Putin a Si Ťin-pching podepsali prohlášení o mezinárodních vztazích

4. 2. 2022

Ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching podepsali společné prohlášení o mezinárodních vztazích "vstupujících do nové éry".

„Strany jsou jednomyslné v chápání, že demokracie je univerzální lidskou hodnotou, a nikoli výsadou jednotlivých států, její prosazování a ochrana je společným úkolem celého světového společenství,“ píše se v textu.

Mezi klíčová ustanovení dokumentu patří prohlášení, že Moskva a Peking

► mají v úmyslu odolat vnějším zásahům do vnitřních záležitostí suverénních zemí, postavit se proti podkopávání světové bezpečnosti a proti barevným revolucím;

► zaměří e na posílení SCO a posílení její role při utváření polycentrického světového řádu založeného na zásadách udržitelné bezpečnosti;

► vyzvou jaderné státy, aby podnikly kroky ke snížení rizik jaderných válek;

► chtějí zintenzivnit práci na propojení rozvojových plánů Eurasijské hospodářské unie a iniciativy One Belt, One Road s cílem prohloubit praktickou spolupráci mezi EAEU a Čínou;

► plánují prohloubení praktické spolupráce v oblasti udržitelného rozvoje Arktidy;

► budou pracovat na posílení role ASEAN jako klíčového prvku regionální architektury;

► hájí rovná práva na kontrolu internetu a považují pokusy o omezení práva regulovat národní segmenty za nepřijatelné;

► Mají v úmyslu pevně hájit nedotknutelnost výsledků druhé světové války a nastolený poválečný světový řád, bránit autoritu OSN a spravedlnost v mezinárodních vztazích a bránit se pokusům popírat, překrucovat a falšovat dějiny.

Část prohlášení je věnována mezinárodní situaci. Text zdůrazňuje, že žádná země nemůže a ani by neměla zajišťovat svou bezpečnost izolovaně od bezpečnosti celého světa a na úkor bezpečnosti ostatních.

„Jednotlivé státy, vojensko-politické aliance nebo koalice sledují cíl získat přímo nebo nepřímo jednostranné vojenské výhody na úkor bezpečnosti ostatních, a to i prostřednictvím nekalé soutěže, zesilují geopolitickou rivalitu, navyšují antagonismus a konfrontaci, vážně podkopávají pořádek v v oblasti mezinárodní bezpečnosti a globální strategické stability,“ stojí v textu.

V tomto ohledu Čína a Rusko:

► se staví proti dalšímu rozšiřování NATO;

► vyzývají Severoatlantickou alianci, aby opustila ideologické přístupy studené války;

► staví se proti vytváření struktur uzavřeného bloku a protilehlých táborů v asijsko-pacifické oblasti.

„Rusko a Čína vyvíjejí důsledné úsilí o vybudování rovného, ​​otevřeného, ​​inkluzivního bezpečnostního systému v asijsko-pacifické oblasti (APR), který bude zajišťovat mír, stabilitu a prosperitu,“ stojí v prohlášení.

ČLR s porozuměním a podporuje návrhy předložené Ruskou federací na vytvoření dlouhodobých právně závazných bezpečnostních záruk v Evropě, dodává text.

Zdroj: https://ria.ru/20220204/zayavlenie-1771042757.html

Zdroj: 
https://ria.ru/