Bez obalu s K. Konečnou 14. týden 2022 (4.4.2022 – 10.4.2022). Jak je možné, že v ČR stojí v roce 2022 zástupy lidí frontu na jídlo zdarma?

12. 4. 2022

V minulém – 14. týdnu roku 2022 – jsem se účastnila jednání Evropského parlamentu, které bylo tentokrát hojně mediálně sledované, neboť se hlasovala výzva, aby unijní státy přestaly odebírat plyn, ropu, uhlí i jaderné palivo z Ruska. Na rozdíl od jiných europoslanců, kteří často po celý svůj pětiletý mandát neopustí Brusel nebo Štrasburk, já pravidelně chodím mezi lidi. Neskutečné množství českých občanů mi už v loňském roce psalo, jak je zasáhlo prudké zdražování energií. Právě tyto lidi já hájím a zastupuji, nikoli šílence, kteří radí, že doma nemáme svítit a topit a brzy možná ani jíst. Proto jsem byla proti tomuto nesmyslu, který v důsledku znamená další zdražování. Za to jsem si vysloužila také – jak trefně napsaly Parlamentní listy – místo na „tapetě hanby“. Jsem na něj náležitě hrdá.

V souvislosti s posledním jednáním Europarlamentu také politická konkurence přišla se šokujícím odhalením, že jsem snad měla hlasovat pro budování pomníků EU v každém městě a obci naší země. Ano, přiznávám, že jsem tento nesmysl mezi stovkami návrhů nezaznamenala. Ihned, jak jsem to zjistila, jsem požádala o opravu hlasování. Jsem samozřejmě PROTI podobnému nesmyslu. Tolik jen na vysvětlenou.

Co je ovšem horší, je hlasování české Poslanecké sněmovny! Ta schvalovala stanovisko k Ukrajině, v němž se mj. píše, že Sněmovna „podporuje dosavadní postup vlády ČR“. A co si pod tím máme představit? Od neúčinných sankcí až po dodávky zbraní na Ukrajinu za více než miliardu korun, plánované zbrojení, zdražování a nově i vojenská základna USA, k níž se ještě dostanu. To vše je dosavadní postup vlády ČR. V souvislosti s tím mi přišla řada dotazů, zda SPD ve Sněmovně skutečně podpořila tento text. Všichni hlasovali pro, tedy i SPD, nikdo nebyl proti. Dokonce se ani nikdo nezdržel. Jak vidíte, ANO ani SPD Tomia Okamury žádnou skutečnou opozicí v rozhodujících okamžicích prostě nejsou.

Teď k té vojenské základně. Ministryně obrany Jana Černochová se na kongresu ODS nechala slyšet s myšlenkou, že je pro stálou americkou vojenskou přítomnost v naší zemi. A vyjednávat základnu pojede do USA hned po Velikonocích. Předseda KDU-ČSL Jurečka už stihl dokonce vytyčit hned dvě místa, kde by se tak mohlo stát, a to Mošnov a Přerov. V souvislosti s tím, co jsem před chvílí uvedla se na odpor sněmovní opozice v podobně Babišova ANO 2011 a Okamurovy SPD vůči podobným šílenostem nemohou občané v ČR spolehnout. V KSČM jsme proto ihned začali pracovat na petici. Ke stažení ji najdete na www.kscm.cz , abyste mohli svým podpisem jasně deklarovat, že žádné vojenské základny na našem území nechceme!

Jistě víte, že jsem já i KSČM vyzývala vládu, aby reagovala na skokové zdražování základních surovin představením jasného plánu k dosažení vyšší míry potravinové soběstačnosti. Že jde o naprosto zásadní nutnost nyní potvrzují další prognózy ekonomů, podle kterých můžeme v uvozovkách těšit na dražší pečivo, maso i ovoce. Raketově roste především cena vepřového masa – mj. i z důvodu afrického moru prasat. Kvůli tomu se podle ekonomů jeho cena na burze v následujících měsících vyšplhá nad dvě eura za kilogram, což v praxi bude znamenat dvojnásobek ceny ve srovnání se začátkem roku. Právě v případě vepřového masa je přitom Česká republika ze všech živočišných produktů nejméně soběstačná. Zdražení o 100 % se přitom zdaleka nebude týkat pouze vepřového, ale také hovězího a drůbežího masa.

Jedním z faktorů zdražujících cen potravin jsou také vyšší náklady na jejich přepravu. A bohužel, i v této oblasti je počínání vlády v posledních měsících naprosto k pláči. Vláda totiž minulý týden s velkou slávou oznámila snížení spotřební daně. V praxi se však toto snížení téměř vůbec neprojeví. Vláda totiž desetikorunovou spotřební daň po měsíci odkladů snížila o směšné 1,5 koruny. Řidiči Škody Fabie tak při natankování plné nádrže ušetří cca 72 korun, tedy ani ne stokorunu. A jako by nestačilo, že vláda reaguje pozdě a špatně, tragédii jejího počínání završuje fakt, že opatření bude dle plánu platit až od června a pouze do konce září. Ušetřené peníze pak stejně ve finále lidé odevzdají v obchodě za zdražující se potraviny, které vláda neřeší pro jistotu vůbec. Těžko tak vnímat tohle úsporné opatření jinak než jako další prázdné gesto Fialova kabinetu, aby bylo co odprezentovat na tiskovce. Počínání vlády trefně shrnul ve facebookovém komentáři Jaroslav Plesl: „Měsíc odmítat snížení spotřební daně u PHM jako populismus, a pak deklarovat snížení spotřební daně o zcela neefektivních 1,50 Kč, to je jako odmítat se v lednu obout, protože hodného nestudí, a pak si vzít do sněhu vietnamky. Jsi za pitomce hned dvakrát.“

A tak se při pohledu na fotky front na potravinovou pomoc ptám, Petře Fialo, kam až chcete nechat tohle zajít? Jak je možné, že v civilizované zemi ve středu Evropy stojí v roce 2022 frontu na jídlo zástupy lidí, kteří si potraviny zkrátka nemůžou dovolit? Podle dostupných informací navíc 30 % lidí přišlo pro potraviny zdarma vůbec poprvé. Vzhledem k nezpomalující inflaci, která podle posledních dat dosahuje až 13 %, se navíc dá čekat, že počet lidí, kteří zůstanou závislí na potravinové pomoci bude v následujících měsících dále růst.

Frustraci lidí myslím dobře demonstrují citace zoufalých lidí z potravinové fronty z článku na Seznamzpravy.cz:

"Je to teď špatné. Jsem na dítě sama. Chleba a máslo šly hrozně nahoru. Rostou ceny základních potravin,“ vysvětluje žena, co ji dovedlo až do fronty na potravinovou pomoc.

„Zvedli nám zálohy za vytápění o 250 procent. Jestli jídlo půjde ještě víc nahoru, tak nevím, co budu dělat."

„Dávky mi zamítli. Chápu, že se pomáhá uprchlíkům, ale já pracovala a přispívala do systému a nic nedostanu,“

Petře Fialo, vaše vláda nechává vlastní lidi vyhladovět. A co děláte Vy? Rušíte interpelace, abyste se ze svého zoufalého vládnutí nemuseli zpovídat a místo toho se lidem smějete do obličeje na srazech starých kádrů! Uvědomte si, že interpelace nemají sloužit k uspokojení opozice, ale primárně jako nástroj k tomu, abyste své konání, i když ve vašem případě spíše nekonání, vysvětlili lidem. Abyste jim vysvětlili, proč kvůli vaší nečinnosti nemají na topení, banány, nebo na máslo a proč musí stát frontu na potraviny zdarma, když je jejich vlastní vláda, kterou si zvolili, nechala na holičkách.

Tahle vláda ODS je tak na nejlepší cestě vyrovnat se svou popularitou vládám Mirka Topolánka a Petra Nečase. Proto nikoho asi moc ani nepřekvapí fotky z proběhlého sjezdu Občanské demokratické strany, kde se to starými tvářemi jen hemžilo. A nálada podle fotek nebyla vůbec špatná. Pánové si zjevně nahrabali dost, a tak je jim určitě lépe než lidem, kteří se ve frontě na potraviny modlí, aby na ně zbyla alespoň masová konzerva.

Podivná Mackova privatizace Knižního velkoobchodu Praha, kauza Promopro, Bémova Opencard, nebo Kočárníkovy lehké topné oleje, kauza Diag Human a nespočet dalších. To je účet porevoluční ODS. Zpackaná privatizace, to je několik set miliard korun, o které byli občané okradeni i Vaší vinou. Místo toho, aby strana pod Fialovým vedením prošla jistou reflexí a odřízla se od minulosti, kvůli které dnes řada Čechů nemá čím topit a co jíst, vidíme na sjezdu přehlídku starých kádrů, které se u stolečků s cedulkami "VIP" smějí asi tomu, do jaké záhuby se Česko řítí pod taktovkou jejich novodobých následovníků. A jako host si přijede i vrchní Pirát Ivan Bartoš... Tolik asi k pirátskému heslu "pusťte nás na ně". Myslím, že kdy voliči Piráty na staré kádry pouštěli, asi nezamýšleli, že se s nimi jejich předseda bude jezdit bratříčkovat na sjezdy.

Pojďme ale raději do zahraničí. A rovnou na pokrytectví USA. Amy Goodman, šéfredaktorka amerického pořadu „Demokracie Nyní“ (Democracy Now) připomněla, že přesně před 12 lety, 5.dubna 2010, Wikileaks zveřejnila šokující video, nazvané „Civilní (vedlejší) ztráty“ (Collateral damage), na němž americká helikoptéra střílí na dav lidí v Bagdádu. Mezi zabitými byli i dva novináři agentury Reuters. Hlasový záznam zaznamenal smích amerických pilotů i povolení jejich nadřízeného k útoku. Od té doby vojenské konflikty a zločiny, které je doprovázejí, proběhly namátkou od Konga po Sudán, od Etiopie a Tigraj po Libyi. Od Jemenu k Burmě a Západní Papue. USA ani Rusko neratifikovaly Mezinárodní trestní tribunál (ICC), a tak USA nikdy nedovolily, aby se ICC zabýval válečnými zločiny, k nimž došlo pod jejich vedením – mj. v Afghanistánu. Amy Goodman proto zdůrazňuje, že je od prezidenta Bidena pokrytecké nazývat prezidenta Putina „válečným zločincem“ a současně odmítat jurisdikci ICC.

Sledované volby se konaly ve Francii. Jean-Luc Mélenchon, radikálně levicový kandidát, který se hlásí k mnohým komunistickým myšlenkám, se do druhého kola neprobojoval o pouhá 1,5 %. I tak získal významných 22 % a skončil těsně za Le Penovou. Není bez zajímavosti, že o tomto kandidátovi česká média prostě mlčela. Ostatně, jak to dělají vždy, když se jim někdo nehodí do předem připravené škatulky. Kdyby se dostal do druhého kola, tak mám pocit, že se ani jako druhý nebude v českých médiích řešit a rovnou se bude mluvit jen o Macronovi. Přitom – na rozdíl od Marine Le Pen, kvůli jejíž frakci v Europarlamentu jsou čeští občané nuceni jíst předražené šunty v českých obchodech - Mélenchon prosazuje snížení důchodového věku na 60 let a zmrazení cen energií. Konflikt na Ukrajině odsoudil, ale zdůraznil, že pro postoj V. Putina má pochopení, neboť jeho obavy z vojsk NATO na ruských hranicích jsou zcela oprávněné.

Zde si, prosím, vytiskněte petici proti umístění vojenských základen na území ČR a dejte ji podepsat každému, komu tato nehoráznost chystaná vládou není lhostejná: https://www.kscm.cz/sites/default/files/petice_proti_pritomnosti_cizich_vojsk_na_uzemi_ceske_republiky.pdf?fbclid=IwAR3kFOQmBLf2uYLBNBsVgZCJ4_bW02HlMszfAwP7Pm8hMvoqzCQUjs-sl3E

Připojuji rovněž odkaz na rozhovor pro Parlamentní listy:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Kdopak-nam-zprivatizoval-zasobniky-plynu-Omluvite-se-lidem-Predsedkyne-KSCM-vypravi-jak-skoncila-na-bruselske-tapete-hanby-698682

Přikládám i mé vystoupení v Evropském parlamentu:
https://www.youtube.com/watch?v=0XTKZD9JM5c

Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
KSČM