Demokracie zase dostala na frak

20. 4. 2022

    Přečetla jsem si vyjádření paní učitelky Bednářové, která byla  donucena vedením školy a starostou Prahy 6 své zaměstnání opustit.

     Naše veřejnoprávní televize o události informovala, ale velice zkresleně. Z nahrávky dětí vybrala pouze to, co se jim hodilo. Sama to dobře znám z roku 2012, kdy si média upravovala rozhovory se mnou. I proto o tom píšu, protože jsem si tu skutečnost zažila.

Ve zprávách nezdůraznili jednu podstatnou věc. Byla to hodina slohu a tématem hodiny byla práce s informacemi. Zdůrazňuji „práce s informacemi“.

Cílem hodiny bylo i to, aby žáci uměli pracovat s více zdroji, aby si vytvořily svůj vlastní úsudek. Aby o problémech dokázali diskutovat, obhájit si svůj názor, anebo ho pod argumenty druhých přehodnotit. Není nic horšího než rozhovor s člověkem, který papouškuje oficiální fráze bez argumentů. Pak je vždy lepší citát Jana Wericha: „Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci.“

Paní učitelka si mohla vybrat méně kontroverzní téma, ale dala přednost aktuální situaci. Paní učitelka ovládá čtyři jazyky. Informace si hledala nejen v našich tzv. demokratických médiích, nejen v ruském tisku, ale i v německých a francouzských médiích. A v tom si ji hluboce vážím.

Na závěr se chci zeptat pana Koláře – starosty Prahy 6 i pana Krejčíroviče – vyučeného prodavače a čerstvě advokátního koncipienta, zda takto razantně oni nebo jejich rodiče protestovali proti válce v Jugoslávii bez souhlasu OSN (nikdo je z OSN nevylučoval), zda souhlasili, že je to humanitární válka, zda bomby s ochuzeným uranem jsou neškodné (dodnes tam ve větší míře umírají děti na leukémii)? To vše tzv. demokratická média u nás hlásala.

Protestovali jste proti válce v Sýrii, Afganistanu…, nyní v Jemenu? Projevili jste sebemenší lítost nad zabitými dětmi v Aleji andělů? Trvali jste na dodržování dohod, podporovali dialog o ukončení všech válek, ve kterých nejvíce bohatne zbrojařský průmysl? Já ano.

Souhlasíte se zbrojením, zneužíváte k tomu na sociálních sítích i nevinné děti! S tím nebudu nikdy souhlasit.

A malý dovětek. Nahrávání učitele na ZŠ je přípustné se souhlasem pedagoga. A platí to i obráceně.                  

 

 

        

 

    

     

Autor: 
  Mgr. Vítězslava Baborová
Zdroj: 
Vlastní