Rusko sankce ustojí. Zaplatíme je my ve vyšší ceně plynu, myslí si exposlanec Mackovík

24. 2. 2022

Západ má dvojí metr a teď přišel o kousek evropského hřiště. Tak exposlanec za komunistickou stranu hájí postup Ruska, které v noci na úterý poslalo tanky přes východní hranici Ukrajiny. Stanislav Mackovík si také myslí, že východní velmoc sankce ze strany Západu ustojí a zaplatíme je my ve vyšší ceně plynu.

Jak hodnotíte vývoj situace na Ukrajině a ruskou invazi?
Severoatlantická aliance měla poměrně dost dlouhou dobu na to, aby se projevila nějakým způsobem vstřícně, což neučinila a včera přišla o kousek hřiště v Evropě. Severoatlantické alianci nevadilo, když se bombardovala bývalá Jugoslávie a když se uznávalo Kosovo. Teď ta samá Severoatlantická aliance má problém a chce školit Rusko v mezinárodním právu. To je špatně, protože nemůžeme mít dvojí metr na to, jak se některé státy chovají.

To, že Rusko poslalo tanky na Ukrajinu, je podle vás v pořádku?
Budu se opakovat, podle mě je to stejné jako s Kosovem. Západ uznal Kosovo a vzápětí tam přijeli vojáci Severoatlantické aliance. A navíc tomu předcházelo už zmíněné bombardování Jugoslávie, které nemělo vůbec žádnou oporu v mezinárodním právu. Nemůžeme říkat, že je něco v pořádku, když se nám to hodí, a pak v té samé situaci jinde tvrdit, že je to špatně.

Kde se podle vás Putin zastaví?
Myslím, že to zůstane v těchto pozicích. Doněcko a Luhansko budou jakousi nárazníkovou zónou s ruským vlivem a se zbytkem Ukrajiny ať si západ dělá, co chce. V těch dvou oblastech jsou statisíce lidí s ruským pasem a Rusko se chová stejně jako Amerika, která si také svoje lidi všude chrání. Když Američanům vyhodí někde v Africe jeep do vzduchu, tak tam přiletí a srovnají to se zemí. Rusko se to od někoho asi naučilo... Ti lidé tam žili v nebezpečných podmínkách, střílelo se tam. Teď každý granát, který tam zvenčí přiletí, už neletí na Doněcko a Luhansko, ale v podstatě na Rusko. Západ musí být maximálně opatrný, opatrnější než včera.

Co když Ukrajina bude trvat na tom, že chce vstoupit do NATO?
To bude problém. Putin už několikrát řekl, že pokud se Rusko dostane na šest minut reakčního času na nějakou raketu, tak on symetricky odpoví a ruské rakety se objeví na základnách na Kubě a ve Venezuele, Rusko má s těmito zeměmi smlouvy podepsané. V tu chvíli budou mít Spojené státy tři, čtyři minuty času na to, aby reagovaly na odpálení mezikontinentální rakety. A to je dost málo.

A z toho nemáte strach?
Z toho musí mít strach každý. Proto by měl Západ přestat blbnout. V Kremlu už dávno nesedí Jelcin s lahví vodky v ruce, Putin si to líbit nenechá. Západ by měl ustoupit. Navíc na to doplácejí obyčejní občané, protože čím víc se tlačí na Rusko po té ekonomické stránce, tak tím víc se Rusko osamostatňuje v průmyslu a my to nakonec zaplatíme tím, že máme drahý plyn a drahé pohonné hmoty.

ZDROJ: Mackovík: Rusko sankce ustojí. Zaplatíme je my v ceně plynu - CNN Prima NEWS (iprima.cz)

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
CNN Prima NEWS