Zajištění dostupného bydlení prioritou KSČM

1. 12. 2021

Sdružení nájemníků České republiky (SON) uspořádalo, jak už Haló noviny informovaly, druhý ročník mezinárodní konference Dny nájemního bydlení, kde se diskutovaly novinky a trendy v oblasti nájemního, družstevního a dostupného bydlení.

Dvoudenní akci se konala v Multifunkčním sále Krajského úřadu Libereckého kraje a SON ji uspořádal ve spolupráci s Českou společností pro rozvoj bydlení, Svazem českých a moravských bytových družstev, Radou seniorů České republiky a dalšími. SON, který je od roku 1995 řádným členem Mezinárodní unie nájemníků, do níž je zapojeno 92 organizací z celého světa, uspořádal první mezinárodní konferenci k nájemnímu bydlení před dvěma lety v Ostravě.

Podle předsedy SON Milana Taraby v České republice chybí podpora výstavby nových nájemních a družstevních bytů, která by zajistila bydlení pro ty, kdo nedosáhnou na hypotéku, a nemohou si tak zajistit bydlení vlastní. Jak dále uvedl, celý trh s byty výrazně zdeformovala privatizace, kdy byly statisíce družstevních a státních bytů převedeny či odprodány jejich obyvatelům za minimální ceny. »Dnes se staví většinou byty do vlastnictví, těch nájemních či družstevních je menšina. I města a obce se zbavily velké části bytového fondu a chybí jim tak byty pro policisty, lékaře, hasiče nebo učitele, které potřebují,« řekl na konferenci Taraba.

Na pozvání organizátorů se mezinárodní konference o bydlení zúčastnila také delegace komunistické strany, kterou vedl místopředseda Ústředního výboru KSČM Milan Krajča»Zajištění dostupného bydlení patří k programovým prioritám naší strany. Prosazujeme proto nastartování výstavby veřejného bydlení. Stát se podle nás musí stát největším developerem, který bude stavět dostupné a kvalitní bydlení. Zároveň ale podporujeme právě i rozvoj družstevního bydlení. Bytová družstva totiž mají v naší zemi hlubokou tradici. Je správné pomoci jejich rozvoji potřebnou úpravou zákonů i skrze státní půjčky a dotace. Co se týče nájemního bydlení, jednoznačně podporujeme opětovné zastropování nájemného a tedy jeho regulaci,« konstatoval Krajča.

Také podle dalšího z účastníků konference, člena Libereckého krajského výboru KSČM Jana Korose, konference jasně ukázala, že právě komunistická strana má nejreálnější řešení v oblasti nedostupného bydlení. »Už desítky let říkáme, že jedním z řešení je bydlení družstevní, které jak z konference vyplynulo je rozšířené ve většině zemí v Evropě jako je Německo, Francie nebo Polsko. Dokonce jsou před námi v rozvoji družstevního bydlení i některé africké státy jako je Keňa. Za rozvojem družstevního bydlení udělal tlustou čáru převrat v roce 1989. Od té doby stát bydlení nestaví, ale poskytuje jako kšeft pro developery,« dodal pro Haló noviny Koros.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny