Šance jít dál s týdeníkem Haló noviny

28. 3. 2022

Šance jít dál

Členové Ústředního výboru KSČM na svém 4. zasedání v sobotu po bouřlivé diskuzi a ještě bouřlivějším průběhu hlasování rozhodli naprostou většinou (55 pro, 9 proti, 5 se zdrželo) o ukončení vydávání deníku Haló noviny k 28. dubnu. Zároveň schválili (48 pro, 11 proti, 10 se zdrželo), aby vedení FUTURA, a. s., realizovalo vydávání nového týdeníku od 29. dubna.

Na jednání dále mj. schválili stanovisko k aktuální politické situaci Zdražování ne, potravinové soběstačnosti ano!, které v plném znění přinášíme na straně 2; program, časový harmonogram, jednací a volební řád XI. sjezdu KSČM v Brně 14. – 15. května; materiál Možnosti působení KSČM a jejích členů v odborovém hnutí, který předkládal místopředseda ÚV Milan Krajča, nebo rozpočet na letošní rok.

V úvodu byli potvrzeni noví členové ÚV Luboš Petříček (Praha 5), Miroslav Prokeš (Praha 8), Roman Roun (Praha 9), Květa Šlahúnková (České Budějovice), Hana Dýčková (Jičín) – zároveň je novou členkou Výkonného výboru za Královéhradecký kraj místo Václava Orta, Mojmír Horák (Blansko), Vladimír Urbánek (Olomouc) a Jaroslav Opršal (Jeseník).

Předsedkyně ÚV Kateřina Konečná v úvodním vystoupení řekla, že důvodů k radosti moc nemáme. »Dovolím si tvrdit, že komunistické a dělnické hnutí v českých zemích zažívá nejtěžší chvíle od druhé světové války. Dva roky trvající pandemii COVID-19 vystřídal konflikt na Ukrajině, který nás v rámci společnosti postavil do situace, kdy jsme vnímáni jako pátá kolona Vladimíra Putina. Povídat by o tom mohly zničené vývěsní skříňky, které jste mi posílali z různých koutů republiky, vč. útoku na některé budovy a bohužel i fyzická napadení funkcionářů naší strany. Ukrajina je sice zahraniční událost, ale nyní zásadně formuje i českou politiku a veřejné mínění. Jediná KSČM zaujala jasné stanovisko k ukrajinskému konfliktu. Zachovali jsme si svou tvář jako principiálně mírové strany a já jsem ráda, že jsme na politické scéně jediní,« uvedla Konečná.

Žádný smysluplný důvod

Co se týče samotného konfliktu, zdůraznila několik poznámek:

* Je mi líto každé oběti ve všech válkách. Bez ohledu na jeho národnost, barvu pleti nebo politické vyznání.

* Já jsem česká politička a vadí mi, když se naše země stává figurkou na světové geopolitické šachovnici mezi USA a Ruskem.

* Proč mají být čeští občané obětí tohoto sporu? A teď z nějakého ideologického rozhodnutí má být českým občanům snižována životní úroveň? Na to neexistuje žádný smysluplný důvod. Vždyť my sami ještě zdaleka nedosahujeme – ačkoliv nám to slibovali do pěti let – úrovně Německa nebo Rakouska. Česká vláda by měla mít v první řadě na vědomí český zájem. Zatím však pětikoalice funguje jako banda amatérů a ignorantů, kterým je úplně jedno, jak to dopadne na obyvatele České republiky. Pana Fialu, Bartoše, Rakušana, Černochovou, Vondru ani další to bolet nebude. Jim je to jedno. Ani cenu pohonných hmot nemusí ve svých limuzínách řešit, ale jsou tu lidé, kteří mají podprůměrné mzdy, nízké důchody. A ti to řešit musí.

* Konflikt na Ukrajině se nedatuje rokem 2022, ale 2014. Kde byly lidskoprávní organizace, když režim nechával beztrestně likvidovat nepohodlné osoby, politické strany, média?

* Kde byl nejvyšší zástupce se svým prohlášením, když USA napadly pod falešnou záminkou zbraní hromadného ničení Irák? Bude vyšetřovat všechny, kteří tomu tehdy tleskali?

* Při každém mém vyjádření jsem konfrontována s tím, že nejdu ruku v ruce s mainstreamem a nehoruji pro dodávky zbraní za stovky milionů z ČR a miliardy z EU. Skutečně jsem toho názoru, že více zbraní nerovná se cesta k míru. I malé dítě přece ví, že požár nesmí hasit benzínem. A to přesně podle mě dodávky zbraní do místa konfliktu dělají. Bohužel KSČM toto prosazuje jako jediná. Všechny ostatní strany jsou pro masivní zbrojení a přidávání desítek miliard na vojenský rozpočet.

* Dezinformace. Slovo, které slýcháváme čím dál častěji. Vláda i česká média se nám – a to je dlouhodobá záležitost – snaží vnutit narativ, že dezinformace jsou záležitostí pouze Ruska, Číny, zkrátka těch, kteří zrovna stávajícímu režimu nejsou úplně po chuti. Faktem ale je, že dezinformace jsou záležitostí všech. Spojené státy, sledující své ekonomické a politické zájmy, nevyjímaje.

* Odmítám princip kolektivní viny. Vyděsila jsem se, když si někteří lékaři na dveře svých ordinací připnuli cedulku, že ruské a běloruské občany neošetřují. Když už pominu Listinu základních lidských práv, tak proboha, kam jsme se to dostali, že lékaři vázáni Hippokratovou přísahou odmítají pomoc z ideových důvodů? Odmítám šílenosti, jako je přejmenovávání ruské zmrzliny nebo ruského vejce.«

Tuhle vojnu nevyhrajeme

Dále Konečná uvedla, že není Putinova advokátka a odsuzuje vojenské řešení. »Stejně, jako jsem to na rozdíl od pokrytců v českých mediích a našich politiků udělala v případě Jugoslávie, již zmíněného Iráku, Sýrie, Libye, Afghánistánu, Jemenu, Palestiny a celé řady dalších. Naopak všichni tito Bidenové, Bushové, Clintonové, Blairové a další – ti byli učiteli dnešního Putina. Ti mu ukázali cestu, že mezinárodní právo se dá kdykoli ohnout nebo porušit. Toto je důsledek jejich politiky,« dodala s tím, že Švejk, jehož mnozí v souvislosti s tím, co se děje, vzpomínali, by řekl: »Tuhle vojnu nevyhrajeme

Proto podle Konečné musíme vyrazit do protiútoku jinde. »A to je všudypřítomné zdražování, které dopadá na čím dál větší množství lidí. Nečinnost vlády pětikoalice je děsivá. Lidé si začínají oprávněně všímat, že problémy, které řeší měsíce i roky, najednou u uprchlíků lze vyřešit ze dne na den. Byla bych v tomto smyslu ráda, kdyby se podobně solidárně a pružně státní správa chovala i k našim dětem, hendikepovaným, seniorům a všem sociálně zranitelným osobám. A mezi ty mohou už brzy patřit i zaměstnanci, u nichž tomu tak dosud nebylo,« varuje Konečná.

Je načase se probudit

Připomněla, že spolumajitel jedné developerské firmy se už nechal slyšet, že: »Za dvacet tisíc nešlo sehnat žádnou pomocnou sílu. Teď už ano. Věřím, že uprchlická vlna bude mít na českém pracovním trhu pozitivní efekt.«

»Kdo jste četl mezi řádky, tak jste správně pochopili, že příliv Ukrajinců bude znamenat reálné snížení ceny práce na pracovním trhu a ještě větší vykořisťování. Jak samotných Ukrajinců, tak českých občanů. To, v kombinaci s inflací 11,1 %, která byla v lednu a dnes je reálně ještě vyšší, brutálním růstem cen energií, pohonných hmot i základních potravin, může řadu rodin poslat do fatálních problémů.

A vláda? Nic. Tváří se, že problém neexistuje. Respektive se nyní uvolila pomoci pár podnikatelům. Ale co občané ČR? Je načase se probudit. Jako KSČM jsme představili pět účinných bodů, jak lze s drahotou u energií, cen PHM i nezbytného zboží bojovat,« řekla Konečná s tím, že se tomu věnuje i připravené stanovisko.

Jsme teď velmi na ráně

V dalším průběhu dostal prostor k vystoupení kandidát na prezidenta Josef Skála. »Upřímně děkuji všem, kteří podpořili myšlenku postavit kandidáta, a navíc navrhli mne. Dostal jsem nabídku, která se soudružsky odmítnout nedá. Rád bych podpořil vše, co tu řekla Kateřina. Jsme teď velmi na ráně a všechna tato témata musíme podpořit. Dojde k zásadnímu zhoršení životní úrovně našich lidí, kteří nic neukradli, a bude velmi intenzivní snaha svádět to na jiné faktory.

Máte před sebou volební letáčky k prezidentské kandidatuře. Není na nich logo KSČM. Není to proto, že by se Josef Skála schovával, že není komunista. To vědí všichni a nepřestanu to nikdy říkat. Je to proto, že jsme to probírali ze všech možných úhlů. Jsme pod značným tlakem a může se stát, že dojde k razantnímu omezení legální možnosti působení a potom mít šanci jít dál, bude velmi důležité,« uvedl Skála s tím, že už probíhají debaty s voliči, ať už jsou pořadateli různé vlastenecké společnosti nebo i KSČM.

Vyzval k podpoře sběru podpisů k možnosti vůbec kandidovat i k pořádání setkání s voliči a sympatizanty. Chystá tzv. šňůry, kdy třeba na tři dny vyjede do nějakého kraje, kde objede co nejvíc míst. Slíbil podporu v kampani před komunálními a senátními volbami. »Nikdo z pořadatelů proběhlých setkání zatím neměl žádné problémy. Právě proto, že kandidatura není osobní vrtoch Josefa Skály, ale je založena na široké podpoře, neměl by být problém vyslat signál, že sebráním 50 000 a více podpisů, že tu jsme, že máme dost sil, spojenců a přátel,« uzavřel Skála.

K těmto bodům proběhla společná diskuze. Byla obsáhlá, konstruktivní, občas, jak se tak u diskuzí stává, i klidná, ale často bohužel i osobní. Vystoupili postupně Zdeněk Štefek (Praha východ), Karel Klimša (Frýdek-Místek), Roman Roun (Praha 9), František Švarc (Kolín), Pavel Kroča (Zlín), Jan Navrátil (Hodonín), Marta Semelová (Praha 4), Václav Snopek (Pardubice), Jana Honsová (Chomutov), František Pešek (Jablonec nad Nisou), Jiří Dolejš (Praha 10), Viktor Pázler (Praha 1), Martin Říha (Brno), Karel Kvit (Plzeň), předseda Ústřední revizní komise Jiří Horák, Kateřina Konečná i místopředsedové ÚV Petr Šimůnek, Milan Krajča a Leo Luzar.

Každý pátek

Po obědě následoval závažný bod. »Z hlediska chodu naší strany je pak zásadní otázka hospodaření, ale i rozhodnutí, jak se postavíme ke kritické situaci, jež panuje v a. s. Futura. Rozhodnutí, která dnes přijmeme, nejsou jednoduchá, nejsou populární a rozhodně to nejsou věci, jež bychom dělali rádi. Já jsem ale přesvědčena o tom, že pokud je správně podchytíme, můžeme z nich vyjít posíleni. A to bych si moc přála,« řekla už v úvodním slově Konečná.

Přechod na týdeník obhajoval a vysvětloval předseda představenstva Ivan Nadberežný. Svá stanoviska přednesla kromě předsedkyně ÚV i místopředsedkyně ÚV pro ekonomiku Marie Pěnčíková. V následné diskuzi zazněla podpora deníku, podpora týdeníku, ale i hlasy po definitivním konci periodika. Postupně vystoupili M. Říha (Brno), K. Klimša (Frýdek-Místek), R. Roun (Praha 9), Miroslava Moučková (Praha 7), J. Honsová (Chomutov), K. Konečná, Květa Šlahúnková (České Budějovice), Lubomír Štěpán (Hradec Králové), V. Snopek (Pardubice), F. Švarc (Kolín), M. Semelová (Praha 4), Stanislav Grospič (Mladá Boleslav), Milan Macek (Praha 2), Jan Janeček (Rychnov nad Kněžnou) a F. Pešek (Jablonec nad Nisou).

Na vznesené dotazy a připomínky v závěru diskuze zareagoval znovu předseda představenstva, mj. připomínkou směrem k redakci Haló novin. Šéfredaktor HaNo Roman Blaško v této souvislosti zareagoval tím, že vyzdvihl vysoké pracovní nasazení redakce za celá léta vydávání HaNo, zejména také v posledních měsících, kdy se pod jeho vedením intenzivně pracovalo na inovaci našeho deníku a nových webových stránkách. Všem redaktorům za jejich obětavý přístup poděkoval.

Deník Haló noviny tedy naposledy vyjde ve čtvrtek 28. dubna a hned následující den má vyjít první číslo týdeníku, které bude zaměřeno převážně k tématu 1. máje.

Páté zasedání ÚV bude 30. dubna.

zmk
www.ihalo.cz