Občané slušně, ale důrazně proti brutálnímu nárůstu cen...

20. 6. 2022

Slušná, ale důrazná protivládní demonstrace. I přes téměř tropických 37 stupňů C se zůčastnilo v horní části Václavského náměstí asi 200 - 250 občanů. Další, přibližně stejný počet občanů sledoval průběh ze stínu přilehlých chodníků. Výborná režie s věcným a konkrétním projevem všech řečníků: Kateřina Konečná, Jan Kavan, Petr Vlček, Ondřej Kazík, Josef Skála, Milan Krajča. Jejich projevy byly často přerušovány spontálním potleskem nebo skandováním protivládních hesel z nichž byly asi nejčastější varianty na DEMISI atd. Poděkování patří Policii ČR, která nedovolila narušování demonstrace dvoučlennou skupinkou provokatérů s megafonem a hákovým křížem pomalovanou českou státní vlajkou. Zvláštní pozornost a zapamatování si zasluhuje totální mediální mlčení všech námi placených veřejnoprávních médií - mainstreamu. 

V sobotu 18. června se konala od 15,00 hod.na Václavském náměstí v Praze protivládní demonstrace organizovaná KSČM. V horní části centra naší vlasti se pod sochou sv. Václava sešla řada nespokojených občanů České republiky, aby vyjádřila nesouhlas s nicneděláním vlády ČR proti drahotě a neustále se zvyšujícím cenám prakticky všeho.

»Jsme zde, abychom protestovali proti mimořádnému nárůstu chudoby,« řekl v úvodu místopředseda KSČM Milan Krajča, jenž mítink moderoval. Dále mj. konstatoval: »Nesouhlasíme s tím, že naše současná vláda Petra Fialy nic proti tomu nekoná a naopak ještě tuto krizi prohlubuje.«

Hlavním řečníkem na demonstraci byla předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, která mj. řekla: »Kde je Milion chvilek pro demokracii, myslela jsem, že dneska mezi nás přijdou. Protože kdy jindy, když ministr Gazdík jezdí s mafiánským kmotrem napojeným na zločince Krejčíře na dovolenou, kdy jindy, než ten stejný ministr vyhrožuje novinářům a jeho kolegové ve STAN mají tolik skandálů, že by na Mírově nestačilo ani stanové městečko, aby je všechny pojalo…

Kde je ten slavný Milion chvilek, který nám kázal o demokracii, v době, kdy předseda Ústavního soudu prokazatelně lže u výslechu. To mu nevadí, to je mu jedno. Je to totiž partička obyčejných lhářů a roztleskávačů vládních stran, kteří se demokracií jen ohánějí, ale jinak je to pro ně prázdný pojem.

Ceny benzínu a nafty jsou na takové výši, jakou nepamatujeme. Mouka dražší o 65 procent, máslo o 52, mléko o 42, plyn o 50 procent. Lidi drtí brutální nárůst cen. V 21. století se teplo a elektřina stává pro mnoho občanů nedostupným luxusem. A vláda? Místo toho, aby konala, tak nám radí: netopit, nesvítit a nejezdit. Hanba takové vládě.

Něco dělají i pravicové vlády kolem nás, jenom naše vláda na nás kašle. Co chceme? Nula procent DPH na základní potraviny, zastropování cen pohonných hmot, minimální mzdu 20 tisíc korun. A především požadujeme, aby energie vyrobená v České republice, v českých elektrárnách byla prodávána českým občanům napřímo a ne přes Německo s velkými zisky pro překupníky. Prostě německou burzu musíme zrušit. Hanebné vlády Topolánka, Nečase, ale i Babiše dopustily, že jsme všechno prodali do cizích rukou a nemáme šanci rozhodovat o své vlastní energetice. Je to ostuda… Petr Fiala nám před volbami sliboval, jak nás dovede na Západ, proč se tedy nyní neinspiroval. Všechny ostatní státy nyní svým občanům pomáhají. Jak je možné, že sousední Rakousko, kde je průměrná mzda více než 100 tisíc korun, pomůže každému svému občanovi 500 euro a dalšími opatřeními.

Takhle to dál nejde. A vláda Petra Fialy dělá, víte co, hlasuje pro sankční balíčky Evropské unie, které nám ještě zhorší situaci… Dost vládě prorostlé korupcí, dost vládě, která odmítá pracovat pro občany a dost vládě, která vede Českou republiku do války,« Po jejích slovech volali demonstranti hlasitě po demisi vlády.

Na demonstraci také vystoupil Jan Kavan, bývalý ministr zahraničních zemí a předseda Valného shromáždění OSN. Coby mluvčí pozdravil demonstranty jménem SPaS – Spojenectví práce a solidarity, které sdružuje řadu levicových stran a uskupení. »Jsem hrdý na to, že SPaS se rozhodl tuto demonstraci plně podpořit,« řekl Kavan. Pracovník v energetice Petr Vlček se ptal, proč jsou tak nehorázně vysoké ceny elektřiny v kontrastu s rozhodnutím vrcholných manažerů ČEZ si vyplatit odměny ve výši 135 milionů Kč. V podrobném rozboru ukázal, že není důvod k tomuto obrovskému nárůstu cen elektřiny a známe řešení. Předseda Komunistického svazu mládeže Ondřej Kazík také vyjádřil protest proti vládě jménem mladých komunistů. Na závěr vystoupil prezidentský kandidát Josef Skála, jenž mj. prohlásil: »Naše země takový propad životní úrovně, úspor a majetku, jaký čeká teď drtivou většinu našich spoluobčanů, v míru nepamatuje za celý novověk. Ta krize, která nás bude dusit a může vést k zániku celých odvětví naší ekonomiky, nemá jednu jedinou objektivní příčinu. Vláda a konkrétní politici myslí čím dál méně na zájmy vlastní země a slouží už jen cizímu kapitálu a neumí to už jinak než škodit vlastní zemi. Takže máte pravdu, demisi, demisi…«

Fotogalerie

Autor: 
text: vs, foto: jk
Zdroj: 
Vlastní + Naše Pravda