Politici nemají morální právo se o zvyšování svých platů ani bavit

11. 7. 2022

Poslanci se ani letos zřejmě nevyhnou debatě o vlastních platech. Pro letošek sice souhlasili se zmrazením platů ústavních činitelů na loňskou úroveň, přistoupit ke stejnému kroku i na další období se však už nechystají. Valorizaci platů prosazují koaliční poslanci, opozice chce opět navrhnout jejich zmrazení i na další roky. Informaci přinesla Česká televize.

Minulá vláda ANO a ČSSD na konci svého volebního období navrhla zmrazení platů ústavních činitelů na pět let. Sněmovna s touto úpravou téměř jednomyslně souhlasili, narazila však v horní parlamentní komoře, která předlohu zamítla. Tím vzhledem ke konci volebního období takzvaně spadla pod stůl.

Nicméně v lednu poslanci odsouhlasili snížení platů ústavních činitelů od února na loňskou úroveň. Senát se tímto návrhem odmítl zabývat, a tak po podpisu prezidenta začal platit. Ale jen na omezenou dobu do konce roku. »Neuvažujeme o tom, že bychom měli dělat úpravy pro rok 2023. Netýká se to jen ústavních činitelů, ale i státních zástupců a soudců,« uvedl pro ČT ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Výsměch drtivé většině lidí

Proti zvyšování platů ústavních činitelů je také předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska a bývalý poslanec KSČM Stanislav Grospič»Myslím si, že v současné době skutečně nastala situace, kdy by měli ústavní činitelé dát společnosti signál solidarity a nepřistupovat na valorizaci. Pravdou je, že nechtějí plošně valorizovat mzdy a platy, nechtějí plošně nastavit ten trend u státních zaměstnanců tak, aby to ovlivnilo i nestátní sféru, a proto, pokud by k valorizaci platů ústavních činitelů došlo, tak by to byl výsměch drtivé většině lidí. Buď by si měli ústavní činitelé své platy zmrazit po dobu krize, anebo by měli adekvátně stejným způsobem valorizovat platy i v ostatních sférách,« řekl Grospič pro iportaL24.cz.

(krátil a nadpis upravil admin)

jad
iportal24.cz