Praha: První společný levicový 1. máj

28. 4. 2022

V neděli 1. května si Svátek práce připomenou zástupci levicových stran a uskupení napříč českým levicovým spektrem. Na pražské náměstí Míru přijdou jejich představitelé, členové a příznivci. Akce začíná v 15 hodin, všichni občané jsou srdečné zváni.

»Tato akce bude zcela unikátní a ojedinělá, neboť poprvé od roku 1989 vystoupí na společné akci nejvyšší představitelé KSCM a CSSD. I v meziválečném období byla spolupráce levicových stran dost vzácná, s výjimkou protifašistické fronty koncem třicátých let,« řekl Haló novinám Jan Kavan, bývalý ministr zahraničí

CR za CSSD a někdejší předseda (dosud jediný český) Valného shromáždění OSN. Kavan je současné jedním z mluvcích levicové platformy Spojenectví Práce a Solidarity (SPaS) a osobně se velmi angažuje ve spolupráci levice ku prospěchu všech pracujících, neprivilegovaných občanu, míru a rozvoje České republiky.

Mezi hlavní témata tohoto levicového prvního máje bude patřit kritika zdražování od potravin až po pohonné hmoty, špatně dostupného bydlení, mafiánských praktik některých pracovních agentur i nečinnosti pravicové vlády – jeho hlavní hesla znějí: »Za důstojnou práci a bydlení pro všechny! Solidarita nezná hranice«.

»Předsedkyně ÚV KSCM Katerina Konečná se soustředí na sociální aspekty současné krize a například předseda senioru CSSD Jan Prokeš pohovoří o problematice mezigeneračních vztahu, neexistenci zákona o seniorech a o důvodech, proč se Andreji Babišovi podařilo zlákat seniory k volební podpore ANO.

Předseda mladých sociálních demokratu Lukáš Ulrych zkritizuje daňovou nespravedlnost,« informoval

Kavan o některých z řečníků. On sám také vystoupí na improvizované tribune na náměstí Míru, a to z pozice mluvčího SPaS. Chce se zaměřit na naléhavou potřebu přiměří na Ukrajině a uzavření mírové dohody.

Výzva celé české levici

Vzácnou dohodu uspořádat společnou akci umožnila Výzva celé české levici, která se v 15 bodech pokusila zformulovat společný jmenovatel programu většiny levicových subjektu. Koncem loňského roku ji předložilo SPaS a sociálně demokratičtí senioři (SDS).

Jako jediné české noviny celý text Výzvy zveřejnily Haló noviny (v příloze NP 20. prosince 2021). »Pokud bude toto setkání s občany úspěšné, tak je možné očekávat další sbližování levicových subjektu a vetší vzájemnou spolupráci,« věří Kavan.

Pravici se před volbami podařilo jejich vzájemné rozpory a odlišnosti překlenout. V důsledku toho v České republice nyní vládne asociální vláda. »Nastal nejvyšší čas, aby se levice účinné zastala práv pracujících občanu a ve výzkumech veřejného mínění se odrazila ode dna,« doufá Kavan.

Po vystoupení sedmi řečníků na pražském levicovém Prvním máji se uskuteční debata francouzských výzkumníku z tzv. Dlouhých pochodu, kteří se zabývají postavením pracovníku v globalizovaných továrnách, jako je Foxcon nebo Amazon.

Autor: 
mh, vložil:jk
Zdroj: 
www.ihalo.cz