Ne NATO kdekoli v Evropě i v ČR, znělo před Generálním štábem AČR

29. 1. 2022

Pod hesly »Svět bez válek je možný, svět bez válek je nutný« či »Nechceme fašismus, nechceme NATO« se konal v sobotu 29. ledna před Generálním štábem Armády ČR v Praze na Vítězném náměstí protiválečný mítink. Pořádalo jej České mírové hnutí, spoluúčast přijaly další spolky. Účastníci odmítli vývoz české munice na Ukrajinu - tento »solidární dar«, který znamená jen »přilévání oleje do ohně«.

V souvislosti s Ukrajinou dochází k obrovskému vzestupu napětí v Evropě. Od roku 2014, od vítězství státního převratu na Majdanu, se projevují na Ukrajině nacionalistické, šovinistické, proválečné, antikomunistické, antidemokratické síly, a dokonce podporou Stepana Bandery i otevřeně fašistické síly, řekl v úvodu předseda Českého mírového hnutí Milan Krajča. »Je hanbou a skandální, že takovéto síly nyní nalézají podporu i z nejvyšších míst v České republice,« zdůraznil. To, co se děje, souvisí i s členstvím ČR v NATO, které se připravuje na novou expanzi na východ, uvedl a doložil to přesuny dalších vojenských jednotek, letadel a lodí NATO do východní Evropy.

Přitom za Severoatlantickým paktem je »dlouhá stopa«, která vede »přes Jugoslávii až po Afghánistán«. Protest, který vyvolalo rozhodnutí darovat Ukrajině dělostřeleckou munici, byl tedy nejen protestem proti Fialově pravicové vládě, ale také proti NATO a jeho politice, kterou všichni účastníci sobotní demonstrace vnímají jako agresivní. Nechtějí NATO kdekoli v Evropě ani v České republice.

Celý článek z protestu si můžete přečíst už teď na webu iHano.cz - https://www.ihano.cz/z-domova/ne-nato-kdekoli-v-evrope-i-v-cr-znelo-pred-generalnim-stabem-acr/

Video: 

Fotogalerie

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny / Monika Hoření