naučila děti něco dalšího pro život. Pokud to bude sloužit k výuce, nechť je to pro výuku důležité a mohou to používat. Pokud to má být na hry, tak jsem přesvědčen, že to do školy nepatří. Hrát si budou, až budu mít volno po skončení školní docházky, například ve svých kroužcích. A samozřejmě, rodiče musí dbát na to, aby děti kromě těch nových technologií byly také schopné přijít a zahrát si fotbal, hokej, volejbal, sportovat, nebo hrát divadlo, nebo si zahrát v kapele. Prostě aby žily normální život, nikoliv virtuální.

Mediální úsek ÚV KSČM
Česká televize