O lidských právech nevykřikovat, ale konat

7. 2. 2022

Prezident Miloš Zeman by zamířil na zahájení Zimních olympijských her v Pekingu, nedovolili mu to ale lékaři. Považuje to totiž za podporu sportovců reprezentujících svou zemi, ne režimu v pořadatelské zemi. Podobně se v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News vyjádřil i prezidentský kandidát KSČM Josef Skála.

»Zprávy o věznění 1,5 milionu Ujgurů považuji za velmi nepotvrzené. Je mnoho států, které se dopouštějí nepoměrně vážnějších porušení lidských práv – různé arabské naftokracie, latinskoamerické režimy. Bojkotem ZOH se zase snažíme být jakýmsi premiantem, vždyť na zahájení měla své zástupce drtivá většina členských států Evropské unie,« řekl Skála.

»Jsem pro aktivní diplomacii. A to neznamená, že vykřikuji o porušení lidských práv, ale snažím se jednáním s příslušnými představiteli dosáhnout toho, aby se něco změnilo a něco zlepšilo,« řekl prezident. Právě »vykřikování« o lidských právech přirovnal k filmu Myš, která řvala. »Já bych byl nakloněn poslouchat argumentaci z obou stran. Jeden konkrétní příklad je ujgurská menšina. Na jedné straně, a je to možná pravda, jsou v Číně Ujguři potlačováni. Číňané ale říkají, že to jsou radikální muslimové, kteří zorganizovali několik povstání, kde se snažili zabíjet své oponenty sekyrami,« uvedl.

Prezident Zeman by chtěl, pokud mu to zdraví dovolí, během posledního roku v úřadu zamířit ještě do Izraele a do Číny. »Do Číny proto, že je to v současné době nejvýznamnější světová velmoc, měřeno ekonomickým výkonem. Byl jsem tam několikrát, mám přátelské vztahy s čínským prezidentem. Nehledě na to, že bych tím pomohl českým exportérům, protože Čína je teď největší trh na naší zeměkouli,« vysvětlil prezident Zeman.

Čekání na těžké váhy

Skála ví, že ho nebudou podporovat a volit ti, kteří se obohatili v »devadesátkách«, jak o tom teď běží seriál. »Ale zvítězil názor, že kandidatura je možnost i třeba toho často předhazovaného zviditelnění KSČM, ale řekl bych obnovy důvěry lidí, u kterých ji ztratila. Budeme sbírat podpisy nejen v řadách členů, ale moje snaha je rozkročit se víc do šířky a stát se alternativním mluvčím všech národních a sociálních priorit, které jsou dnes velmi ohroženy. Široký vlastenecký projekt, který se opírá o chytré lidi hodně napříč spektrem,« řekl Skála s tím, že přišla nabídka věnování doubledeckeru, dvoupatrového červeného autobusu, kterým by v rámci kampaně mohl projet celou republiku.

V pořadu se vystřídal současný prezident s některými z kandidátů. Vedle Skály ještě právnička Klára Long Slámová a senátor Marek Hilšer (MHS). Uvidíme, byl-li mezi nimi ten, který prezidenta Zemana vystřídá i na Pražském hradě…

Dosud se totiž podle něj přihlásilo do prezidentské soutěže »několik šašků«. Z těch, kteří kandidaturu již veřejně oznámili, má jako jediná jeho sympatie někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, kterou ocenil za postup proti takzvaným solárním baronům. »Nejzdvořilejší, co udělám, bude, když o nich nebudu mluvit. Těžké váhy se vlastně ještě nepřihlásily,« uvedl prezident s tím, že očekává, že budou kandidovat také odborový předák Josef Středula jako zástupce levice, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý jako kandidát pravice a předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš jako představitel politického středu. »Tito tři kandidáti plus Alena Vitásková, a to už máme čtyři, mají šanci být zvoleni,« dodal prezident.

Středula v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT uvedl, že na prezidenta nekandiduje a chce obhájit post předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů na sjezdu na konci dubna. »Pokud bych úspěšně kandidoval (na prezidenta), tak je zcela neslučitelné, abych jako představitel státu byl ještě šéfem nějaké organizace. Ale takovou situaci já v tuto chvíli neřeším. Já nekandiduji,« dodal.

Mediální úsek ÚV KSČM
Haló noviny / Zbyšek Kupský, REPROFOTO - CNN Prima NEWS