Potlesk pro pana Jandu?

6. 4. 2022

Většina Poslanecké sněmovny se opět projevila jako centrum nenávisti a primitivnosti. Bylo to při odebírání dotace pro Český svaz bojovníků za svobodu, jehož členy jsou ještě stále žijící aktivní odpůrci fašismu anebo jejich potomci. Zdůvodnění nebylo nutné. Prostě navržená milionová dotace se dostane do rukou obskurních spolků, jejichž cílem je pouze převyprávět historii. Přesně podle dnešního pojetí »pravdy a lásky«. Pravda je totiž jediná, ta jejich, tedy těch, co ji mění v opak, a láska, tedy také tolerance, zmizela s Listopadem a stala se jenom slovem na praporu havlismu.

Mnohokrát jsem se zeptal, jak někdo může pro svou slepou nenávist se mstít těm, kteří položili své životy i za něj a jeho blízké? Nenašel jsem odpověď. Skokan na lyžích Jakub Janda se v minulých volbách stal poslancem za ODS, stranu, která slovo demokracie nejen má ve svém názvu, ale také ho při různých příležitostech denně neustále opakuje. Jde o stranu, která v čele pětikoalice schvaluje přidělení peněz různým neziskovkám, jejichž činnost je doslova diskutabilní a která má sama potíže se slovem demokracie. Proč jí ČSBS tak vadí? Protože říká pravdu o našem osvobození? Protože pomáhá ošetřovat pomníky postavené po válce k poctě osvoboditelů a našich bojovníků za svobodu, kteří padli za nás? Tedy i za Petra Jandu. Chápu, že pravice potřebuje umlčet pravdu. Ve školách se to pravici již podařilo. Nová generace neví nic o některých obdobích našich národních dějin, nesmí ovšem mít ani úctu k těm, kteří padli, aby také ona mohla si začít plnit své sny.

Sportovec Jakub Janda by měl hrát fair play. Sportovec ovšem už zmizel. Je politik Janda, kterého pohlcuje nenávist. Přitom je z kraje, kde působila Partyzánská brigáda Jana Žižky z Trocnova (mimochodem i Žižkův životopis se postupně začíná překrucovat) a kde desítky partyzánů položily své životy v boji za naši svobodu. Na mnoha místech dodnes jsou památníky tohoto boje nebo poprav těch, které se nacistické moci podařilo dostihnout. Také o jejich odkaz ČSBS pečuje a bude pečovat dál, přes zaslepenou nenávist bývalého sportovce, místo nějž se zrodil nenávistí zapšklý politik. I k takové proměně může dojít, když někdo už neví, jak na sebe upoutat pozornost, a tleskající diváci stojící na tribunách kolem doskočiště už nadobro alespoň pro něj zmizeli. Pak se zapomene i na ty, kteří se zasloužili o jeho úspěchy, a dokonce i na ty, kteří padli, aby také on mohl žít. A zase se mluví o Jakubu Jandovi, tentokrát o politikovi, jemuž by se mělo tleskat. Že by však za uvedený čin, tedy odebrání příspěvku organizaci, jež udržuje památky a odkaz minulého odboje, mu někdo tleskal, jsem neslyšel. Ovšem kromě těch, na které sebraná dotace bude převedena. Bude totiž i na platy.

Josef ŠENFELD, předseda OV KSČM Litoměřice

zdrojj: Haló noviny 5.4.2022