Konečná: Zbraně problém jen eskalují a neřeší

27. 2. 2022

Senátor Pavel Fischer (nestr.) a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná se v Partii na CNN Prima NEWS střetli kvůli dodávce vojenského materiálu na Ukrajinu, která je ve válce s Ruskem. Podle Konečné zbraně konflikty jen eskalují. Fischer ironicky oponoval, že mávátka nebo bonbóny v boji nefungují.

„Zbraně problém jen eskalují a neřeší. Když budeme kulminovat zbraně na obou stranách, znamená to další utrpení, můžeme zasáhnout dítě nebo ženu. Pro mě jsou zbraně něčím, co může zabíjet,“ prohlásila v Partii europoslankyně a šéfka komunistů Kateřina Konečná. Ekonomické sankce ze strany Západu podle ní měly přijít dříve, protože jsou nástrojem, který nezabíjí.

Zástupkyně KSČM ve vysílání zopakovala své přesvědčení, že Západ selhal a ekonomické sankce měly přijít dřív. „Mám problém, že jsme vynechali řadu kroků a budeme to řešit zbraněmi,“ vysvětlila.

Vláda v sobotu schválila další dodávku zbraní Ukrajině za 400 milionů korun. Po jednání kabinetu to oznámila ministryně obrany Jana Černochová a premiér Petr Fiala (oba ODS). Složení dodávky z bezpečnostních důvodů neuvedli, nejde ale o lehké zbraně.

Česko už darovalo Ukrajině 30 tisíc pistolí, 7 tisíc pušek, 3 tisíce kulometů, několik desítek pušek pro ostřelovače a asi milion nábojů. Přepravu již schváleného materiálu v hodnotě asi 188 milionů korun zajišťuje Česká republika. Postará se i o přepravu munice, kterou vláda Ukrajině darovala už v lednu a zatím zůstávala na českém území.

Záznam Konečná a Fischer se střetli kvůli zbraním pro Ukrajinu - CNN Prima NEWS (iprima.cz)

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
CNN Prima NEWS