Ono se to nějak udělá… Neudělá!

20. 5. 2022

Většina lidí přijímá rozhodnutí parlamentu, vlády, krajů nebo měst a obcí v klidu a říkají si, že ono nějak bylo a nějak bude a v nejhorším je v příštím volebním období vyměníme a dáme si lépe pozor, kdo co říká a co potom dělá. To je jistě možná úvaha, ale současná situace je jiná a běžný život občanů až ohrožující.

Prezident Agrární komory Jan Doležal v rozhovoru pro MF DNES (30. 4.) varuje před tím, že pokud veřejné instituce nezačnou situaci aktivně řešit, hrozí, že se kvůli tomu některé příjmové skupiny propadnou do potravinové a existenční chudoby, protože se to promítne do cen potravin. »V krátkodobém horizontu se bavíme o zdražení potravin o 50 procent a více,« uvedl.

Podobná vyjádření slyšíme nebo čteme, ale i v zahraničí, např. od představitele BASF ze SRN, který odmítá zákaz dodávek plynu z RF, nebo ekonomů z Velké Británie, která už není členem EU a i když si snížila mimořádně nezaměstnanost, tak na ní doléhá současná krizová situace také, právě v ceně potravin.

Abych nepředkládal své úvahy, tak jsem vzal za vděk údaji redakce webu aazdravi.cz, která to podle dostupných informací spočítala. Pokud stojíte, tak si raději sedněte, stejně jako vás usadil například doplatek za elektřinu…

Ceny potravin po chystaném zdražování:

konzumní chléb Šumava – 50 Kč

1 kus rohlíku – 5 Kč

100 g dušené vepřové šunky – 60 Kč

250 gramů másla – 100 Kč

1 litr mléka – 50 Kč

1 kg mouky – 40 Kč

1 kg brambor – 60 Kč

1 kg kuřete chlazeného – 200 Kč

1 kg vepřové krkovice – 450 Kč

1 kg hovězího zadního – 550 Kč

1 kg lososa – 800 Kč

Pokud to má být pravda tak to už není žádná legrace. To naše, ono nebude tak zle, že ono se to nějak udělá? Neudělá, pokud téhle zemi dál budou vládnout ti, kteří tvrdí, že vláda se o lidi starat nemá a že se lidé mají o sebe starat sami. Lidé to jistě pochopí tak, že občan se ve vlasti nevyměňuje, ale vyměňují se politici.

Autor: 
Vojtěch Filip
Zdroj: 
kscm.cz