Skála: Porazit kleptokraty!

4. 4. 2022

Řítíme se do průšvihu, který nemá obdoby

Ve vlasteneckém duchu a ve jménu národních zájmů České republiky manifestovali občané v sobotu na pražské Letenské pláni. Protestovali proti vládě Petra Fialy (ODS), za nové volby, za potravinovou soběstačnost. Jedním z řečníků byl také kandidát vlastenců, s podporou KSČM, do souboje o Pražský hrad Josef Skála.

Skála poukázal na to, jak je současná Ukrajina zbídačená »kleptomany, kleptokraty, oligarchy a roztodivnými jinými grázly«. Podle statistik OSN (2020) vykazuje pouze asi dvoutřetinový HDP v porovnání s počátkem 90. let. Přes 10 milionů ukrajinských občanů musí pracovat v zahraničí. Zdůraznil, že nikdo z »kluků a chlapů z Ukrajiny, kteří u nás dřou od sedmi do sedmi«, nejsou naši nepřátelé. »Máme stejný zájem, aby ani s nimi, ani s námi kleptokrati nevláčeli. Potřebujeme je porazit na Ukrajině i u nás.«

Všichni řečníci hovořili v obdobném duchu, že »se řítíme do průšvihu, který nemá obdoby«, ačkoli Fialův kabinet a vládní pravicová pětikoalice o sobě vykládají, že jsou tím nejlepším v dějinách.

»Řeší tato vláda jeden jediný problém, které nás budou dusit? Je normální, aby plyn přicházející ze Sibiře do Německa stál tam 270 dolarů a u nás přes 1000 dolarů? Chceme platit tuhle německou přirážku donekonečna, i za elektrický proud vyrobený u nás? Je normální, abychom měli nejnižší potravinovou soběstačnost?« kladl Skála směrem k posluchačům existenční otázky, dopadající na každou běžnou rodinu v České republice. V období před podzimními komunálními volbami vyzval, aby tam, kde je to »jen trošku možné«, vznikaly široké vlastenecké koalice, které »porazí ty, kteří slouží cizímu kapitálu a cizí moci proti naší zemi«.

ČR jako kolonie

Ekonom Vítězslav Pilmaier z Prahy také vyzval ke vzájemné podpoře v komunálních volbách. »Neleňte, hledejte takové kandidáty, u kterých máte jistotu, že se nenechají zkorumpovat, a spojujte se na jejich podporu. A je jedno, jestli kandidáty pravé, levé, přední, zadní,« řekl. Komunální politici by měli zvláště podporovat domácí výrobce, pěstitele, farmáře, aby došlo k vytvoření regionální a místní nezávislosti a samostatnosti v potravinách a aby se »obchodní řetězce necpaly do všech obchodních prostorů«.

Vláda znamená hospodařit a kontrolovat, Pilmaier však nevidí momentálně ve vládě hospodáře, a tudíž vyzval k výměně vlády. Poukázal na obrovskou přidanou hodnotu, která směřuje z Česka, Slovenska a jiných států do Německa, de facto se ČR stala kolonií. Důkazem je, že »za 30 let se naše platy nepřiblížily jejich platům, monopolní zisk požírají němečtí a nadnárodní podnikatelé«. Naše vláda, jak uvedl, slouží Bruselu a deep state. »Chápu, že náš stát musí být v závislosti na nějaké velmoci – to tak bylo, to tak bude, to nezměníme. Ale být v závislosti velmoci je jedna věc, a být v područí velmoci je druhá věc – a já nechci být vazalem a v područí, já chci partnerské vztahy,« zdůraznil Pilmaier.

Organizátory demonstrace byli Jiří Machač z Tábora a Pavel Matějka. Oba horovali mj. pro obrácení trendu zemědělské výroby směrem k podpoře pěstování obilí a brambor, Matějka zdůraznil přímé volby, odvolatelnost politiků a nadzvedává jej, že soudci v Haagu »asi zapomněli na americké prezidenty a jejich válečné zločiny«. Na místě se podepisovalo několik petic.

Mezi vystupujícími byla také Jana Miloslava Rubinová z Liblice u Českého Brodu, která vyzvala k obraně státního symbolu ČR, jímž je i vlajka. Podivuje se, že nad pevností Terezín visí v současnosti vlajka ukrajinská. »V Terezíně trpěli příslušníci mnoha národností, mimo jiné i můj dědeček, který tam v Malé pevnosti za německé okupace zahynul,« řekla Haló novinám. Důchodci podle ní žijí na pokraji chudoby. Rubinová souhlasí, že běženci z Ukrajiny potřebují naši pomoc, »ale pouze tak, aby na to nedoplácel lid této země«.

Bývalý čs. armádní důstojník Zdeněk Navrátil uvedl, že občané nejsou v plné šíři informováni, protože podléhají jednostrannému vlivu ČT a dalšího mainstreamu. »Naše budoucnost nevypadá moc dobře, protože nás zatahují do EU a hlouběji do korporátního ‚politicko-bankéřského nesmyslu‘ Západu, který je velmi parazitický a už 100 let vysává svět. Teď se jim to hroutí, protože nás zadlužili,« řekl.Současnou vládu označil za nejhorší od vzniku republiky.

Policie prověřuje

Člen Českého mírového fóra ze Soběslavi Marek Adam, jenžvystoupil na závěr akce, hovořil mj. o tom, že situace na Ukrajině není černobílá a na Donbase probíhá od Majdanu v roce 2014 občanská válka vyvolaná imperiálními zájmy USA a Západu. »Vyhrotil to Západ,« zdůraznil. Vzápětí poté, co dokončil svůj projev, byl legitimován přihlížejícími policisty, musel na policejní kameru vysvětlit své názory, poskytnout na sebe kontakt. Taková je realita těchto dnů, kdy jsou veřejná vystoupení občanů posuzována podle apelu nejvyššího státního zástupce z 26. února tohoto roku »k možným trestněprávním limitům svobody projevu«.

Další demonstrace na pražské Letenské pláni se konají v sobotu 9., 23. a 30. dubna vždy od 14 hodin.

mh
www.ihalo.cz