Mocnosti řekly NE jaderné válce

4. 1. 2022

Společné prohlášení vedoucích představitelů pěti států vlastnících jaderné zbraně o předcházení jaderné válce a zabránění závodům ve zbrojení.

Čínská lidová republika, Ruská federace, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Spojené státy americké a Francouzská republika považují za svou primární odpovědnost zabránit válce mezi státy vlastnícími jaderné zbraně a snížit strategická rizika.

Prohlašujeme, že v jaderné válce nemohou být žádní vítězové a že nesmí být nikdy rozpoutána. Vzhledem k tomu, že použití jaderných zbraní by mělo dalekosáhlé důsledky, znovu také potvrzujeme, že jaderné zbraně – dokud budou existovat – musí sloužit obranným účelům, odstrašovat agresi a předcházet válce. Domníváme se, že dalšímu šíření těchto zbraní je třeba zabránit.

Znovu potvrzujeme význam boje proti jaderným hrozbám a zdůrazňujeme význam zachování a dodržování našich dvoustranných a mnohostranných dohod a závazků v oblasti nešíření, odzbrojení a kontroly zbraní. Zůstáváme odhodláni plnit své závazky vyplývající ze Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT), včetně našeho závazku podle článku VI "pokračovat v dobré víře v jednáních o účinných opatřeních k brzkému ukončení závodů v jaderném zbrojení a jaderném odzbrojení, jakož i o Smlouvě o všeobecném a úplném odzbrojení pod přísnou a účinnou mezinárodní kontrolou".

Každý z nás má v úmyslu zachovat a dále posílit naše vnitrostátní opatření, abychom zabránili neoprávněnému nebo neúmyslnému použití jaderných zbraní. Znovu opakujeme význam našich dřívějších prohlášení o necílení a znovu potvrzujeme, že naše jaderné zbraně nejsou namířeny proti sobě navzájem ani na žádný jiný stát.

Zdůrazňujeme naši touhu spolupracovat se všemi státy na vytvoření bezpečnostního prostředí příznivějšího pro pokrok v oblasti odzbrojení, s konečným cílem dosáhnout světa bez jaderných zbraní, aniž by byla ohrožena bezpečnost kohokoli. Máme v úmyslu i nadále usilovat o bilaterální a multilaterální diplomatické přístupy, abychom se vyhnuli vojenské konfrontaci, posílili stabilitu a předvídatelnost, zvýšili vzájemné porozumění a důvěru a zabránili závodům ve zbrojení, které neprospívají nikomu a ohrožují všechny. Jsme odhodláni zapojit se do konstruktivního dialogu založeného na vzájemném respektu a vzájemném uznávání bezpečnostních zájmů a obav druhé strany.

Autor: 
Pět států-jaderné mocnosti
Zdroj: 
http://kremlin.ru/events/president/news/67551