Energetická krize je podle prezidenta Miloše Zemana primárně způsobena Zelenou dohodou pro Evropu (tzv. Green Deal). Česká republika by se z ní měla vyvázat.

20. 12. 2021

Uvedl to v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News a potvrdil tak slova KSČM, která dohodu dlouhodobě kritizuje a kvůli zdražení energií již vyzvala vládu k tomu, aby konala.

»To, co se nyní děje s cenami energií, je důsledkem jednak přístupu Evropy a České republiky k Rusku a Číně, jednak – a to velmi zásadně – Green Dealu společně s rozhodnutím Evropské komise, že se elektřina musí prodávat přes mezinárodní burzu,« připomněl již poněkolikáté ekonomický expert KSČM Pavel Hojda»U nás se levně vyrábí, a na burze ji draze nakupujeme. To je pro nás obrovský problém, protože jsme průmyslová, exportní země, a navíc jsou u nás třetinové mzdy proti německým,« dodal.

»Lze naprosto jednoznačně říct, že český občan doplatil na liberalizaci trhu s energiemi, proti čemuž se KSČM jako jediná strana postavila. Česká elektřina se prostě nemá obchodovat někde na burze. Jestliže jsme v oblasti výroby elektrické energie, jako v jednom z mála odvětví, soběstační, pak na tom musí profitovat Češi, a ne bohatí Němci nebo Rakušané,« přidala se předsedkyně ÚV KSČM Kateřina Konečná.

 

Není pak zatím úplně jasné, jak se nová vláda ke Green Dealu postaví. »Ve svém programovém dokumentu mají napsáno, že Green Deal podporují, což je šílenství ve chvíli, kdy je třeba snižovat ceny energií. Green Deal je založený na tom, že se ceny budou zvyšovat,« dodala připomněla Konečná. »Například Polsko již našlo odvahu ukončit tyto praktiky. V zájmu českých občanů je sebrat energii z rukou spekulantů a zásadně posílit dozor nad tímto trhem,« dodala.

Vládě chybí odvaha

Podle prezidenta každopádně vláda k vyvázání se z Green Dealu nemá politickou odvahu, stejně jako například ke zrušení daňových výjimek, na které Zeman, jak řekl, naléhá každý rok při schvalování rozpočtu. »Co nám pomůže, je politická odvaha, kterou bohužel ani stará ani nová vláda nemá. A sice vyvázat se z Green Dealu, tedy ze zeleného údělu, protože jsem přesvědčen, že energetická krize, která se projevuje zvýšením ceny elektřiny, ale i plynu o 30 až 70 procent, jak predikuje Karel Havlíček, je primárně způsobována zeleným údělem,« poznamenal Zeman.

Cena elektřiny poroste podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) v příštím roce o 30 až 50 procent, cena plynu o 50 až 70 procent. Vliv na zdražování má podle něj a bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) rostoucí cena emisních povolenek. Jeho vláda chtěla lidem odpustit DPH na příští rok nebo poplatek za obnovitelné zdroje, nový kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN chce ale připravit jiná opatření.

Unijní exekutiva se v rámci strategie Zelená dohoda pro Evropu snaží nasměrovat členské země EU ke splnění klimatických cílů, na kterých se lídři států dohodli loni. Do konce desetiletí by podle nich Unie chtěla omezit emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990, do poloviny století neprodukovat emise žádné nebo je vyvážit například technologickými opatřeními.

Tento týden Evropská komise představila soubor dalších návrhů, například chce do roku 2040 postupně ukončit vytápění budov plynem a dalšími fosilními palivy. Přísnější ekologická pravidla mají platit i pro výstavbu nových budov, které navíc nebudou moci od roku 2030 produkovat žádné emise. Od roku 2027 pak lidé přijdou o nárok na podporu vytápění plynovými kotli.

Co takhle být konečně suverénní zemí?

Zeman uvedl, že je zastáncem jaderné energetiky. »Jestli něco vyčítám minulé vládě, tak je to to, že zpomalila tendr na výstavbu nejenom Dukovan, ale i Temelína, a tím nás odsoudila k energetické chudobě,« řekl. Návrhy na ukončení vytápění budov plynem nebo výroby aut se spalovacími motory považuje za nesmysly. »Řešením energetické krize je vyvázat se z Green Dealu a chovat se konečně jako suverénní země,« dodal prezident.

Politická odvaha hlavě státu chybí i ve věci daňových výjimek. Nový kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN se chystá přepracovat státní rozpočet na příští rok. Kabinet Andreje Babiše (ANO) jej navrhl se schodkem 377 miliard korun, nová vláda chce deficit snížit pod 300 miliard.

Zrušením daňových výjimek by se podle Zemana ušetřilo 380 miliard korun. Debatoval o tom i s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). »Jenomže za každou daňovou výjimkou je nějaká lobbistická skupina, která se rve o tuto výjimku, aby se zachovala,« řekl prezident. Podle něj existuje 172 velkých daňových výjimek. »Je to nespravedlnost, protože někdo daně platí a někdo je má odpuštěné nebo snížené,« dodal.

Zdroj: 
Haló noviny