Opět jsme svědky hloupých řečí paní Pekarové Adamové o privatizaci Budvaru...

15. 6. 2022

Stát by měl podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové prodat pivovar Budvar. Řekla to deníku Právo.

Předsednictvo TOP 09 schválilo v úterý usnesení, v němž v zájmu konsolidace veřejných financí vyzývá k prodeji státního majetku, který není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí. Podle Pekarové Adamové stát nemá provozovat hotel, ani vařit pivo. »Není k tomu jediný racionální důvod,« sdělila deníku.

»Opět jsme svědky hloupých řečí paní Pekarové Adamové o privatizaci Budvaru,« uvedl na Twitteru bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip s tím, že Budvar je klenot českého pivovarnictví a lidé nepřipustí tento skutečný národní podnik »zašantročit«.
»Připomínám pro všechny, kteří si to nechtějí připustit, že Budějovický Budvar národní podnik, který má 670 zaměstnanců, přes potíže s pandemickou situací v roce 2020 měl rekordní tržby z prodeje výrobků a služeb, které zvýšil téměř o půl procenta na 2,81 miliardy Kč. Dosáhl ve svém hospodaření čistého obratu již podruhé za sebou přes 3 miliardy Kč,« uvedl již dříve Filip.

Markéta Pekarová Adamová pak podle Filipa jen replikuje svého předchůdce ve funkci Miroslava Kalouska, který už v roce 2007, ještě jako člen KDU-ČSL a ministr prohlašoval: »Z dlouhodobého hlediska mám za to, že občané si nezřizují stát, aby provozoval pivovary nebo další subjekty. Stát by Budvar měl prodat.« Tito lidé tak podle Filipa chtějí připravit zemi o trvalý příjem.

Stát drží majoritní podíly či zcela ovládá desítky podniků. Budvar patří vedle ČEZ, Českých drah, České pošty či Lesů ČR mezi nejvýznamnější. Z nemovitostí patří státu například hotel Thermal v Karlových Varech. O jeho prodeji, stejně jako o prodeji Budvaru, se v minulosti opakovaně uvažovalo.

(cik, čtk)
iportal24.cz