Zdražování NE, potravinové soběstačnosti ANO!

26. 3. 2022

  KSČM dlouhodobě upozorňuje na potravinovou závislost České republiky a s tím související absolutně neúměrné zisky zahraničních dodavatelů. Ceny potravin jsou u nás mnohdy vyšší než v Německu či jiných státech! Rostou ceny masa, ovoce, zeleniny, mouky, v podstatě všech potravin. Vepřové maso v krátké době zdraží až o 40 %, hovězí o 35 %. Naše země je přitom právě ve vepřovém mase ze všech hlavních živočišných komodit nejméně soběstačná. 

         Odborníci upozorňují na zdražování dalších potravin, zejména mléka o 18 %, cukru o 24 %
 či brambor o 15 %.
 EU se zbavila pěstování slunečnice, takže 95 % světové produkce pochází z Ruska
a Ukrajiny. To ovlivní ceny a nedostatek slunečnicového oleje. KSČM připomíná již 33 let na volným trhem řízenou likvidaci našeho zemědělství! Československá socialistická republika byla soběstačná a nemusela žádné z těchto komodit dovážet, zemědělství bezprostředně naplňovalo potřeby lidu. 

Zemědělce napříč Evropou, i v ČR trápí také extrémně vysoké ceny průmyslových hnojiv. Ty se
 v důsledku energetické krize zvýšily třeba až na šestinásobek úrovně roku 2020. To vede ke zdražení pšenice až o 40 % a samozřejmě následně pečiva, které může dosahovat cen až o několik desítek procent vyšších. Dočkáme se chleba za 100,- Kč a rohlíků za 10,- Kč? 

        Ohrožení pro naše zemědělce představuje i nucený reexport přebytků jiných zemí EU (např. Polska nebo Španělska), které před sankcemi EU mířily do Ruska a Běloruska.  Hrozí tak krach našich pěstitelů jablek
 a naše chovatele zlikvidují krátkodobé neřízené dovozy dotovaných přebytků masa. Ceny to dlouhodobě nesníží a jen zvedne zisky nadnárodních potravinových řetězců.

Vláda Petra Fialy zatím nepřišla s žádným konkrétním řešením, pouze vykřikuje, jak se naši občané musí uskromnit a utáhnout opasky!!!

KSČM požaduje státní zásahy do potravinového a energetického trhu k udržení přijatelných cen potravin pro občany!

  • Cenovou regulaci zabezpečující stabilitu trhu s energiemi! KSČM požaduje ceny energií zastropovat na úrovni roku 2020 +25 %.
  • Tržní zásahy Státního zemědělského intervenčního fondu bránící zdražování potravin!
  • Správou státních hmotných rezerv a Státním podnikem ČEPRO nastavení cen benzínu na 35 Kč/l  pro koncového zákazníka.
  • Nulové DPH na základní potraviny a zákaz jejich vývozu!
Autor: 
ÚV KSČM